Egy újabb gén szerepét bizonyították be a vastagbél-daganat célzott kezelésében

WEBBeteg
megjelent:

Az Amerikai Onkológusok Társasága (ASCO) a napokban sürgősséggel hozott nyilvánosságra egy fontos kutatási eredményt, amelyet eredetileg csak a május végi kongresszusuk során terveztek bemutatni. A rendkívüli bejelentést az indokolta, hogy a kutatási eredmények közvetlenül, azonnal érinthetik a vastagbél-daganatos betegek ellátását.

A kutatás egy újabb gén az "NRAS" szerepét bizonyította be a vastagbél-daganatos betegek célzott kezelésében, amellyel pontosítható a személyre szabott terápia. A nemzetközi összefogással végzett kutatásban részt vett Prof. Dr. Bodoky György is, a Szent László Kórház Onkológiai Osztályának vezetője.

Hogyan el?zzük meg a vastag- és végbélrákot?
A megelőzést a rizikótényezőként említett állapotok, betegségek megelőzése és kezelése jelenti. Az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás szerepét ebben nem lehet eléggé hangsúlyozni.
Szűrővizsgálatként ajánlható a széklet vér tartalmának orvosi ellenőrzése, amelyet a végbél ujjal történő vizsgálatával szokás egybekötni. Ezzel a módszerrel ugyan nem zárható ki biztonsággal a betegség, de a vastagbélrákra igen jellemző véres székletet kimutatja abban az esetben is, ha a vér szemmel nem látható.
Az elmúlt években szóba került Magyarországon a vastagbélrák colonoscopiás szűrésének bevezetése a középkorúak közt, amelynek a rendszerét jelenleg dolgozzák ki.

Az NRAS gén hibája a vastagbél-daganatos betegek kb. 10%-át érinti. Magyarországon a vastagbéldaganat - a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján -, a tüdőrák után, a második vezető daganatos halálok. Évente körülbelül 5000 áttétes vastagbél daganatot kezelnek, akik közül az új génhiba 4-500 beteget érinthet.

A kutatási eredmények szerint, az új génvizsgálat egy már Magyarországon is közfinanszírozottan elérhető célzott gyógyszer személyre szabottabb alkalmazását teszi lehetővé.

A rendkívüli bejelentés egy új korszak kezdetét is jelenti: az NRAS gén szerepének tisztázásával tudományosan bizonyítottá vált, hogy a vastagbélrákos betegek esetében nem elegendő egyetlen gén vizsgálata egy bizonyos célzott kezelés megválasztásához. Jelenleg Magyarországon rutinszerűen egy gén, a KRAS vizsgálata történik meg. A mostani bejelentés nyomán, azoknál a betegeknél indokolt az NRAS vizsgálata, akiknél a KRAS génben nem mutattak ki génhibát.

Az új gén - az NRAS - vizsgálata Magyarországon is elérhető a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központban. A KPS missziója, a személyre szabott, célzott onkológiai kezelések elősegítése. A budapesti KPS laboratóriuma olyannyira lépést tart a molekuláris diagnosztika fejlődésével, hogy a magyar betegek ugyanakkor férhetnek hozzá a tudományos kutatások eredményeihez, a terápiás lehetőségekhez, mint az amerikai betegek. Nagyon fontos cél, hogy amennyiben egy célzott gyógyszer nagy eséllyel alkalmazható lenne egy betegnél, akkor az eljusson hozzá, ugyanakkor a felesleges, hatástalan kezeléseket elkerüljük, mint most az NRAS vizsgálat esetében.

Bővebben a témáról Molekuláris diagnosztika a vastagbélrák kezelésében

Jelenleg a KPS-ben, a világ vezető laboratóriumaihoz hasonlóan, számos olyan gén vizsgálatára van lehetőség, amelyek - a tudományos szakirodalom szerint - segíthetik a daganatok célzott kezelését.

A KPS tudományos igazgatója, Dr. Peták István molekuláris farmakológus szerint, minél részletesebb egy géntérkép, annál pontosabba személyre szabott terápia lehetősége. Dr. Peták kiemelte, hogy egyre több génhiba terápiás jelentőségére derül fény. Figyelemmel arra, hogy a rákos sejt molekuláris szerkezete már egyre részletesebben feltérképezhető, a valódi kihívást, a megismert génhibák társítása jelenti a célzott onkológiai gyógyszerekkel és hatóanyagokkal.

A KPS egyedülálló szolgáltatása az Oncompass Calculator, amely- az elkészült géntérkép alapján - összeköti a talált génhibát, az annak megfelelő terápiás lehetőséggel. A KPS bioinformatikai szolgáltatásain keresztül, az egyes gének vizsgálatának aktuális terápiás jelentősége már előre ellenőrizhető, így már maga a géntérkép is személyre szabott lehet.

(Forrás: www.asco.org)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.