Vizsgálatok a vastagbélrák kezelése előtt

WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus frissítve:

Amennyiben a szövettan igazolja a vastagbélrákot, további vizsgálatokra lehet szükség. A kivizsgálás azt szolgálja, hogy a kezelőorvosnak minél több információja legyen a beteg állapotáról, a daganat pontos elhelyezkedéséről, kiterjedéséről.

A betegség megállapításán és a daganat szövettani típusának a meghatározásán túl számos további információra van szüksége a kezelőorvosnak a terápia kiválasztásához. Ezen információkért további vizsgálatokra lehet szükség.

Irrigoszkópia. Az irrigoszkópia kontrasztanyagos röntgen vizsgálatot jelent, amely során előbb kontrasztanyagot adnak be a betegnek, a vizsgálat során a kontrasztanyag és a bejuttatott levegő hatására kifeszülnek a bélfalak, amely így jól láthatóvá válik a felvételen. A vizsgálattal áttekinthető a vastagbél helyzete, átjárhatósága. Előtte béltisztítás szükséges.

A CT vizsgálat a röntgennél lényegesen több információt nyújt a vastagbélrák helyzetéről, bár annál magasabb sugárterhelést jelent a beteg számára, de ez összességében még mindig elhanyagolható. Végezhető kontrasztanyaggal vagy anélkül is, továbbá ezt a módszert alkalmazzák a betegség szűréseként is (CT-colonoscopia). Elsősorban az operálhatóság és a műtét tervezése előtt szokták elvégezni, továbbá információt nyújt a belek állapota mellett a további szervek (máj, tüdő, hashártya, nyirokcsomók) esetleges érintettségéről is. A CT vizsgálat menete

MR vizsgálatot hasonló célból végeznek. Előnye a CT-hez képest, hogy nem okoz sugárterhelést, ugyanakkor pl. pacemakert vagy más fémes implantátumot használó betegeknél nem alkalmazható. Az MR vizsgálat menete

A PET-CT vizsgálattal nemcsak a daganat elhelyezkedéséről, hanem annak aktivitásáról, anyagcseréjéről és működéséről is képet alkothatunk. A vizsgálat előtt kontrasztanyagot (izotóppal megjelölt, sugárzó cukrot) kell fogyasztani: mivel a daganatos sejtek intenzívebben veszik fel a cukrot, a képen jól láthatóvá válnak a sugárzó anyagot hasznosító területek. Segítségével már nagyon korán lehetővé válik a daganatos szóródás korai és pontos kimutatása, amely alapvetően befolyásolja a megfelelő kezelés megválasztását. A PET vizsgálatról

Csont-izotópvizsgálat (szcintigráfia) csak akkor indokolt, ha a fájdalom felveti a csontáttét lehetőségét. Mivel a vastagbélrák esetében ritkán van csontáttét, nem számít jellemző vizsgálati módszernek. A hasi ultrahang bár nem igazán alkalmas az üreges szervek, köztük a belek vizsgálatához, mivel azonnali eredményt nyújt, egyáltalán nem jár sugárterheléssel, ismételten is bármikor elvégezhető, esetenként szintén a vizsgálatok része lehet.

Kapcsolódó A terápiaválasztás szempontjai

A vastagbélrák kezeléséről részletesen

  1. A vastagbélrák kezelését megelőző vizsgálatok
  2. A vastagbél műtétről
  3. A vastagbélrák kezelése sugárterápiával
  4. Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében
  5. Molekuláris diagnosztika a vastagbélrák kezelésében
  6. Vastag- és végbélrákok áttétes formáinak kezelése
  7. A sztóma
  8. A vastagbélrák kezelésének lehetséges eredményei
  9. A vastagbélrák kezelésével járó mellékhatások
  10. Fájdalomcsillapítás vastagbélrákos betegeknél

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
Felhasznált irodalom: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról (szerk.: B. Papp László)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.