• A vastagbélrák kezelésének lehetséges eredményei

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A vastagbéldaganat kezelési módjának meghatározása és a kezelés várható eredménye függ a daganat kiterjedésétől, altípusától, genetikai hátterétől és attól, hogy van-e áttét, illetve milyen stádiumban került felismerésre a daganat. Az eredmények értékelése és a további lépések meghatározása ezért mindig mérlegelést igényel.

    A vastagbélrák átlagos ötéves túlélése napjainkban általánosságban – a stádiumok figyelembe vétele nélkül – kb. 62-65%-os. A fiatal életkorban és korán felismert daganat jelentősen javíthatja a túlélést, az ötéves túlélési eredmények folyamatosan romlanak a stádiumokban való előrehaladottság tekintetében.

    Míg a helyi, lokális daganat 5 éves túlélése a 90%-ot is meghaladja, a távoli, akár többszörös áttéttel rendelkező daganat esetén az 5 éves túlélés 15% körül várható. Amennyiben műtétileg eltávolítható a távoli áttét, az előrehaladott betegség esetén is jelentősen növelheti a túlélési esélyeket, akár közel 30%-ra.

    Milyen szempontok alapján döntenek orvosai a kezelési formák alkalmazásáról?

    A daganat kezelése elsősorban sebészi, az esetek többségében a vastagbélműtét az első választott eljárás. A műtétet követő kemoterápiás kezelés nem feltétlenül a műtét sikertelenségét jelzi, hanem a kezelési protokoll része az esetleges további daganatos sejtek megsemmisítésének céljából. A daganatos bélszakasz műtéti eltávolítását követően 10-30 százalékos eséllyel újulhat ki a tumor, többnyire az első két évében. Ennek az esélyét is csökkenti a műtét utáni kemoterápia.

    Hirdetés

    Nagy kiterjedésű daganat esetén sebészi eltávolítás előtt kemoterápia vagy akár sugárkezelés is szóba jön. Ennek az úgynevezett neoadjuváns kezelésnek a célja a daganat méretének csökkentése, hogy a terápiát követő műtét sikerét növeljék. Ebben az esetben a műtétet követően is kerülhet sor kemoterápiára és sugárkezelésre.

    Abban az esetben, ha nincs mód műtétre (pl. áttét, nagy kiterjedésű daganat, létfontosságú területet is magába foglal az elváltozás, vagy a beteg általános állapota, esetleg társbetegségei miatt nem alkalmas a műtétre), akkor kemoterápia vagy sugárkezelés történik.

    Ha a kezdeti - műtéti vagy kemoterápiás - kezelés sikertelen, más hatóanyagokat tartalmazó kemoterápiás kezelés, sugárkezelés, akár ismételt műtét is szóba jöhet. A kérdést több szakértő orvosból álló onkológiai bizottság dönti el. A sikertelen vagy rossz eredményű kezdeti kezelés ugyan a legtöbb esetben rosszabb esélyeket jelent, de mindenképpen további ellátást igényel, akár a gyógyulás reményében is.

    Ahogy fejlődik a daganatterápia, biológiai terápiát is sikerrel alkalmaznak a rákos betegek esetén.

    Bővebben A vastagbélrák kezelési lehetőségei

    A kezelési eredmények értékelése

    A vastagbéldaganat kezelési eredményeire használatos kifejezések közül a következőkkel találkozik leggyakrabban a beteg.

    Komplett remisszió: laborvizsgálat, fizikális vizsgálat és képalkotó (CT, MR, PET CT) sem talál daganatra utaló jelet. Ez rendkívül fontos eredmény a daganat kezelésében, de tudni kell, hogy még ebben a stádiumban sincs feltétlenül daganatmentes állapot. A betegnek feltétlen szoros felügyeletre van szüksége.

    Parciális remisszió: a daganat nem tűnt el, kimutatható állapotban van, de lényegesen csökkent a mérete a kezdeti kiterjedéshez képest.

    Stabil állapot: nincs érdemi változás a terápia ellenére.

    Progresszió: egyértelmű romlás (laborral, képalkotó vizsgálattal, fizikális vizsgálattal), akár az eredeti daganat növekszik méretében, vagy új áttét jelenik meg.

    A vastagbélrák terápiája idején

    Mit jelent a daganat nekrózisa?

    Bár a vastagbélrák prognosztikájában a stádiumrendszernek döntő szerepe van, ugyanazon stádiumon belül lévő betegek túlélése mutathat jelentős különbségeket is. Szükség van tehát olyan prognosztikai paraméterekre, melyek tovább pontosítják akár a kezelésre való válasz, akár a túlélés esélyeit.

    Ilyen prognosztikai marker lehet a daganat nekrózis (tumor necrosis, szétesés) jelenléte. Ha a daganatos szövet szétesik, könnyen nyirokrendszer vagy véráram útján terjedéssel távoli áttéthez, a túlélési eredmények romlásához vezethet. A nekrózis gyakorisága növekszik előrehaladott stádium esetén.

    A daganatos szövet nekrózisa feltehetően a vérellátás elégtelensége, illetve a hirtelen tumornövekedés miatt következik be, tehát gyakran észlelhető gyorsan növekvő daganatok esetén.

    Mi történik romló állapot vagy továbbterjedő daganat esetén?

    Vastagbélrák esetén is elsődleges cél a teljes daganatmentesség és a gyógyulás elérése. Vannak olyan esetek azonban, amikor ennek korlátai vannak. Az egyik, amikor már eredendően olyan rossz a beteg általános állapota, hogy nem viselné el a kezelést, a várható eredmény nem lenne jobb, mint amit a kezelés okozta mellékhatások okoznak, vagy túl megterhelő lenne számára a műtét, kemoterápia. Másik eset, amikor olyan erősen szétterjedt daganat, szövődmény áll előtérben, hogy csekély esély van a gyógyulás elérésére.

    Ilyenek esetekben sem fordul elő azonban az, hogy „nem történik semmi”.

    • A gyógyítást célzó kezeléseken túl előfordulhat, hogy heveny életveszélyes állapotot kell elhárítani, pl. a daganat miatt kialakult bélelzáródás megoldása műtétileg.
    • Szükség lehet még gyógyulási remény esélye nélkül is arra, hogy a tumor méretét csökkentsék akár sebészileg, akár kemoterápia, sugárkezelés, biológiai terápia segítségével, hogy növeljük a beteg túlélési idejét.
    • A beavatkozások célja lehet a tünetek (pl. székelési zavar, tűrhetetlen fájdalom) megoldása, csökkentése is, így a kezelés folytatásával elfogadható vagy akár jó életminőség biztosítható a beteg számára.

    Mint minden daganat esetén, egyénileg, személyre szabottan történik tehát a vastagbélrákban szenvedő betegek ellátása, gyógyítása, gondozása.

    A vastagbélrák kezeléséről részletesen

    1. A vastagbélrák kezelését megelőző vizsgálatok
    2. A vastagbélműtétről
    3. Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?
    4. A vastagbélrák kezelése sugárterápiával
    5. Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében
    6. Molekuláris diagnosztika a vastagbélrák kezelésében
    7. Tudnivalók az immunterápiáról
    8. Vastag- és végbélrákok áttétes formáinak kezelése
    9. A sztóma

    Olvasson tovább! Fájdalomcsillapítás vastagbélrákos betegeknél

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.05.13 13:03, Megjelenés: 2019.05.13 13:03
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    Különböző daganattípusok kimutatására is alkalmas az új típusú vérteszt

    A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A Dana-Farber Rákkutató Intézet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) 2019. évi kongresszusán egy olyan új típusú vértesztet mutatott be, amely nagy biztonsággal alkalmas többfajta rák kimutatására is.

    Fájdalomcsillapítás vastagbélrákos betegeknél

    Daganatos betegek esetén mindenképpen sor kerül fájdalomcsillapításra. Szükséges az életminőség javításához, de arra is gondolni kell, hogy a kifejezett fájdalom akár étkezést vagy a székelést akadályozó tényező is lehet, emiatt megoldást igényel.

    A vastagbélrák kezelésével járó lehetséges mellékhatások

    Maga a vastagbéldaganat és a kezelés is számos panasszal, mellékhatással járhat. Áttekintjük, melyek jelentenek problémát leggyakrabban, milyen kérdések merülnek fel a betegekben és családtagjaikban.

    Célzott terápiák a vastagbélrák kezelésében

    A célzott onkológiai készítmények alkalmazása napjainkban már a terápia részét képezi, azokat szakmai szempontok alapján a hagyományos kemoterápiás készítményekkel kombináltan kapják a vastagbélrákos betegek.

    A vastagbélrák műtéti kezelése

    Az operáció a leggyakoribb és legfontosabb kezelési módszernek számít a korai stádiumú vastagbélrák esetén. A műtét típusa a betegség kiterjedésétől, a tumor elhelyezkedésétől és a műtét céljától függ.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.