Az aszpirin rákmegelőző hatása

WEBBeteg
megjelent:

Egy kutatássorozat adatai szerint az egyik leggyakrabban alkalmazott fejfájáscsillapító segíthet egy sor daganatos megbetegedés megelőzésében is.

Korábbi kutatási adatok alapján a szakértők úgy gondolták, az aszpirin megelőző hatása csak nagy dózis esetén érvényesül, ez azonban úgy tűnik nem igaz, hiszen a hosszabb ideig kis dózisban szedett aszpirin is 20 százalékkal képes csökkenteni a vastag- és végbélrák, valamint 35 százalékkal más gyomor-bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét.

Egészen a 70-es évekre visszamenőleg rendelkezünk olyan adatokkal, amelyek arra engednek következtetni, hogy az aszpirin komoly befolyással lehet egyes daganattípusok kialakulására és fejlődésére - nyilatkozta Peter Rothwell professzor (Oxford Egyetem), a mostani kutatás vezetője.

Az Oxfordban, Londonban, Edinburghben és Japánban végzett felmérés során a kutatók az 1980-es és 1990-es évektől kezdve 20-30 éven keresztül kísérték figyelemmel a rendszeresen aszpirint szedő önkéntesek kórtörténetét.

Kimutatható az aszpirin megelőző hatása

Az eredmények alapján világosan kijelenthető, hogy az aszpirin (acetilszalicilsav) képes segíteni a rákos megbetegedések megelőzésében.

A huzamosabb ideig rendszeresen kis adagban aszpirint szedők között ugyanis 20 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány az összes daganattípus esetében és 35 százalékkal alacsonyabb a gyomor- és bélrendszeri daganatok esetében.

Azt már régóta tudjuk, hogy az aszpirin segíthet a középkorúaknak a szívroham és az agyvérzés megelőzésében, de ha ehhez hozzávesszük még rákpreventív hatást is, akkor hamar kiderül, hogy nagyon sok tényező szól az aszpirin rendszeres szedése mellett - nyilatkozta Rothwell professzor.

Tippek a rák megelőzéséhez

Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciájukon. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.
10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.