• A metabolikus szindróma és jellemzői

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A metabolikus szindróma nem egyetlen betegség. A fogalom gyakran több kóros állapot együttes fennállását, egy tünetegyüttest takar: szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz vagy inzulinrezisztencia, túlsúly, magas vérnyomás magas vérzsír- és vércukorszinttel.

    A metabolikus szindróma szorosan összefügg az elhízással. Aki hibásan táplálkozik, keveset mozog, könnyen túlsúlyossá válhat, aminek pedig a metabolikus szindróma kialakulása lehet a következménye. Az elnevezésben a metabolikus szó az anyagcserére utal. Erősen leegyszerűsítve a metabolikus szindróma a túlsúllyal, az elhízással és az ezek következtében kialakuló diabétesszel áll összefüggésben. A túlsúly a metabolikus szindróma fő kockázati tényezője. Minden második túlsúlyos ember az élete folyamán cukorbeteggé válik, ami a cukoranyagcsere zavara.

    Hirdetés

    Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, ezzel együtt a cukorbetegek száma is nő. Az általánosan elfogadott definíció szerint (IDF, 2005) metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha egy személy erősen túlsúlyos (főleg hasi elhízás jellemző rá) és az alábbiak közül két állítás igaz rá:

    A metabolikus szindróma kezelése, megelőzése


    A metabolikus szindrómának egyetlen rizikófaktorát is nehéz leküzdeni, az összes leküzdése még nagyobb feladatnak látszik. A gyökeres életmódváltás (melynek lényege: kisebb táplálékbevitel és a több mozgás) valóban nem könnyű, de ezzel a szindróma összes tünete egyszerre javítható illetve megszüntethető. Bizonyos esetekben gyógyszerek szedésével érdemes segíteni az életmódváltás hatását. Bővebben a metabolikus szindróma kezeléséről és megelőzéséről

    1. Zsíranyagcsere-zavar

    • A „jó koleszterin” (HDL) szintje alacsony vagy
    • A tryglicerid szintje magas

    2. Magas vérnyomás (magasabb, mint 130/85 Hgmm)

    3. Inzulinrezisztencia: éhgyomorra vett vérmintában magas vércukorszint mutatható ki (magasabb 100 mg/dl vagy mint 5,6 mmol/l-nél), illetve ha a páciensnek 2-es típusú diabétesze van.

    Ha az orvos megállapítja valakinél a metabolikus szindrómát, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a páciensnek szív- és érrendszeri betegsége is van, vagy kialakulhat a későbbiekben. Azt sem lehet biztosan megjósolni, hogy a metabolikus szindróma milyen súlyosan veszélyezteti az egészséget, és hogy a követeztében kialakulnak-e más betegségek.

    Az életmódváltás segít!

    A tudósok ma is vitatkoznak arról, hogy melyek azok a kritériumok, amelyek mellett metabolikus szindrómáról beszélhetünk, sokan azt is megkérdőjelezik, hogy egyáltalán az elnevezés helyes-e. Az azonban nem kétséges, hogy létező és megelőzhető problémáról van szó, bárhogy is nevezzék.

    A negatív folyamatok visszafordíthatók egészséges életmóddal: kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres sportolással, a dohányzás, az alkohol és a stressz kerülésével sokat tehet egészségéért. Mindezzel sok esetben megakadályozható a túlsúly, a magas vérnyomás és a magas vércukorszint, valamint csökken a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye is.

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: Onmeda.de  , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2016.11.13 12:11, Megjelenés: 2016.11.13 12:11
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    A cukorbetegek 30 százalékának keringési betegsége is van

    A 2-es típusú diabéteszes páciensek közül minden harmadiknál idővel szív- és érrendszeri kór is kialakul. Az érintetteknél ez szinte mindig (tíz esetből kilencszer) érelmeszesedéssel (arterioszklerózissal) együtt járó kardiovaszkuláris betegséget jelent - állapította meg egy 10 ezer egyén bevonásával nemrégiben zajlott kutatás (Capture vizsgálat), amit öt kontinens 13 országában, köztük Magyarországon végeztek.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

    A magas vérnyomás és a cukorbetegség összefüggései

    A magas vérnyomás gyakran észlelhető kórkép diabetesben szenvedő betegeknél. Fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomás szempontjából az 1-es és a 2-es típusú diabetes eltér egymástól.

    Metabolikus szindróma - Vigyázat, életveszélyes szövődményekkel járhat!

    A metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett.

    Potenciazavarhoz vezethet a metabolikus szindróma

    Ma már minden hatodik európai felnőttet fenyeget a metabolikus szindrómának nevezett „életmódbetegség”, mely növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív - és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát.

    Két hamburgert és egy metabolikus szindrómát!

    Egy új felmérés eredményei megerősítették, amit már régóta gyanítottunk: a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A tejtermékek fogyasztása, úgy tűnik, védelmet jelent a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások