• A cukorbetegség megelőzése - Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Fövényi József, diabetológus

    Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

    A téma cikkei

    2/1 A cukorbetegség megelőzése - Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?
    2/2 A cukorbetegség megelőzése - A kutatások eredményei

    Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?

    Ami az első kérdést illeti, elsősorban mindazoknak, akik a 2-es típusú cukorbetegség által fokozottan veszélyeztetettek:

    • akiknek felmenői vagy oldalági rokonaik között 2-es típusú diabétesz előfordult,

    • azon nőknek, akik 4500 g feletti újszülöttnek adtak életet, illetve akiknél a terhesség alatt gestációs diabéteszt diagnosztizáltak, különösen akkor, ha súlyfelesleggel rendelkeznek vagy már kifejezetten kövérek,

    • valamint a már serdülőkorukban elhízott fiataloknak.

    A veszélyeztetetteknek ebbe a csoportjába még beletartoznak az alább említendő, túl alacsony vagy túl magas születési súllyal rendelkező személyek is. Amennyiben fentiek fennállása mellett magas a vérnyomásuk, vagy/és vérzsír rendellenességet (megemelkedett triglicerid és/vagy LDL-koleszterin, csökkent HDL-koleszterin szintet) is találtak náluk, a diabétesz kockázata tovább fokozódik.

    Hirdetés

    Ami a második kérdést illeti: minél előbb. Részben magyar kutatók által végzett vizsgálatok mutatták ki, hogy 13 évvel a 2-es típusú cukorbetegség fellépését megelőzően már részben a fentiekben részletezett, részben egyéb elváltozások kezdeti stádiumát észlelve, nagy valószínűséggel megjósolható a diabétesz, és legkésőbb ekkor – tehát 13-15 évvel a cukorbetegség kifejlődése előtt – elkezdett hatékony „védekezés” ígérhet eredményt. Minél később lép az egyén a cukorbetegség megelőzése irányában – főként, ha már kimutatható a csökkent glukóz tolerancia –, annál kisebb esélye van a sikeres megelőzésre.

    Hogyan előzhető meg a cukorbetegség kialakulása?

    A valódi megelőzés korán kezdődik. De mennyire korán?

    • Legelőször az anyaméhben. Nagyszámú egyeden elvégzett több évtizedes időtartamú vizsgálatok arra utalnak, hogy minden, ami a méhen belüli fejlődést megnehezíti, és ezáltal alacsony magzati súlyt, esetleg ehhez társuló koraszülést eredményez, jelentősen növeli annak a valószínűségét, hogy élete derekán, 50-60 éves kor között fellép a 2-es típusú cukorbetegség. Tehát az egyébként igen domináns öröklődési menettől függetlenül, a méhen belüli fejlődés elégtelensége is diabétesz hajlamot von maga után. Ez azért van, mert a hasnyálmirigy béta-sejtállománya csupán az utolsó 2-3 terhességi héten fejlődik ki teljes értékűre, és ha ez nem történik meg, kódolva lesz az idővel elégtelen inzulin szekréció. Tehát minden, ezt eredményező tényező, mint a kismama egészségtelen életvitele, a dohányzás, az alkohol-fogyasztás, a drogozásról nem is beszélve, már megpecsételi a születendő gyermek sorsát.

    • Paradox módon ugyanezt eredményezi az anya elégtelen inzulin elválasztására visszavezethető nagy magzatsúly, 4500 g vagy e feletti születési súly (fel nem ismert vagy nem megfelelően kezelt terhességi cukorbetegség esetén), mely többnyire szintén koraszüléssel párosul.

    • A születést követően az újszülött legalább hat hónapon át folytatott kizárólagos anyatejes táplálása nem csupán az 1-es típusú cukorbetegség ellen véd, hanem a mesterséges túltáplálás révén kiváltott korai súlynövekedéssel szemben is.

    • A csecsemő-, kisded, majd gyermek és serdülőkor során a cukorban és zsír-dús élelmiszerekben viszonylag szegény, növényi rostban, azaz gyümölcsben, főzelékekben, zöldségekben gazdag és elegendő mennyiségű sovány húst és tejterméket tartalmazó étrend képezi a legfőbb biztosítékát annak, hogy az élet e korai szakaszában normális maradjon a testsúly és nem csupán a tizenéves korban, de később se hízzék el az egyén. Ehhez szükség van nem csupán az otthoni kielégítő minőségű étkezésre – ami sajnos százezrek esetén ma nem biztosított – hanem a korszerű iskolai étkeztetésre, melynek a programja az angolszász országok példáját követve, reményeink itthon is megvalósul.

    • Az étkezéshez hasonló fontosságú a gyermek és serdülő fiatal rendszeres testmozgása, melynek csupán minimumát képezi a napjainkban megvalósuló naponkénti iskolai testnevelés. Kívánatos lenne, hogy minden szülő, akinek ez módjában áll, tegye lehetővé gyermeke rendszeres sportolását, ezáltal is megőrizve gyermeke normális testsúlyát és fittségét, mely minden „civilizációs” betegségnek, köztük a 2-es típusú diabétesznek legfőbb ellenszere.

    • Alapvető fontosságú, hogy a huszonéves kortól kezdve az életkor előrehaladtával minél többen őrizzék meg fittségüket valamilyen rendszeres testmozgás fenntartásával. Ugyanis legtöbben ekkor kezdik felszedni a többlet súlyt, mely nem csupán étkezésbeli hiányosságoknak, hanem főként a testmozgás elhagyásának a következménye. Idősebbek számára heti 5x30-40 perces közepes intenzitású testmozgás (4-5 km/óra sebességgel történő gyaloglás, vagy ennek megfelelő kerékpározás vagy egyéb sporttevékenység) már maximális segítséget, ill. kockázat csökkentést kínál a testsúly fenntartására, ill. csökkentésére.

    • Mind a fiatalkorú, mind a felnőtt ember maximálisan törekedjen a testsúly állandóságát biztosító, a gyarapodást megelőző étkezésre. Ennek meghatározó eleme az energia-felvétel optimalizálása: ha valaki nem fogyaszt naponta több kalóriát, mint amennyi munkavégzéséhez, súlya fenntartásához szükséges, nem hízik meg. ezen étkezésen belül is célszerű törekedni az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek, ételek előnyben részesítésére, nem feledkezve meg a szénhidrátok mennyiségi korlátozását, vagyis hogy az ún. glikémiás terhelés is meghatározott határon belül maradjon. Ez a fajta étrend nagyjában megegyezik a gyermekkorban ajánlható étrenddel. Fontos hangsúlyozni, hogy a cukorfogyasztás minimalizálandó és ezért a cukros üdítők mindenképpen kerülendők. Amennyiben az ideális folyadék, a tiszta víz, ásványvíz mellé valaki még valamit fogyasztani kíván, a 100%-os gyümölcslé napi 2-3 dl mennyiségben beiktatható az egészséges étrendbe. Ami az alkoholos italok fogyasztását illeti, az egészséges étrendbe beilleszthető napi 1-2 pohár sör, ill. 1-2 dl. (vörös) bor is.

    • Végül minden, ami az egészséges életvitellel ellentétes, így a biológiai órát megbontó éjszakázás, váltott műszakban történő munkavégzés lehetőség szerint kerülendő.

    Eddig az egyéni védekezési, megelőzési módokkal foglalkoztunk. Azonban ez legtöbbször csak akkor hatásos, ha részét képezi az össztársadalmi méretű megelőző egészségvédelemnek, mely csupán egy-egy egész országra kiterjedő komplex eszközrendszer alkalmazásával kecsegtethet eredménnyel.

    A lehetséges és szükséges legfontosabb eszközök, valamint célok

    • A folyamatos, rendszeres egészség-szűrővizsgálatok összekapcsolása a minden szinten történő egészségneveléssel, a lakosság egészségtudatának fokozása, olyan társadalmi környezet megteremtése, melyben kiemelt helyet foglal el az egészség, annak megőrzése és ennek érdekében az egészséges táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás preferálása.

    • Az egészséges életvitelre történő oktatás (’egészségtan’) az edukáció minden szintjén az óvodától a felsőoktatásig. Ez csak abban az esetben lehet hatékony, ha az oktatás párosul az egészséges intézeti étkeztetéssel és a rendszeres fizikai aktivitással (emelt számú tornaórák, össztársadalmi tömegsport-lehetőségek megteremtése).

    • A rendszeres és folyamatos egészségnevelés bevezetése a tömegkommunikációba, elsősorban az elektronikus médiába

    Olvasson tovább! A cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Dr. Fövényi József, diabetológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Fövényi József, diabetológus

    Módosítva: 2019.06.27 13:03, Megjelenés: 2017.04.14 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    Óvjuk a férfiak egészségét szűrővizsgálattal, megelőzéssel!

    Magnéziumpótlás

    Magnéziumpótlás

    Szponzorált tartalom

    Rendszeres gyógyszerszedés esetén ajánlott extra magnéziumot is bevinni. (x)

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A diabetes mellitus kezelése: inzulin és tablettás kezelés együttes alkalmazása

    Diabéteszünk súlyosságától függően inzulin- és akár gyógyszeres kezelésre is szükségünk lehet kezelésünk folyamán, ám nem árt alaposan megterveznünk ezek hatékony alkalmazását, máskülönben könnyedén ronthatunk jelenlegi állapotunkon.

    Alacsony kalóriájú receptek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek

    Minden 2-es típusú cukorbeteg vágya, hogy ne kelljen gyógyszert szednie, illetve a diabétesz rizikófaktorának számító súlyos betegségektől (stroke, veseelégtelenség, vakság, végtagvesztés) félnie. A legújabb kutatások szerint egy napi 800 kalóriás étrend betartásával és az ahhoz kapcsolódó fogyás segítségével 8-12 hét alatt a betegség visszafordítható állapotba hozható. Minél többet fogy, annál valószínűbb, hogy véget vethet az állapotának!

    Hányás, hasmenés cukorbetegeknél - Miért különösen veszélyes?

    Hogyan befolyásolja a hányás és hasmenés a vércukorszintet és a cukorbetegségre szedett gyógyszerek, inzulin hatását? Mit tehet a beteg annak érdekében, hogy elkerülje ezeket a következményeket? Mikor kell orvoshoz fordulnia?

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Csontritkulás és cukorbetegség

    A csontritkulás (oszteoporózis) a csontszövet szerkezetének károsodásával, a csonttömeg vesztésével járó anyagcserezavar. A betegségnek számos rizikófaktora van, többek között idült szervi károsodások, hormonális, endokrin eltérések, közöttük a cukorbetegség is.

    A cukorbetegség megelőzése - A kutatások eredményei

    A cukorbetegség megelőzése a jövő generációk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.