A krónikus stressz kezelése életeket ment

MTI
megjelent:

Számtalanszor halljuk szakemberektől, hogy életvitelünk megváltoztatásával sorsunkon is változtathatunk, az életmódváltás azonban maga is komoly stresszt okozhat annak, aki megpróbálja "legyőzni" önmagát.

A stresszről, kezeléséről, életünk befolyásolásáról beszélgettünk Kopp Mária orvos-pszichológussal, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettesével a Quintess Médiaklub e témáról tartott rendezvénye alkalmából.

Mit takar a krónikus stressz fogalma?

- Hangsúlyoznunk kell, hogy nem minden stressz rossz. Selye János állatkísérletei óta pontosan ismerjük a stressz szakaszait. Az első szakasz a megterhelő élethelyzet jelentkezése, ez lehet új munkahely vagy iskola, megromlott párkapcsolat, gyerek születése a családban vagy akár az öregedés. A második lépés, hogy miként éljük meg ezt a helyzetet. Ha negatív a viszonyunk hozzá, akkor fokozza kimerültségünket.

Több stressz éri az új nemzedéket?

- Fel szoktam tenni ezt a kérdést, és általában az a válasz, hogy igen. Ez egyrészt igaz, másrészt nem. A mai gyerekek általában nagyon kevés fizikai kihívásnak vannak kitéve, például rendszeresen a szülők hozzák-viszik őket, szervezik életüket. Így nehezen alakulhatnak ki a szükséges megbirkózási készségek.

Mondana példát pozitív stresszre is?

- Sokat foglalkoztam az oxitocin nevű anyaggal. Ez egy természetes neuropeptid hormon, a női szervezetben szüléskor is keletkezik, de egyébként szeretkezéskor is mindkét nemnél, szorongásoldó hatása van, törli a negatív emlékeket. Így válhat például a szülés pozitív stresszé, kihívássá. Minden olyan feladat, amellyel sikeresen megbirkózik az ember, építi és nem rombolja.

Mikor válik károssá, krónikussá a stressz?

- A harmadik szakaszban, amikor már nem voltak képesek feldolgozni az újabb stresszhatásokat, Selye valamennyi patkánya elpusztult. Sajnos, mi emberek is így vagyunk: belebetegszünk a krónikus stresszbe. Ha a negatív eseményeket nem képes kezelni az ember, elveszíti a kontrollt élete irányításában, akkor jelentkezik a vitális kimerültség.

A védőfaktorok szerepe

Milyen figyelmeztető jelekből jöhetünk erre rá?

- Az állandósult fáradtság, ingerlékenység, a "nem bírom tovább" érzése fontos jelzés. Kérdőívet és személyes beszélgetést alkalmazunk felmérésére. Léteznek azonban ma már olyan vizsgálatok, amelyekkel a sejtszintű, biológiai korát lehet megállapítani valakinek. Egy amerikai kutatás szerint a fogyatékkal élő gyerekeket felnevelő anyák biológiai kora 7-16 évvel volt több, mint egészséges gyereket nevelő nőtársaiké. Az azonban, hogy a széles intervallum melyik vége volt valakire érvényes, attól függött, hogyan élte meg a helyzete.

Tipp Stressz teszt kitöltése

Mit tehetünk tartalékaink kimerülése ellen, a korai öregedés, a halál ellen?

- Általában az életmód megváltoztatását javasolják az orvosok: megfelelő étrend tartását, az elhízás megelőzését, leszokást a dohányzásról és a túlzott alkoholfogyasztásról, a rendszeres mozgást. Ezek bizonyítottan hatásos beavatkozások például a koronáriabetegségek megelőzésére, ám megfigyelhető, hogy a stresszkezelés megtanulása nélkül újra és újra visszaesnek például a dohányzásról leszokó emberek, mert a kiváltó okot nem szüntették meg.

Hol tanulható a stressz megfelelő kezelése?

- Intézetünkben nemrégiben indítottunk programot, erre munkahelyek jelentkezhetnek, ahol a dolgozók egy rövid, de hatékony, 12 órás stresszkezelő, prevenciós tréningen vehetnek részt. Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert a magyarok, főként a férfiak halálozási adatai rendkívül rosszak. Ma egy középkorú magyar férfinak csak 69 százalék esélye van arra, hogy megéri a 65 éves kort. Megdöbbentő, hogy az országon belül a legképzettebb és a legkevésbé képzett férfiak várható élettartamában 19 év különbség van.

Kutatásai védő tényezőket is kimutattak.

- Így van. 2002-ben kérdeztünk ki részletesen reprezentatív minta alapján 5 ezer embert, akik akkor 49 és 69 év között voltak, majd a követéses vizsgálatban 2006-ban megnéztük, mi történt velük, hányan haltak meg. A férfiaknál védőfaktornak bizonyult, ha jó párkapcsolatban élnek, és ha jó a kapcsolatuk a gyerekükkel. A munkahelyi bizonytalanság viszont háromszorosára növelte a halálozási kockázat arányát. A felmérések szerint a magyar társadalom 30 százaléka a vitális kimerültség állapotában van, amelyen az összetartozás érzésének növelésével, civil szerveződésekkel, az egyéni megküzdési készségek javításával és szemléletváltással lehetne segíteni.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.