A stressz és a hormoningadozás a migrén két fő kiváltó oka

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Négy ember közül, akiknek migrénes rohamaik vannak, háromnál ún. trigger faktor váltja ki a fejfájást. A stressz és a hormonszint ingadozása nagy szerepet játszanak a migrénes roham kialakulásában.

A határidők, a kötelezettségek nyomása lassan és alattomosan vezet a migrénes roham kialakulásához. Akiknek ez a trigger faktoruk, azaz a panaszok kiváltója, igyekezniük kell felismerni és elkerülni a stresszt. Egyéntől függ, hogy a stressz, az időjárás változás vagy az alkoholfogyasztás okozza-e a rohamot. A migrén leggyakoribb trigger faktora azonban a stressz és nőknél a hormonváltozás.

Trigger faktorok

Amerikai tudósok 1750 migrénes páciens adatait értékelték ki, 84%-uk nő volt. 76%-uk állította, hogy trigger faktor váltotta ki a migrénes rohamát. 40%-nál alkalmanként, 27%-uknál gyakran és 9%-uknál nagyon gyakran egy konkrét kiváltó ok vezetett a rohamhoz. Néhány embernél elegendő a stresszhelyzet a migrénes roham kialakulásához. Másoknál csak akkor lép fel a roham, ha a stressz mellett az illető alkoholt fogyaszt, megváltozik az időjárás és az alvás-ébrenlét ritmus is. Azon páciensek 80%-a, akik migrénes rohamaik előtt nem tapasztaltak konkrét kiváltó tényezőt, stresszes életet él.

A második leggyakoribb kiváltó ok a hormoningadozás, a harmadik pedig az éhség, ezt követi az időjárás változás, majd az alvás-ébrenlét ritmus megváltozása. Azok a páciensek, akiknek rohamait trigger faktor váltja ki, stresszes életet élnek. A páciensek egyharmada nevezte meg a hormoningadozást mint kiváltó tényezőt.

Napló segítségével könnyebb megtalálni a kiváltó tényezőt

Nem minden migrénes páciens ismeri fel saját trigger faktorát. A tanulmány szerint 100 páciens közül 95 naplóvezetés segítségével rájön, mi okozza rohamait. A szakértők ezért azt javasolják a pácienseknek, hogy vezessenek ún. fejfájás naplót, amelybe minden lehetséges körülményt és tényezőt jegyezzenek fel, ami a migrénes rohamokat előidézhette, megelőzte. Ha felismerik, mely tényező(k) vezet(nek) migrénes rohamhoz, ezeket tudatosan elkerülhetik vagy viselkedésterápiával kordában tarthatják.

A krónikus stressz kezelése életeket ment

Számtalanszor halljuk szakemberektől, hogy életvitelünk megváltoztatásával sorsunkon is változtathatunk, az életmódváltás azonban maga is komoly stresszt okozhat annak, aki megpróbálja "legyőzni" önmagát. A krónikus stressz kezelése életeket ment

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Gesundheit.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.