Haspuffadás - Kiváltó okok az életmódtól a betegségekig

szerző: Dr. Plósz János; Dr. Boros Miklós - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A haspuffadás a harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, amit a hasi fájdalom és a székrekedés előz meg gyakoriságban, illetve a fokozott böfögés és a teltségérzés követ. Bárkit érinthet, ugyanakkor a panaszt adott esetben kiváltó tényező valószínűsége összefüggésben van az életmóddal, a panaszos nemével és életkorával.

A haspuffadás téma cikkei

4/1 A haspuffadás kiváltó okai
4/2 Puffadás és teltségérzés: étkezési és életmód tanácsok
4/3 Milyen gyógyszerekkel kezelhető a puffadás?
4/4 A haspuffadás kivizsgálása

Mi a haspuffadás?

Haspuffadás esetén a betegek jellemzően hasfeszülésről, bélgázosságról, böfögésről és feltűnő bélhangokról számolnak be, de jelentkezhet együtt más panaszokkal, hasfájással, gyomorkorgással is.

A haspuffadás két fő csoportját különböztethetjük meg: elsőként, amikor valós gázképződés miatt jelentkezik a panasz, másodsorban amikor normális bélgázmennyiség mellett jelentkezik hasi feszülés.

  • Az első eset jóval ritkább, mint sokan gondolják, és a bélgáztermelés a normális mennyiségen belül marad. Napi 6-20 szellentés és étkezések utáni 3-4 böfögés normális élettani jelenség, és nem kell komolyabb okot keresni a jelenség hátterében.
  • A páciensek jelentős részében az utóbbi áll fenn, amikor a bélgáztermelés nem növekszik meg, hanem a bél beidegzésének túlzott érzékenysége miatt alakul ki a feszülés. Ebben az esetben jellemzőbb panasz a fájdalom, ugyanis a belek tágulására a fokozott érzékenységű bél összehúzódásokkal válaszol, és gyakran a bélmozgás is meglassul.

Életmód eredetű okok a haspuffadás hátterében

A legtöbb esetben az életmódbeli sajátosságok okozzák a panaszokat, ilyenkor elsősorban az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatásával szüntethetők meg a panaszok.

Fokozott levegőnyelés (aerofágia)

Igen gyakori ok a puffadás hátterében a kedvezőtlen szokásokra visszavezethető levegőnyelés. Kiválthatja stressz, viselkedészavar, kapkodó étkezés, a dohányzás vagy a rendszeres rágógumi-használat. Evés, ivás, beszéd közben természetes folyamat, hogy kis mennyiségű levegő jut a gyomorba. Ha étkezésünk kapkodó, ideges, rendszertelen, viselkedésünk feszült, a levegőnyelés kóros mértéket ölthet, puffadásos panaszokat, böfögést okozva.

Puffasztó hatású ételek

Közvetlen oka a vastagbélben található baktériumok gáztermelése. A vékonybélben meg nem emésztett tápanyagok (pl. rostok, cellulóz, keményítő) a vastagbélbe jutva bakteriális lebontási folyamaton esnek át, ami gázképződéssel jár. Ezen emészthetetlen anyagok nagyobb mennyiségű fogyasztása esetén a folyamat olyan mértékűvé, ami panaszokat okoz, az így képződött bélgázok (hidrogén, szén-dioxid, metán) a végbélnyíláson át távoznak.

Puffasztó hatásúak azon ételek, melyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezen anyagokat, tipikusan ilyenek a babfélék, káposztafélék, hagyma, teljes kiőrlésű gabonák, továbbá a rövid szénlácú, fermentálható szénhidrátok (fruktóz, laktóz, cukoralkoholok). Puffasztó hatásuk nagymértékben egyéni jelenség, függ az emésztőenzimek aktivitásától, a bél mikrobiomtól, a összetevőkhöz történő hozzászokástól, az ételek adagjától és kombinációjától, a feldolgozás módjától. Lásd még: puffasztó hatású ételek.

Fontos, hogy ezekre az élelmiszerekre a szervezetnek a kellemetlen mellékhatások ellenére is szüksége van, mivel a nem emészthető összetevők javítják a bélmozgást, illetve értékes tápanyagokat tartalmaznak. Fogyasztásuk többnyire előnyös, ugyanakkor egyszerre kisebb mennyiségben kerüljenek a tányérra.

Szén-dioxid-felszabadulás

Jelentkezhet szénsavas italok (üdítők, sör) fogyasztása után, emellett a gyomorsav bélben történő semlegesítése is szén-dioxid felszabadulásával jár. A gáz általában a bélfalon át felszívódva a tüdőn keresztül távozik, azonban túlzott bevitel, továbbá máj-, és szívelégtelenség esetén a folyamat nehezítetté válik, így gyakrabban vezethet felfúvódáshoz is.

Stressz és irritábilis bél szindróma

Sok esetben okoz puffadásos tüneteket az irritábilis bél szindróma (IBS) is, amelynek kiváltó okait ugyan még nem azonosították, ugyanakkor az esetek többségében a stresszes életmódnak tulajdonítják a tünetegyüttes kialakulásának okát. Az IBS jellemzője, hogy kimutatható szervi eltérések nélkül is tüneteket (görcsös hasi fájdalom, továbbá puffadás, szelesség, gyakori hasmenés, székrekedés) okozhatnak olyan hétköznapi dolgok, amelyek másoknak nem jelentenek problémát. Például egy fokozott lelki megterheléssel járó időszak, bizonyos ételek elfogyasztása (csokoládé, tej, alkohol, egyes gyümölcsök és zöldségek) vagy gyógyszerek szedése. A haspuffadás IBS esetén gyakran társul szorongáshoz, alvászavarokhoz.

Bővebben Hogyan okozhat a stressz puffadást?

Haspuffadás mint egy betegség tünete

Felszívódási zavarok, enzimhiányos állapotok

A különböző felszívódási zavarok az emésztőszervi okok széles körét ölelik fel. Ezek közös jele lehet a haspuffadás, hiszen az emésztőrendszerbe olyan anyagok kerülnek, melyet a szervezet nem tud normál módon kezelni, így többek között emésztési problémákban nyilvánul meg a rendellenesség. A további tünetek az adott betegségtől függően változnak.

  • Gyakori ok a laktózintolerancia, melyben a laktáz enzim hiánya miatt tej vagy egyéb tejtermék elfogyasztását követően hasmenés, teltségérzet, puffadás, hányinger és hasfájás jelentkezik. Ezek a tünetek jellemzően a tej alapú élelmiszerek elkerülésével megszüntethetőek.
  • Szintén gyakori felszívódási probléma a lisztérzékenység, amely a puffadás mellett fájdalommal és nagy mennyiségű, laza, bűzös széklettel jár, emellett jellemzően más jellegű panaszokkal is társul, pl. bőrtünetekkel, foltokban jelentkező kopaszodással, illetve hölgyeknél a menstruáció elmaradásával, meddőséggel. A betegség kiváltója a búzában lévő glutén alkoholban oldódó komponense, a gliadin.
  • A szervezetben fellépő emésztőenzim-hiány okozza a tüneteket hasnyálmirigy-elégtelenség miatti emésztési zavar esetén, ami az ételek elfogyasztását követően fellépő hasi fájdalomban, puffadásban és kellemetlen teltségérzésben nyilvánul meg. Az emésztőenzimek hiánya miatt a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni az elfogyasztott ételeket, ezért jellegzetes tünetei mellett fontos figyelmeztető jel lehet még a sárgás, fényes és többnyire nagy mennyiségű, úgynevezett zsírszéklet.

A székrekedéssel járó állapotok haspuffadáshoz, hasfeszüléshez vezetnek, a bélgáztermelődés fokozódása nélkül.

Nem emésztőszervi betegségek

Előfordulnak olyan egyéb szerveket, szervrendszereket érintő kórképek is, amiket szintén kísérhet haspuffadás. Ilyenkor sok esetben nehezebben derül fény a diagnózisra, hiszen mind a beteg, mind az orvos a gyakoribb, emésztőszervi okokat veszi először sorra a kivizsgálásnál. Például pajzsmirigybetegség, vesebetegség, nőgyógyászati elváltozások esetén is kísérőtünet lehet a haspuffadás, de cukorbetegek között is gyakori.

Bővebben A haspuffadás nem emésztőszervi okai

Egyéb, felfúvódást okozó tényezők

Antibiotikumkezeléseket követően gyakran megfigyelhető mellékhatás a bélflóra sérülése, melynek következtében átmeneti emésztési zavarok léphetnek fel, ami hasmenéssel, hasfájással, gyakori puffadásos tünetekkel járhat. Ebben az esetben a bél mikrobiom probiotikumok segítségével történő helyreállítása ajánlható.

Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet haspuffadás, például bizonyos vérnyomáscsökkentők, cukorbetegségre alkalmazott szerek és hasmenés elleni készítmények. Gyógyszerszedés esetén érdemes megnézni a gyógyszerek betegtájékoztatóit.

Hormonális változások ugyancsak gyakran váltanak ki haspuffadást, például terhesség és menstruáció esetén is gyakori panasz. A terhességgel járó hormonális változások a bélmozgások csökkenését okozzák, illetve a záróizmok tónuscsökkenését, így gyakori panasz a székrekedés, a puffadás, illetve a gyomorégés ebben az időszakban. Ajánlott a gyakori kis étkezés és a bő folyadékfogyasztás.

Bővebben A haspuffadás hormonális okai

Hogyan állapítható meg a kiváltó ok?

A panaszok jellege és a páciens kórtörténete alapján sok esetben valószínűsíthető a kiváltó ok. Fokozott bélgáztermelődés esetén a táplálkozás irányában érdemes először keresni az okot. Böfögés egyidejű fennállása mellett legtöbbször a levegőnyelés az ok, érdemes ennek csökkententésének irányába lépéseket tenni. Amennyiben a puffadás az emésztési panaszok széles körével társulnak, mint a hasi görcsök, hasmenés, székrekedés, gyakori az IBS-es eredet.

Az esetek többségében, főleg 45 éves kor alatt az életmód eredetű okok dominálnak, és az életmódváltás eredményeként elmúlnak a gázok is. Amennyiben az életmódváltás és a táplálkozási szokások megváltozása ellenére sem múlik el a puffadás, vagy Ön már 45 évnél idősebb, gyakrabban fordulhat elő valamilyen betegség a nem múló puffadás hátterében. Ebben az esetben indokolt a belgyógyászati kivizsgálás.

Vannak ugyanakkor olyan "alarm" tünetek, amik megjelenése esetén nem halogatható az orvosi vizsgálat és mielőbbi kivizsgálás szükséges.

  • A haspuffadás mellett véres széklet jelenik meg.
  • A hasi puffadás a székelési szokások megváltozását kíséri (hasmenés, esetleg székrekedés és hasmenés váltakozva).
  • A haspuffadás szemmel láthatóan aszimmetrikus has elődomborodást okoz.
  • Több napig nincs széklet és a szelek is nehezen távoznak.
  • A hasi puffadás mellett kifejezett hányinger vagy hányás is jelentkezik.
  • Gyors és a táplálkozással nem megmagyarázható fogyás történik.

Ezek a tünetek komoly, mielőbbi kezelést igénylő megbetegedésre utalhatnak, mint a gyulladásos bélbetegségek, vastagbéldaganat, bélelzáródás. Ezek felismerése vagy kizárása érdekében képalkotó vizsgálatokra, vastagbéltükrözésre, laborviszgálatokra lehet szükség.

Tovább A haspuffadás kivizsgálása

Dr. Plósz JánosForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőink: Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus, Dr. Boros Miklós, sebész

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

Belgyógyász, Gasztroenterológus

Budapest

Cikkajánló