vitamin téma

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos

Vitamin

Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.

A vitaminhiány okozta hajhullás

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért sokszor nehéz kideríteni, mi áll a háttérben. A diagnózist bőrgyógyász állítja fel.

Biotin (H-vitamin) - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években írták le.

Dió - Az egyik legértékesebb gyümölcsünk

WEBBeteg - T. A., újságíró

A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a figyelmet.

Immunerősítő élelmiszerek

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az egyik legismertebb immunerősítő élelmiszer a fokhagyma. A fokhagyma antimikrobiális hatását már Arisztotelész és Hippokratész is ismerte.

C-vitamin, D-vitamin, cink - Ütős hármas lehet a Covid-19 megelőzésére és kezelésére

Szponzorált tartalom

Gyűlnek a bizonyítékok, amik szerint a C-vitamin, a D-vitamin és a cink adása hozzásegíthet ahhoz, hogy az új típusú koronavírus okozta fertőzést elkerüljük, vagy - ha az már kialakult - a Covid-19 lefolyását enyhébbé tegyük. (x)

A mézfogyasztás jótékony hatásai

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása.

Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó gyógyszerész

Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

Vitamindús táplálkozással a szép hajért

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ahhoz, hogy hajunk mindig szép legyen, nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj főleg belső tényezőkön múlik, így többek közt azon, hogy milyen ételeket fogyasztunk.