Tévhitek a vitamin-, multivitamin-készítményekkel kapcsolatban

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Az étrend-kiegészítők közül talán a legnépszerűbbek a multivitamin-készítmények. (Forgalomban van olyan multivitamin is, amely gyógyszerként van törzskönyvezve). A vitaminok fogyasztása világ szinten évről évre egyre nő.

Ennek oka az, hogy az emberek egyszerű, gyors megoldást szeretnének a betegségek megelőzésére és gyógyítására. Ezen készítmények alkalmazása azonban nem teljesen kockázatmentes. Étrend-kiegészítő multivitaminok esetében érdemes olyan gyártótól választani terméket, amelyik gyógyszert is gyárt, tehát nagyobb valószínűséggel biztonságos a termék. Másrészt a vitaminok a szervezet egészséges működését segíthetik elő, de többet nem várhatunk alkalmazásuktól. Nézzünk néhány tévhitet a vitaminok alkalmazásával kapcsolatban.

1. tévhit: "Minél többet szedek, annál jobb a hatásuk"

A vitaminok és ásványi anyagok biztonságos legfelső szintjéről (UL értékek) az NNGYK-ba tartozó Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján tájékozódhatunk ide kattintva. Talán biológiai tanulmányainkból emlékszünk, hogy a vitaminokat is túl lehet adagolni. Ezek közül is a zsírban oldódó vitaminokra érdemes odafigyelni (A-, D-, E-, K-vitaminok). Ezek ugyanis túladagolás esetén felhalmozódnak a szervezetben, míg a vízben oldódó vitaminokból a felesleg távozik a vizelettel. Kiemelten fontos, hogy a D-vitamin felnőttek számára napi maximális adagja 4000 NE. Ha hosszabb ideig napi 8-10 000 NE feletti mennyiséget veszünk be, annak az a következménye, hogy a vérben megnő a kalcium mennyisége. Ennek következtében károsodhatnak a csontok, a vese és szív is. Az OGYÉI azokat a készítményeket, melyek 4000 NE-nél több D-vitamint tartalmaznak, nem is engedi forgalmazni. D-vitamin-szintünket nem árt vérvétellel ellenőriztetni, és ez alapján beállítani a szükséges mennyiséget az őszi-téli szezonban. A hosszú távon folyamatosan szedett multivitaminokkal kapcsolatban is jelent meg olyan tanulmány, miszerint kapcsolatban lehetnek a tüdő- , prosztata-, bél- és mellrák megnövekedett arányával. Azonban ezeket az eredményeket további vizsgálatokkal kell alátámasztani.

A multivitaminok alkalmazása csak hiányállapotokban ajánlott.

A megfelelő összetételű, zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét, teljes kiörlésű készítményeket tartalmazó étrend biztosítja a szervezet megfelelő vitaminellátottságát. Mivel a természetes eredetű vitaminok olyan más összetevőket is tartalmaznak, amik támogatja beépülésüket, érdemesebb ezek mellett dönteni.

Ha valamelyik vitamin szedését orvos javasolja, azt viszont nem szabad önkényesen abbahagyni.

2. tévhit: "C-vitamin nagy mennyiségű, napi 1000-2000 mg szedésével elkerülhető a megfázás"

A C-vitamin egyes vizsgálatok szerint kis mértékben lerövidíti a betegséget, enyhébbek lesznek a tünetek, de a megelőzésben nincs szerepe. Más vizsgálatok semmilyen összefüggést nem találtak. Ilyen nagy mennyiségű C-vitamin tartós szedésével azonban könnyen képződhet vesekő a szervezetünkben.

3. tévhit: "A rák gyógyításában szerepe van az antioxidánsoknak (A-, E-, C-vitamin, karotinoidok, flavonoidok)"

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a már rákos betegségben szenvedőknél a betegség lefolyására jótékony hatással lennének az antioxidánsok. Sugárterápia esetén már a kezelőben információs anyag van kitéve, hogy mely vitaminok, nyomelemek szedése csökkenti a terápia eredményességét. Ugyanez a helyzet a kemoterápiás kezelések alatt. Csak az orvos által ajánlott étrend-kiegészítők alkalmazhatóak, hogy a terápia sikeres legyen!

Az igaz vizsont, hogy a betegségek kialakulásának kockázatát csökkentik az antioxidánsok! A növényekben komplex formában jelen lévő antioxidánsoknak jobb a felszívódásuk, ilyen formában fogyasztva teljesen biztonságosak.

4. tévhit: "C-vitaminból ajánlott napi dózis: napi 500-1000 mg"

A C-vitamin ajánlott napi dózisa felnőttek számára 80 mg! Ennek forrása lehet zöldség vagy gyümölcs, pl. narancs, paprika, káposzta. Ezek nemcsak C-vitamint, hanem más kedvező anyagokat is tartalmaznak, mint rostok, más vitaminok, flavonoidok, amelyek hozzájárulnak az egészség fenntartásához. Ha valakinek nincs C-vitamin-hiánya, napi 200 mg bevitele is elegendő. A felesleg a vizelettel kiürül. Így egészséges, és kiegyensúlyozottan táplálkozó embereknek ennél több C-vitamin bevitele felesleges. Ezt meghaladó mennyiség azoknak ajánlható például, akik aktív sportolók.

5. tévhit: "A vitaminok nyugodtan együtt szedhetőek más gyógyszerekkel"

Egyrészt nem ajánlott a többi gyógyszerrel egyszerre bevenni a vitaminokat, ez főleg azokra a készítményekre vonatkozik, amelyek vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaznak. Ezek komplexképzők, így meggátolhatják a gyógyszerek hatóanyagainak felszívódását. E mellett a vitaminkészítmények fokozhatják vagy csökkenthetik egyes gyógyszerek hatását. Pl. van olyan Parkinson-kórra szedett gyógyszer, amely mellett nem szabad B6-vitamint szedni, mert csökkenti a hatását. A ginzenget is tartalmazó készítmények csökkenthetik a warfarin hatását, így óvatosság szükséges együtt szedésükkor.

Tovább

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.