Vitamin téma

A mézfogyasztás jótékony hatásai

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Ám még ennek ellenére sem mindenkinek javasolt a fogyasztása.

Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

Az A-vitamin: előnyök és hátrányok

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó gyógyszerész

Az A-vitamin - hétköznapi nevén retinol - a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges.

Vitamindús táplálkozással a szép hajért

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ahhoz, hogy hajunk mindig szép legyen, nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj főleg belső tényezőkön múlik, így többek közt azon, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

Vitaminkiegészítés gyermekeknél az őszi-téli hónapokban

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Az őszi-téli hónapok, valamint az óvodai-iskolai időszak beköszöntével sok szülőben merül fel a kérdés, hogy gyermekének adjon-e valamilyen vitaminkészítményt, és ha igen, milyet és milyen dózisban. A következő összefoglalóban a teljesség igénye nélkül ezekben a kérdésekben igyekszünk iránymutatót adni.

C-vitamin - Előnyök és ártalmak

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak. A C-vitamin szerepéről, előnyeiről, és mértéktelen fogyasztásának veszélyeiről.

Sütőtök, a narancsszínű vitaminbomba

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

A tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló vitaminforrás is.

Vitaminok és ásványi anyagok - Miért fontosak?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványianyagigényét kielégíteni.

Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődéséhez szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.