Gyermekek téma

Amit érdemes tudni a Pfizer 12 év alattiaknak szánt COVID-19 elleni vakcinájáról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A pandémiából elege van a lakosságnak. Sokan teljesen kifáradtak, "legyen már végre vége" - mondják. Ahhoz, hogy valóban egyszer (mielőbb) vége lehessen, a koronavírus elleni védőoltások nyújtanak reményt.

COVID-19: egy új tanulmány a gyermekeknél előforduló ritka sokszervi gyulladást vizsgálta

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

A New York-i Mount Sinai Egészségügyi Rendszer kutatói ismertették az első teljes genomra kiterjedő vizsgálatot, ami a SARS-CoV-2-fertőzést követően a gyermekeknél jelentkező ritka, de súlyos sokszervi gyulladás okát vizsgálja.

Kisgyerekek: a második leggyakoribb halálok

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt - állítja egy tanulmány.

Milyen veszélyek leselkednek gyermekeinkre a nyári szünidőben?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A nyári vakáció megannyi öröme mellett a szülőkre, nagyszülőkre, táboroztató pedagógusokra hatalmas felelősség hárul, hogy a gyermekek testi épségét biztonságban tudják. Igaz, a legnagyobb óvatosság mellett is egyetlen pillanat alatt bekövetkezhet a baj, a sérülés.

Boldog, biztonságos nyaralás a hazai Erzsébet-táborokban

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A szülők számára évről évre hatalmas tervezést kíván, hogy gyermekeik nyári pihenését, a szünidő heteit, hónapjait kellemessé és programokban gazdaggá tegyék.

Hidratáció: Miért fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Egy felnőtt ember testtömegének mintegy 60 százaléka víz, legtöbb sejtünk (a zsírsejteket kivéve) legfőbb alkotója. Így érthető, miért létfontosságú, hogy a rendszeres étkezésen túl az állandó folyadékfogyasztásra is elegendő figyelmet fordítsunk.

A ketogén diéta és szerepe az epilepsziás betegek kezelésében

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A ketogén diéta egy olyan étrend, amelyet elsősorban epilepsziás betegek (kisgyermekek) gyógyítására, kezelésére alkottak meg. A tápanyagbevitel 90 százaléka zsírokból történik, a maradék 10 százalék pedig szénhidrátokból és fehérjékből 4:1 arányban, tehát magas a zsírbevitel, és nagyon alacsony a szénhidrát-, illetve fehérjebevitel.

Koronavírus - Életkortól függetlenül, mindenki egyformán képes fertőzni

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A koronavírus-fertőzést elkapott gyerekek ugyanolyan mértékben tudják továbbadni a vírust másoknak, mint a felnőttek - fogalmazta meg a kicsik fertőző- és terjesztőképességére vonatkozó adatok alapján egy friss tudományos dolgozat.

Cukorbetegség - Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Gyerekeknél a cukorbetegséget gyakran az életveszélyesen magas vércukorszint és diabéteszes ketoacidózis során diagnosztizálják. Cikkünkből megtudhatja, hogyan jelentkezik a cukorbetegség a gyermekeknél, és milyen figyelmeztető jelekre kell figyelnie!

Gyerekek oltása: jövőre hozhatja el a pandémia végét

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró

Egy hatalmas lélekszámú népességi csoport tagjai még nem kaptak oltást – ők a gyerekek. De ez nem sokáig marad így. Május 10-én az FDA megadta a 2 dózisú Pfizer-Biontech vakcinára a 12-15 éves gyerekekre kiterjesztett jóváhagyását. Mi lesz a kisebbekkel, és miért szükséges nekik is az oltás?