Gyermek téma

Gyógyszer adagolása gyermekeknek

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2023-01-09 11:33
Orvosság
Anyukák visszatérő problémája, hogyan vegyék rá a gyereküket, hogy lenyeljék a gyógyszert, de ugyanígy gondot okozhat az egyéb gyógyszerformák alkalmazása is. Néhány hasznos tanács segíthet. Nem veszi be? Hogyan adjuk be a gyógyszert gyermekünknek?

Hogyan motiváljuk gyermekünket a sportolásra?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2023-01-09 09:33
A rendszeres testmozgás gyermekkorban kiemelten fontos: már egészen óvodáskortól fejleszthetjük gyermekünk mozgásképességeit a különböző sportok által. Hagyjuk, hadd válassza ki gyermekünk a számára legmegfelelőbb sportágat, amit szívesen űz. Ennek dacára valamennyi szülőnek ismerős lehet a helyzet, amikor noszogatni kell a gyermeket, hogy menjen el a korábban szeretett edzésre.

Invaginatio (bélbetüremkedés) gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-12-08 14:33
Gyermek
Invaginatiónak, azaz bélbetüremkedésnek nevezzük azt az állapotot, amikor egy adott bélszakasz teleszkópszerűen betüremkedik, invaginálódik a folytatásába eső bélszakaszba.

Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél és gyerekeknél

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-26 12:00
Hasnyálmirigy
A gyerekek sokkal ritkábban betegszenek meg hasnyálmirigy-gyulladásban (pancreatitis), mint a felnőttek, ám náluk is előfordulhat a betegség. Az esetek jelentős többsége enyhe lefolyású, csupán az esetek 10-15 százalékát alkotják a súlyos kórformák.

Hasfájás gyermekeknél

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-21 18:00
Hasfájás
A hasfájásnak számos különböző oka lehet, és sokféle formában nyilvánulhat meg. Mivel néhány hasfájással járó betegség sebészi kezelést igényel, akut hasfájás esetén mindig keressük fel gyermek háziorvosunkat.

A gyermekkori gerincferdülés

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-09-19 16:33
Gerincferdülés
A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A legtöbb oldalirányú gerincferdülés a pubertáskor előtt alakul ki, azaz tíz éves kor körül.

Iskolakezdés - Segítsünk gyermekeinknek leküzdeni a nehézségeket

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2022-09-11 12:21
Fontos, hogy a szülő mindig a gyerek képességeinek – tehetségének megfelelő tevékenységet válasszon, amikor szóba kerül a különóra lehetősége –, s ne a saját be nem teljesült álmait akarja megvalósíttatni vele.

Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-09-04 13:03
Autizmus
A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

Oviból suliba - Készüljünk fel az iskolakezdésre!

WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus - 2022-08-31 18:03
Iskola
Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is előkészíti.

Hogyan válasszunk iskolatáskát?

WEBBeteg - 2022-08-28 04:36
A gyermek egészsége legyen a fő szempont az iskolatáska kiválasztásánál. Milyen szempontok alapján válasszunk?

Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-08-18 17:03
Iskola
Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat.

Hogyan védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-06-18 21:41
A csecsemőket semmilyen körülmények között nem szabad napoztatni, és a gyerekek is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodhatnak a napon. Lássuk, mik is ezek!

Túlérzékeny gyermekek: tippek szülőknek a dührohamok megelőzésére

Vadaskert Gyermekpszichiátria - Dr. Madarassy-Szücs Anna, gyermekpszichiáter - 2022-06-07 12:03
„Furcsán” viselkedik a gyerek? Hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Szenzoros érzékenységgel élni nem könnyű, sem a gyereknek, sem a szülőnek. A Vadaskert Gyermekpszichiátria erre a jelenségre hívja fel a figyelmet, amely egyre több család mindennapjait nehezíti meg.

„Tégy egy lépést!” Esélyegyenlőségi napok családoknak - a Bethesdával

Bethesda Gyermekkórház Alapítvány - 2022-05-31 14:04
Második alkalommal rendezik meg a Tégy egy lépést! – Esélyegyenlőségi napokat a Városligetben 2022. június 10. és 11. között. A Bethesda Gyermekkórház és a városligeti Millennium Háza kezdeményezésére létrejött programsorozat a Mozgásjavító EGYMI, a Vakok Iskolája és a KórházSuli együttműködésével valósul meg.

A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-05-07 15:06
Gyermek
Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási, matematikai és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

Amikor válnak a szülők - Veszteség a gyermekek életében

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró, szakértő: Kovács Boglárka, gyermekpszichológus - 2022-04-30 09:33
Válás
Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és megfogalmazni bánatának okát. Egy rosszul működő kapcsolatban, házasságban, családban, ahol egyre több a bántás, a sértegetés, az ajtócsapkodás, a fájdalom és a harag, ott mindenki sérül.

A gyermek jogai: kapcsolattartás, tájékoztatás

WEBBeteg - Simon Béla - 2022-04-07 08:42
Az ellátásra kerülő gyermeknek joga, hogy értelmi képességének és pszichés állapotának megfelelően számára is megfelelő tájékoztatást kapjon. A szülőnek joga az egészségügyi dokumentáció megismerése, amelyről saját költségen másolatot kérhet.

Látásromlás gyermekkorban - Miért gyorsítja a folyamatot, ha kütyüket néz a gyermek?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Hangyál Éva, szemész - 2022-04-06 16:03
Mobiltelefon, táblagép, asztali számítógépek. Azonkívül, hogy vonzóak a gyermekek számára, olykor szülőként is egyszerűbbnek tűnik kölcsönadni egy kis időre, hogy megnézzen rajta egy mesét, mint fáradtan egy közös játékkal lekötni a gyermeket. Igen, a világunk átalakult.

A gyermek jogai: ellátás és méltóság

WEBBeteg - Simon Béla - 2022-04-05 08:34
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján egészségügyi ellátásuk során a gyermekeket is megilletik ugyanazon jogok, mint a felnőtteket. A különbség ezen a téren csupán a jogok tartalmában mutatkozik meg.

Veszélyben a következő generáció

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő - 2022-02-13 15:05
A történelemben először, a következő generáció nem élhet olyan sokáig, mint a szüleik. A háttérben pedig az elhízás talaján kialakuló betegségek állnak. A helyzet a fejlett világban mindenütt súlyos, a magyar állapotokról dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője beszélt.

Az egyszülős családban nevelkedő gyermekek is teljes értékűek

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-01-28 20:34
Gyermek
Az egyszülős családban nevelkedő gyermekekből is éppúgy válhat egészséges lelkű kamasz, ifjú, majd felnőtt, mint a hagyományos családmodellben cseperedőkből. Akár az anya vagy az apa neveli válás után csemetéjét, nem légüres térben élik a mindennapjaikat, sőt megtörténik, hogy sokkal nagyobb figyelmet és nyugodtabb légkört tud a válás után nyújtani a gyermekét egyedül nevelő szülő.

A mérgező családokban élő gyermekek örök sérüléseket cipelnek

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-01-19 05:03
Gyermek
A felnőttek többnyire azt a mintát követik, amit gyermekként szüleiktől láttak, amivel erősítették önbecsülésüket, testi, lelki fejlődésüket, vagy épp amivel romba döntötték önértékelésüket, a reményt arra, hogy önállóan is értékesnek érezhessék magukat. A szülők folyamatosan azon igyekeznek, hogy a nekik megfelelő, kedvező helyüket megtalálják az élet számos területén.

Műtéti érzéstelenítés gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Ács Júlia - 2022-01-17 14:33
Altatás
A műtéti érzéstelenítés során az érzékelés részben vagy teljesen kikapcsolásra kerül, ami által lehetővé válik az orvosi beavatkozás fájdalom- és stresszmentes elvégzése. Az érzéstelenítés módja lehet helyi, regionális vagy általános. Ennek megválasztása több tényezőtől függ, elsősorban a beavatkozás típusától.

Hogyan tegye bababiztossá a karácsonyt?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-12-23 17:03
Gyermek
A karácsony a fénylő díszek, csillogó fenyőfa és gyertyák szezonja - melyeket nézni is gyönyörűség, ám sokkal izgalmasabb megfogni, különösen egy kisgyermeknek, ami nagy veszélyt jelent!