Utánpótlás korú kapus egészséges táplálkozása

Tisztelt Asszonyom! 15 éves fiam (182 cm, 77 kg) futballista, kapus (heti 4 edzés) , emellett edzőteremben is edz (heti 5x) . A táplálkozásával kapcsolatban kérdeznék. Okozhat-e gondot az egészségében, ha sok csirkét eszik (350 g /nap, főleg vacsorára) , kevés kenyeret (1 zsemle tízóraira) , rengeteg egyéb fehérjét (tojás 10 db/hét, fél kiló túró/hét, 1 natúr joghurt / nap) , rendes ebéd közétkeztetésben, hétvégén itthon ebédel hagyományos magyar kosztot (csirke-, sertéshús, marhahús körettel, főzelékkel) . Nem fogyaszt édességet, süteményt, csak proteinszeletet (3 db 80 g-os / hét) , gyümölcsöt is fogyaszt naponta. BioTech fehérjés táplálékkiegészítőt napi egy kupakkal eszik. Napi 5x étkezik. KAp vitaminkészítményt naponta, mindenre kiterjedő összeállításút. Fogyni akar pár kilót, de hízni semmiképpen nem szeretne, ill. izomnépítés a célja. Jó úton jár-e, vagy árt-e az egészségének? Okozhat-e bármi rendellenességet, betegséget a belső szerveiben a fenti szerkezetű étkezés? Visszaveti-e őt a növekedésben? (Az antropometria szerint 186 cm lesz, jó lenne minél magasabbra nőni.) Válaszát előre is köszönöm.

Irinyi-Barta Tünde válasza Fiatal gyermek fehérjefogyasztása témában

Kedves Kérdező! Véleményem szerint fiatal gyermeke étrendjének nagyon magas a fehérjetartalma. Javasolnék egy házi orvosi vizsgálatot vérvétellel egybekötve, hogy a veseműködés rendben van-e. A túlzott mértékű fehérjefogyasztás okozhat vesekárosodást, a nagymértékű húsfogyasztás felnőtt korban egyéb mozgásszervi megbetegedéseket is kiválthat. A természetes módon elfogyasztott fehérje (húsok, tejtermékek, tojás) rendben van, de a táplálékkiegészítők szedése elhagyható lenne még ebben a korai életkorban. Mindenképpen tájékozódjanak a házi gyermekorvosnál a gyermek egészségi állapotát illetően, aki vázolni tudja a később esetleg kialakuló kockázatokat, tekintve, hogy ismeri gyermeke eddigi kórtörténetét. Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2016. december 05., 21:29; Megválaszolva: 2016. december 10., 21:33
Kérdések és válaszok: Sport és egészség
Bokaszalagszakadás
Szép napot kívánok! Azzal a kérdéssel fordulik önhöz, hogy volt egx szalagszakadásom 2 hete. (második ugyanott kerek 9 hónap különbséggel)...
Mitől lehet? (boka panaszok)
Tisztelt Válaszadó! Az unokaöcsémmel kapcsolatban is szeretnék érdeklődni. Az unokaöcsém április végén lesz 18 éves, 194 cm és 105 kg. Iskolai...
Könnyű mozgás esetén, erős...
Szép napot kívánok! Szerintem több mint 5 éve van egy lábbal kapcsolatos problémám, amellyel már bánom hogy nem foglalkoztam idejében. Az egész...
Sportsérülés a térdhajlítónál
Tisztelt Doktornő! 2 hónapja a heti foci alkalmak egyikén egy hátra sarkazó mozdulatnál fájdalmat éreztem a jobb lábam hátsó térdhajlatánál, a...
Mellkas fájdalom
Üdvözlöm! A tényekkel szeretném kezdeni. Két hete hagytam fel a dohányzással 11 év után. 2 hete kezdtem el edzeni, saját testsúlyos...