• Ételek, melyeket jobb kerülni terhesség idején

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

        Gyermekvárás idején gyakran hallhatjuk a régi mondást, miszerint kettő helyett kell ennünk. Mindez többek között azt is jelenti, hogy kerülnünk kell mindazokat az ételeket, melyek veszélyeztethetik akár az anya, akár a baba egészségét.

        Lehetséges, hogy eddigi kedvenc ételei vagy italai elsőre egészségesnek tűnnek, ám ha jobban megvizsgáljuk őket, kiderülhet róluk, hogy potenciális veszélyforrást jelentenek. Íme a lista azokról az ételekről, melyeket jobb kerülni a terhesség idején.

        Kardhal, cápa, királymakréla, konzerv fehér tonhal: Ezekben a nagytestű halakban magas a higanymetil, mely ártalmas a gyermek agyfejlődésére és az idegrendszerre. Várandós és szoptató nők biztonságosan heti 30 dkg tengeri halat fogyaszthatnak.

        Hirdetés

        Tavi és folyami halak: A hobbi horgászat noha népszerű sport, de sajnos előfordulhat, hogy baktériummal vagy vírussal fertőzött hal kerül belőle az asztalra. Mindenképpen javasolt, hogy csak megbízható forrásból vásároljon, kizárólag ellenőrzött halat.

        Nyers vagy nem teljesen átsült hús, hal, sushi, tojás: A nem teljesen átsült állati eredetű ételek különböző vírusokat, baktériumokat tartalmazhatnak. Használjon húshőmérőt, hogy meggyőződjön a hús állapotáról, illetve főzze a tojást addig, amíg már nem lágy.

        Hot dog és löncshúsok: Ezek a húsfélék tartalmazhatnak egy baktériumot, az úgynevezett Listeria monocitogenest, amely fertőző betegséget okoz, és akár vetélést, halvaszülést és egyéb komoly egészségügyi problémákat is vonhat maga után.

        Pasztörizálatlan tejtermékek: Ide tartoznak bizonyos sajtfajták is, mint a  Brie, feta, Camambert, Roquefort. Ezeknek is nagyon magas a listeria baktérium szintje.

        Pasztörizálatlan gyümölcslevek: Különösen kerülendők az utcai árusoknál, illetve a nagyáruházakban frissen facsarva kapható gyümölcslevek, mivel ezekben a termékekben előfordulhat a coli baktérium.

        Gyógynövények, gyógyteák: Noha a gyógynövények természetes anyagok, még nem tudunk róluk eleget ahhoz, hogy nyugodt szívvel ajánljuk a terhesség idejére, sokuk pedig vérbőséget okozhat.

        Alkohol: A sör, a bor és minden egyéb alkohol oxigént von el a sejtektől, ezzel megakadályozva azoknak normális fejlődését. Az alkohol negatív hatása az idegrendszerre visszafordíthatatlan, így nem létezik olyan kevés mennyiség, melyet biztonságosnak mondhatunk a gyermekvárás idején.

        Csapvíz a fejletlen országokban: Igyon palackozott vizet, hogy elkerülje a különféle fertőzéseket!

        Olyan ételek, melyek allergiát okozhatnak: A családi anamézis függvényében az Ön gyermeke is hordozhatja magában a hajlamot bizonyos ételallergiákra. A mogyorótartalmú ételek kerülése a várandósság idején csökkenti a gyermek későbbi ételallergiájának kockázatát. Mielőtt jelentős változtatást hajtana végre étrendjén, konzultáljon szakemberrel, aki segíthet az allergia kockázatát csökkentő diéta kidolgozásában.

        (WEBBeteg - CS. K.; Forrás: WebMD)

        Módosítva: 2012.07.15 14:23, Megjelenés: 2012.07.15 14:23
      • Cikkajánló

        Alváshiány

        Alváshiány

        Cs. K., fordító

        Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

        Lézeres szemműtét

        Lézeres szemműtét

        Szponzorált tartalom

        Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

        Fertőzések a terhesség alatt

        Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

        10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben

        Amikor valaki elhatározza, hogy kisbabát szeretne, sokszor megfogalmazódik az a gondolat is, hogy vajon mit tehetnénk, hogy egészséges terhességünk és egészséges újszülöttünk legyen. Van néhány egyszerű dolog, amire könnyen odafigyelhetünk, és kevés odafigyeléssel is sokat tehetünk magunkért és a kisbabánkért is.

        Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

        A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

        Mit jelent, ha csuklik a magzat?

        A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

        A kismamáknak megterhelőbb elviselni a nyári hőséget

        Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek a nyári hónapok során. A várandósság normál körülmények között is megterheli a nők szervezetét. Megváltozik a hormonháztartásuk, a keringésük, a magzat fejlődésével különféle újszerű kellemetlen és kellemes hatások jelentkeznek, amiket addig nem tapasztaltak.

        Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

        Jelenleg a terhességek kb. 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei - 1000 fogamzóképes nőből 3 szenved cukorbajban már a terhessége előtt, a többieknél a várandósság alatt alakul ki cukoranyagcsere-zavar. Hogyan hat a betegség a magzatra?

        A Parvovírus B19 hatása a magzatra

        A terhességem 6. hetében végzett Parvovírus B19 ellenanyag vizsgálata pozitív lett. Valószínű, hogy a megtermékenyülés körül fertőződtem meg. Milyen fejlődési rendellenességet okozhat ez a magzatnál? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.