A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.

A vese betegségei lehetnek tünetmentesek is. Ilyenkor rutin vagy más okkal készült vérvétel, vizeletvizsgálat vagy képalkotó eljárás (pl. hasi ultrahang) lelete igazol vesebetegséget.

A vese vagy húgyutak betegségeinek lehet közvetlen tünete is, mint a véres vagy gennyes vizelet, fájdalmas vagy csípő érzettel járó vizelés, vizeletelakadás, láz, hasi vagy vesetáji fájdalom, görcs, éjszakai vizelés.

Olykor már a veseérintettség okozta következményes eltérésekkel, tünetekkel találkozunk, mint magas vérnyomás, sötét bőr, vizesedés (ödéma), a vizelet mennyiségének csökkenése (oliguria) vagy a vizelet teljes hiánya (anuria), túl bő vizeletürítés, több mint napi 3 liter (polyuria), idegrendszeri tünetek, étvágytalanság, hányinger, hányás, fogyás.

Amennyiben más rendszerbetegség részeként jelenik meg, összetett, szerteágazó tünetek is megjelenhetnek.

Mik lehetnek a leggyakoribb vesebetegségek jellemző tünetei?

A legtöbb betegség a vesekárosodásra jellegzetes következményes tüneteket okozza.

Rendszerbetegségek: elsősorban a vesefunkció romlása, végső soron a veseelégtelenség okozta tünetek jelennek meg, a betegség egyéb jellegzetes eltéréseivel. A veseszövődménnyel járó rendszerbetegségekhez tartozik a:

  • Magas vérnyomás: vesefunkció-romlás, romló vagy nehezen korrigálható hypertenzió, végső soron akár veseelégtelenség
  • Cukorbetegség: nem megfelelően kezelt diabétesz esetén idővel mindig lehet vesekárosodással számolni, a romló vesefunkció, veseelégtelenség jeleivel. A még nem felismert cukorbetegség első jele a fokozott szomjúság és szájszárazság mellett a bő vizeletürítés!
  • Autoimmun betegségek
  • Vesét infiltráló folyamatok: daganat, könnyűlánc betegségek

Fertőzések, vesemedence-gyulladás:

Gyakori, csípő, viszkető vagy fájdalmas vizeletürítés. Véres vagy gennyes vizelet, láz, hőemelkedés, rossz közérzet, hasi vagy vesetáji fájdalom, étvágytalanság, hüvelyi folyás lehet a tünete.

Bővebben Húgyúti fertőzések | A vesemedence-gyulladás

Vesekő vagy húgyúti kő:

Tünetei hasonlítanak a fertőzéshez, illetve a kő hajlamosít társuló fertőzésre. Lehet a fertőzés tünetei mellett vizeletelakadás, akut has képében jelentkező heves fájdalom, ájulás, hányinger, hányás is.

Bővebben A vesekövesség tünetei és típusai

Nemszteroid gyulladáscsökkentők vagy más gyógyszerek vesekárosítása esetén panaszok jelentkeznek.

A vese ereinek (artériák, vénák) rendellenessége, elzáródása, szűkülete a vesekárosodás mellett heveny veseelégtelenséget, hirtelen állapotromlást, életet veszélyeztető állapotot okozhat.

Bővebben Vese eredetű magas vérnyomás

A vese szövetének eltérései, mint glomeruláris betegségek, nephritis, infiltráció folyamatos vesefunkció-romlás mellett következményes tünetek megjelenéséhez vezetnek.

Daganat szervkárosodás mellett fájdalmat is okozhat, általános tünetek (fogyás, étvágytalanság, vérszegénység) mellett a húgyutak elzáródása hirtelen veseelégtelenséget is okozhat.

Sérülés heves fájdalommal, hirtelen állapotromlással, belső vagy vizelettel ürülő vérzéssel járhat.

Számos kórállapot okozhat tehát vesebetegséget, a tünetek pedig szerteágazóak is lehetnek.

Fontos külön említeni a heveny veseelégtelenséget, mely életet veszélyeztető állapot, intenzív ellátásra szorul az érintett beteg.

A krónikus vesebetegség vagy veseelégtelenség ismerete azért is olyan fontos, mert rendkívül gyakori. A hypertenzió, cukorbetegség, számos gyógyszer szedése idézi elő, gondos orvosi felügyeletet és rendszeres ellenőrzést igényel.

A vesebetegségek megelőzése ezért rendkívül fontos. Az ismert rendszerbetegségek kezelése és ellenőrzése mellett fontos a megfelelő folyadékbevitel, helyes táplálkozás, a fertőzések korai észlelése.

Nehéz eset azonban a tünetmentes vesebetegség felismerése. Ilyenkor ugyanis valójában nincs közvetlen ok, amiért a beteg orvoshoz fordulna.

De mit lehet mégis tenni a korai felismerésért?

  • Ismert magas vérnyomás, cukorbetegség, illetve más rendszerbetegség esetén rendszeres ellenőrzés, az alap- és a társbetegségek kezelése.
  • Rendszeres szűrővizsgálatok, egészségeseknél évente laboratóriumi vizsgálat, kétévente ultrahang.
  • Panasz esetén háziorvosi vizsgálat, szükség esetén szakorvosi, az orvos elrendeli a szükséges vizsgálatokat (vér- és vizeletvizsgálat, képalkotó, szükség esetén tenyésztés vagy speciális vizsgálatok).
  • Bő folyadékfogyasztás.
  • Kiegyensúlyozott étrend.
  • Fertőzések korai kezelése.

A maradandó szervkárosodás veszélye miatt érdemes komolyan venni a vesét érintő betegségeket!

Tovább A vesebetegségek megelőzése

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.