Melyek a terhesség legkorábbi jelei? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Szeretném megkérdezni,hogy melyek a terhesség legkorábbi jelei? Azt tudom, hogy hányinger, hányás, rossz közérzet. Még milyen tünetek lehetnek? Hány hetesen érzi a kismama a babát először? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A terhesség tünetei már az első hetek alatt megjelenhetnek, de ezek még bizonytalan, nem jellegzetes tünetek. Ilyen lehet pl. a mensesgörcs-szerű, enyhe alhasi fájdalom, az emlők feszülése, néha enyhe fájdalma.

A terhesség tünetei

A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség tünetei, a terhességet kísérő változások>>

Amikor kb. egy hetet késik a menses, tehát az utolsó menses első napjától számított kb. 5 héten szokott jelentkezni az Ön által említett kellemetlen tünetegyüttes, ami néhány hét alatt, de a 12. hétig általában megszűnik.

Egyéb, szintén nemcsak terhességre jellemző tünet lehet szokatlan ételek megkívánása, esetleg vizelési panaszok, mint a gyakori vizelési inger.

Másra is utalhatnak a tünetek

Így működik a terhességi teszt

A terhességi teszt a terhességi hormont (hCG) mutatja ki, amely csak terhesség esetén termelődik. Így ha a teszt pozitív, akkor tévedés nem fordulhat elő. Negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha nem vagy terhes, vagy ha létrejött a terhesség, de még nem termel elegendő terhességi hormont ahhoz, hogy a teszt kimutassa, vagyis túl korán végezted el. A terhességi tesz és a terhesség jelei>>

Fontos tudni, hogy ezek a tünetek nagyon sok egyéb állapot, betegség jelei lehetnek, sőt, egy részük a normál ciklus során is megjelenhet.

A babát érezni kb. a 20. terhességi hét körül kezdik a kismamák, ez nem egy nagy rúgás lesz, mint a filmekben, hanem eleinte bizonytalan, pillangórepdesés csak.

Sőt, vannak, akik már ennél hamarabb is érzik a baba mozgását, és "bugyborékoló" érzésnek írják le.

Írjon, kérdezzen bátran, szívesen válaszolok, tényleg jó tisztában lenni az alapvető információkkal, hiszen a saját testünkről van szó, nagyon fontos ismernünk a működését.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.