Mit kell tudni a művi meddővé tételről?

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Napjainkban a nem kívánt terhesség elkerülésére számos fogamzásgátló módszer elérhető. Azoknak, akik nem akarnak (több) gyermeket, végleges megoldást jelent a műtéti úton történő, mindkét oldali petevezető elkötése, melynek megbízhatósága szinte 100 százalékos.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez végleges megoldás. Emiatt csak kérésre végezhető, és szigorú törvényi szabályozás vonatkozik rá.

Kik kérhetik a sterilizációs műtétet?

A művi meddővé tétel jogszabályi hátterét az Egészségügyi Törvény, az 1997. évi CLIV. törvény 187. § adja meg.

Családtervezési célból művi meddővé tételt kérelmezhet a cselekvőképes, 40. életévét betöltött, vagy három vérszerinti gyermekkel rendelkező 18. életévét betöltött cselekvőképes személy. A kérelmet közokiratban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell előterjeszteni. Ezt a kérelmet 6 hónap múlva meg kell erősíteni és újabb 6 hónap múlva kerülhet sor a beavatkozásra.

A törvény szabályozza az egészségügyi indokból történő művi meddővé tételt is, valamint a korlátozottan cselekvőképes személyekre vonatkozó előírásokat is tartalmazza.

Mi a teendő, ha a döntés megszületett?

Aki eldöntötte, hogy meddővé tételét kéri, az végleges döntést hoz. Fel kell keresnie egy nőgyógyászati intézményt ahol e szándékáról nyilatkozatot ír alá.

Ekkor az orvosnak jog által kirótt feladata a kérelmezőt tájékoztatni az egyéb fogamzásgátlási lehetőségekről, a férfi ondóvezeték elkötést is ide értve, illetve ismételten kiemelni a kért beavatkozás véglegességét. Tájékoztatja még a beavatkozás lehetséges szövődményeiről, és válaszol a felmerülő kérdésekre.

Az írásban tett nyilatkozat után törvény által előírt várakozási idő van. Ezt a döntést ugyanis nem szabad hirtelen felindulásból, bosszúból, szerelmi csalódásból meghozni. Az első nyilatkozat aláírásától számított hat hónap múlva ismételheti meg újból szándékát.

Ha újabb hat hónap elteltével megjelenik a kórházban, és még mindig igényli a beavatkozást, akkor elvégezhető a műtét. A kiírt várakozási időt nem kell kivárni, ha egyéb műtéti beavatkozás (például császármetszés, vakbélműtét) miatt hamarabb elvégezhető.

Művi meddővé tétel - a műtét menete

A meddővé tétel történhet hastükrözéses (laparoscopia) műtéttel, illetve amennyiben ez nem kivitelezhető (például nagyfokú kövérség, vagy előző nagy hasi műtét miatt) akkor hasi feltárásos műtéttel (laparotomia). A laparoscopiás műtétet előnye, hogy a kórházban eltöltött idő és a gyógyulás jelentősen rövidebb.

A női nemi szervek anatómiájának ábrázolása

Esztétikai szempontból is kielégítő az eredmény, hiszen három pici metszést ejtenek a has bőrén, mely egyéni gyógyulási hajlamtól függően, akár egy halvány vonalként látható a későbbiekben.

A műtéti előkészítés megegyezik a hasi műtétnél megszokottakkal. Alapos nőgyógyászati, aneszteziológiai vizsgálat, laborvizsgálat, mellkasröntgen minden esetben szükséges. A műtét altatásban történik.

A műtét lényegi lépése, hogy a mindkét oldali petevezetőt átjárhatatlanná teszik mind a petesejt mind a hímivarsejt számára. Erre számos módszer létezik az egyszerű sebészi varróanyaggal való lekötéstől, az átvágáson, elektromos késsel való átmetszésen, fémclippek felhelyezésén át.

A belső női nemi szervek

Fontos kiemelni, hogy ez a beavatkozás a petefészket, tehát a női nemi hormonok termelődését nem érinti, így nem kell klimax bekövetkezésétől tartani, a menstruáció a műtét után is megmarad.

A beavatkozás a libidóra sincs negatív hatással. A beavatkozás megbízhatósága a fogamzásgátló módszerek között az egyik legmagasabb, de fel kell hívni rá a figyelmet, hogy ezek után is marad egy kicsi esély a teherbeesésre. A szervezet ugyanis nagyon ritkán, de kijavíthatja a „petevezető hibáját”, és újra átjárhatóvá teszi az ivarsejtek számára.

A hastükrözésnek előfordulhatnak szövődményei, mint például vérzés, hasi szerv sérülése, amikor a komplikáció gyors elhárítása érdekében a hasat meg kell nyitni (laparotomia). Ennek előfordulása meddővé tétel miatt végzett műtéteknél nagyon csekély.

A beteget a műtétet követő egy-két nap után hazaengedik. A hasi metszést ellátó kapcsok vagy varratok kiszedésére általában a műtétet követő negyedik napon kerül sor.

Mennyibe kerül a művi meddővé tétel?

Amennyiben a sterilizációs műtét saját kérésre történik, úgy a társadalombiztosító nem finanszírozza. Azt, hogy mennyibe kerül, a nőgyógyászati intézmény határozza meg. Érdemes érdeklődni különböző helyeken, mert nagy eltérésekkel is találkozhatunk.

Előfordulhat, hogy a művi meddővé tételnek orvosi javallata van, ilyenkor a beteg egészségének érdekében végzik el a sterilizációt. Ekkor a műtét térítésmentes.

Mi történik, ha mégis gyermeket szeretne?

Az élet produkálhat számtalan olyan szituációt, mikor a lezártnak tekintett családalapítási tervek megváltoznak.

Ekkor a petevezetőn megpróbálható eredeti állapotot helyreállító műtétet végezni. Sajnos ezek sikeressége elég alacsony.

A lombikprogram igénybevételével sokkal jobbak az esélyek egy terhességre.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.