• Hogyan védekezzenek a fiatalok a terhesség ellen?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Számtalan módszert ismerünk, amellyel a teherbeesés elkerülhető. A nem kívánt terhesség a serdülőkorúak között a legveszélyesebb.

    Ebben az életkorban a serdülőknek nincs elegendő információjuk a szexuális életről, ugyanakkor a filmekből, magazinokból árad rájuk egy hamis információáradat, miszerint a szexuális élet fantasztikus, veszélytelen, érdekes, igazi felnőttes dolog, amit érdemes kipróbálni. Elképesztő adat, hogy a 15 éveseknek körülbelül a fele túl van az első szexuális élményén.

    Hirdetés

     A fogamzásgátlásról


    A fogamzásgátló módszerek listája serdülőknél nem ugyanaz, mint felnőttek esetén. Problémát jelent, hogy kell-e állandó fogamzásgátlás, hiszen a serdülők általában alkalomszerűen élnek nemi életet. Ugyanakkor partnereik száma több. A fogamzásgátló módszerek közül úgy érdemes választani, hogy kikérjük nőgyógyász véleményét is. A fiatalkorúakat a gyermek-nőgyógyászati szakrendelés várja. Ott kapnak tanácsot a nőgyógyásztól.

    Az orvosnak a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásánál figyelembe kell venni az első menstruációtól eltelt időt, illetve a kapcsolatok számát is. Minél gyakoribb a partnerváltás, annál inkább kell gondolni az szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére. Mindenkivel megtörténhet, hogy elkap partnerétől fertőzést. Akkor is, ha ő maga még nem élt nemi életet, hiszen a partner korábbi kapcsolatában megfertőződhetett.

    A legtöbb fiatal úgy gondolja, hogy ezek a nemi úton terjedő betegségek ritkaságok, csak a felnőttek beszélnek róla, hogy elrettentsék őket a szexuális élettől, de ez egyáltalán nem így van. Másik fontos tény, hogy a fertőzések következményeként később betegségek alakulhatnak ki. Például ma már tudjuk, hogy a HPV (humán papilloma virus) fertőzés oka a méhnyakráknak, a Chlamydia pedig meddőséget okozhat.

    A tablettákról

    A serdülőknél a legbiztosabb módszer a hormonális fogamzásgátló tabletta. A tabletta felírása az orvos és beteg közös döntése. Annak írható fel tabletta, aki már legalább másfél éve menstruál, rendszeresek a ciklusai, kimutatható petefészekműködés, petesejtérés. A másodlagos nem jegyek már elértek egy meghatározott szintet.

     Fogamzásgátlás és trombózisveszély


    A fogamzásgátló tabletták szedése önmagában igen kis kockázatot jelent a trombózis kialakulása szempontjából, ám bizonyos öröklött vagy szerzett betegségek, állapotok esetén érdemesebb más fogamzásgátló módszert előnyben részesítenünk! Fogamzásgátlás és trombózisveszély >>

    Tehát nem életkortól függ, hogy kinek írható fel tabletta. Léteznek alacsony hormontartalmú tabletták, általában ezeket választják a fiataloknak. A tablettaszedés nem veszélytelen azonban, hiszen egy érőben lévő szervezetről van szó, amit károsan befolyásolhat a korán elkezdett, hosszú ideig tartó gyógyszerszedés. Nem írható fel öröklött trombózis hajlam esetén a fogamzásgátló, mert ezzel betegséget okozhatunk.

    Javasolt a tabletta szedése előtt egy vérvételt végezni a trombózishajlam megállapítására. A tablettát minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni. Általában 21 napig minden nap egy tablettát kell bevenni, majd hét nap szünet következik, mely 2-3. napján jelentkezik a menstruáció.

    A 7 nap leteltével a következő adagot akkor is el kell kezdeni szedni, ha még a vérzés tart. A szedési hiba közti vérzést vagy terhességet okozhat. Érdemes a nap egy állandó eseményéhez kötni a tabletta bevételét, akkor kisebb az esélye annak, hogy elfelejtik bevenni. A tabletta hatását csökkenti a hasmenés, más gyógyszer egyidejű szedése. Ilyen esetekben kiegészítő módszer alkalmazása javasolt.

    Létezik hormontartalmú gyógyszer, melyet esemény utáni tablettának hívnak. Ezt az aktust követő 72 órán belül kell bevenni a nem kívánt terhesség elkerülése céljából. Receptre kapható. Azoknak ajánlott, akik nagyon ritkán élnek nemi életet, mert havi 1 alkalomnál többször nem szabad alkalmazni. Nem javasolt folyamatos fogamzásgátlásra, mert nagyobb a hormontartalma, nagyobb kárt okoz a serdülő szervezetében, mint egy kisebb hormontartalmú gyógyszer folyamatos, napi szedése.  

    Az óvszerről

     A szexuális úton terjedő betegségek
    Az emberek többsége szemérmes, nehezen tárulkozik fel, ezért is fontos a leggyakoribb nemi betegségekről „beszélni”. A betegségek tünetei >>

    A serdülők nagy része sajnos nincs tisztában a gumióvszer helyes használatával. Emiatt a módszer megbízhatósága a nem kívánt terhessége szempontjából a kívántnál alacsonyabb.

    Ugyanakkor csak ez a védekezési módszer véd a nemi úton terjedő betegségek ellen, emiatt javasolt a serdülőknél a használata, hiszen ebben az életkorban gyakoribb a partnercsere, így nagyobb a fertőződés veszélye.

    Természetes módszerek

    Meghatározhatóak a női ciklus azon napjai, mikor petesejt kilökődés van. Ekkor a legnagyobb az esélye/veszélye a terhesség létrejöttének. De a serdülők szabálytalan ciklusai miatt nem javasolt ezen módszer alapján a fogamzásgátlás ebben az életkorban.

    A megszakított közösülés módszerének használata is igen gyakran vezet nem kívánt terhességhez. A legmegfelelőbb módszer ebben az életkorban a fentiek alapján a fogamzásgátló tabletta (ha nincs ellenjavallata) és a gumióvszer használata.

    Legjobb a két módszer ötvözése. Így mindkét partner vigyáz, és elkerülhető a terhesség létrejötte, és egy nemi betegséggel való fertőződés is. A fogamzásgátló tabletta szedése alatt évenkénti nőgyógyászati kontroll javasolt.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    Módosítva: 2011.10.06 07:38, Megjelenés: 2011.10.06 07:38
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Fogamzásgátlók és migrén

    A fogamzásgátlók szedését nem zárja ki az, ha valakinek migrénes fejfájása van, de fontos figyelembe venni a migrénes fejfájás típusát, illetve a fogamzásgátló tabletta összetételét is.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    Fogamzásgátló és nőgyógyászati, urológiai fertőzések

    A fogamzásgátló gyakran kerül szóba a nőgyógyászati fertőzésekkel kapcsolatosan, sok esetben teljesen alaptalanul, ugyanis az ok okozati összefüggés közvetett. Mi az összefüggés a nőgyógyászati és húgyúti fertőzések, illetve a fogamzásgátló használata között?

    Antibiotikum és fogamzásgátló

    Egyes antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.

    Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlót szedő nők körében

    A hormonális fogamzásgátlás története az 1950-es évek második felére nyúlik vissza. Hatékony módja a nem kívánt terhesség elkerülésének. A terhesség kockázata mindössze 1-2 százalék, mely a tablettaszedés szabályainak pontos betartásával tizedére csökkenthető. Orvosi feladat annak elbírálása, hogy szedhet-e valaki fogamzásgátló tablettát.

    Fogamzásgátló és a központi idegrendszer kapcsolata

    Milyen hatással vannak a fogamzásgátlók a központi idegrendszer működésére? Okolhatók a depresszió kialakulásáért? Milyen irányba befolyásolják a libidót, miként hatnak az epilepszia lefolyására?

    Gyomor-bélrendszer és fogamzásgátló

    A fogamzásgátló tabletták szedésének emésztőrendszeri hatásai, gyomor és bélrendszeri betegségek mellett szedett fogamzásgátlók hatékonysága

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.