Hogyan védekezzenek a fiatalok a terhesség ellen?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos
Legutóbb frissítve: 2021.10.14

Számtalan módszert ismerünk, amellyel a teherbeesés elkerülhető. A nem kívánt terhesség a serdülőkorúak között a legveszélyesebb.

Ebben az életkorban a serdülőknek nincs elegendő információjuk a szexuális életről, ugyanakkor a filmekből, magazinokból árad rájuk egy hamis információáradat, miszerint a szexuális élet fantasztikus, veszélytelen, érdekes, igazi felnőttes dolog, amit érdemes kipróbálni. Elképesztő adat, hogy a 15 éveseknek körülbelül a fele túl van az első szexuális élményén.

A fogamzásgátlásról

A fogamzásgátló módszerek listája serdülőknél nem ugyanaz, mint felnőttek esetén. Problémát jelent, hogy kell-e állandó fogamzásgátlás, hiszen a serdülők általában alkalomszerűen élnek nemi életet. Ugyanakkor partnereik száma több. A fogamzásgátló módszerek közül úgy érdemes választani, hogy kikérjük nőgyógyász véleményét is. A fiatalkorúakat a gyermek-nőgyógyászati szakrendelés várja. Ott kapnak tanácsot a nőgyógyásztól.

Az orvosnak a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásánál figyelembe kell venni az első menstruációtól eltelt időt, illetve a kapcsolatok számát is. Minél gyakoribb a partnerváltás, annál inkább kell gondolni az szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére. Mindenkivel megtörténhet, hogy elkap partnerétől fertőzést. Akkor is, ha ő maga még nem élt nemi életet, hiszen a partner korábbi kapcsolatában megfertőződhetett.

A legtöbb fiatal úgy gondolja, hogy ezek a nemi úton terjedő betegségek ritkaságok, csak a felnőttek beszélnek róla, hogy elrettentsék őket a szexuális élettől, de ez egyáltalán nem így van. Másik fontos tény, hogy a fertőzések következményeként később betegségek alakulhatnak ki. Például ma már tudjuk, hogy a HPV (humán papilloma virus) fertőzés oka a méhnyakráknak, a Chlamydia pedig meddőséget okozhat.

A tablettákról

A serdülőknél a legbiztosabb módszer a hormonális fogamzásgátló tabletta. A tabletta felírása az orvos és beteg közös döntése. Annak írható fel tabletta, aki már legalább másfél éve menstruál, rendszeresek a ciklusai, kimutatható petefészekműködés, petesejtérés. A másodlagos nemi jegyek már elértek egy meghatározott szintet.

Tehát nem életkortól függ, hogy kinek írható fel tabletta. Léteznek alacsony hormontartalmú tabletták, általában ezeket választják a fiataloknak. A tablettaszedés nem veszélytelen azonban, hiszen egy érőben lévő szervezetről van szó, amit károsan befolyásolhat a korán elkezdett, hosszú ideig tartó gyógyszerszedés. Nem írható fel öröklött trombózishajlam esetén a fogamzásgátló, mert ezzel betegséget okozhatunk. Javasolt a tabletta szedése előtt egy vérvételt végezni a trombózishajlam megállapítására.

Bővebben Fogamzásgátlás és trombózisveszély

A tablettát minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni. Általában 21 napig minden nap egy tablettát kell bevenni, majd hét nap szünet következik, mely 2-3. napján jelentkezik a menstruáció.

A 7 nap leteltével a következő adagot akkor is el kell kezdeni szedni, ha még a vérzés tart. A szedési hiba közti vérzést vagy terhességet okozhat. Érdemes a nap egy állandó eseményéhez kötni a tabletta bevételét, akkor kisebb az esélye annak, hogy elfelejtik bevenni. A tabletta hatását csökkenti a hasmenés, más gyógyszer egyidejű szedése. Ilyen esetekben kiegészítő módszer alkalmazása javasolt.

Létezik hormontartalmú gyógyszer, melyet esemény utáni tablettának hívnak. Ezt az aktust követő 72 órán belül kell bevenni a nem kívánt terhesség elkerülése céljából. Receptre kapható. Azoknak ajánlott, akik nagyon ritkán élnek nemi életet, mert havi 1 alkalomnál többször nem szabad alkalmazni. Nem javasolt folyamatos fogamzásgátlásra, mert nagyobb a hormontartalma, nagyobb kárt okoz a serdülő szervezetében, mint egy kisebb hormontartalmú gyógyszer folyamatos, napi szedése.

Ez is érdekelheti Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

Az óvszerről

A serdülők nagy része sajnos nincs tisztában a gumióvszer helyes használatával. Emiatt a módszer megbízhatósága a nem kívánt terhessége szempontjából a kívántnál alacsonyabb.

Ugyanakkor csak ez a védekezési módszer véd a nemi úton terjedő betegségek ellen, emiatt javasolt a serdülőknél a használata, hiszen ebben az életkorban gyakoribb a partnercsere, így nagyobb a fertőződés veszélye.

Ezt olvasta már? A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

Természetes módszerek

Meghatározhatóak a női ciklus azon napjai, mikor petesejt kilökődés van. Ekkor a legnagyobb az esélye/veszélye a terhesség létrejöttének. De a serdülők szabálytalan ciklusai miatt nem javasolt ezen módszer alapján a fogamzásgátlás ebben az életkorban.

A megszakított közösülés módszerének használata is igen gyakran vezet nem kívánt terhességhez. A legmegfelelőbb módszer ebben az életkorban a fentiek alapján a fogamzásgátló tabletta (ha nincs ellenjavallata) és a gumióvszer használata.

Legjobb a két módszer ötvözése. Így mindkét partner vigyáz, és elkerülhető a terhesség létrejötte, és egy nemi betegséggel való fertőződés is. A fogamzásgátló tabletta szedése alatt évenkénti nőgyógyászati kontroll javasolt.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

A magzat elvesztésének pszichés...

A terhesség élménye messze meghaladja a leendő anyában és gyermekében bekövetkező testi változások érzékelését és értékelését.

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a...

Praktikus tanácsok kontaktlencsét...

Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és...

A terhességi akut zsírmáj

A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Szoptatás a terhesség alatt

A szoptatás a szülés utáni időszakban viszonylag biztonságos fogamzásgátlási módszer. A fogamzásgátló hatás azonban csak akkor jelentős, ha a...

Kombinált fogamzásgátlók előnyei a...

Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben...

Úgy felpuffadtam, mintha terhes...

Különösen a nőknél megfigyelhető, hogy időnként annyira puffad a hasuk, hogy már-már terhesnek néznek ki. Vajon mi lehet az oka az ilyen jellegű...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.