A leggyakoribb hüvelyfertőzések

szerző: Dr. Soltész Annamária, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

Melyek a leggyakoribb hüvelyfertőzések? Mi okozhatja ezeket? Milyen tüneteik lehetnek a leggyakoribb hüvelyfertőzéseknek?

A hüvely a pubertást követően saját baktériumflórával rendelkezik. Ezek közül a baktériumok közül a legfontosabb a lactobacilus, mely védelmet nyújt a kórokozókkal, hüvelyfertőzésekkel szemben.

Bővebben Az egészséges hüvelyflóráról részletesen

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes tusfürdők, intim mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.

A menstruációs vér szintén a hüvelyen keresztül távozik a női testből, mely jó táptalaja a kórokozóknak. A végbél közelsége ugyancsak a fertőzések kialakulását segíti elő.

A hüvely a nemi életben betöltött funkciója miatt is folyamatosan baktériumoknak van kitéve, melyek a meleg, jó vérellátású környezetben könnyen elszaporodhatnak.

Milyen tünetei lehetnek a hüvelyfertőzésnek?
A hüvelyváladék normálisan színtelen, esetleg fehér, semleges szagú, kis mennyiségű. Fertőzés esetén mennyisége, állaga, színe megváltozhat, bűzössé válhat, és a váladék maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet rajta. A hüvelyi folyás függ a hüvelyfertőzés mögött álló kórokozóktól is (lásd lentebb).

A leggyakoribb, hüvelyfertőzést okozó betegségek

Hüvelyfertőzésre utaló panaszok esetén a nőgyógyász alaposan kikérdezi a beteget, hogy mióta vannak tünetei, milyenek a szexuális szokásai. Ezt követően alapos nőgyógyászati vizsgálat következik, mely a hüvelyváladék pH-jának mérésével és mikroszkópos vizsgálatával egészül ki. Mivel a rendellenes folyás nem csak hüvelyfertőzés tünete lehet, hanem a felsőbb női nemi szervekből is származhat (például a méhnyakból, a méh üregéből), ezért a méhnyak vizsgálata szintén elengedhetetlen.

1. Bakteriális vaginózis

Ez a hüvely leggyakoribb fertőzése, melyet az okoz, hogy a normál hüvelyflórát alkotó lactobacilusok valamilyen okból eltűnnek, így a pH emelkedik, és azok a baktériumok - anaerobok, gardnerella vaginalis -, melyek egyébként csak kis számban vannak jelen a hüvelyben, képesek elszaporodni.

Az egyetlen tünet a hüvelyfolyás felerősödése, szürkésfehér színű, kellemetlen szagú (halszagú) váladék megjelenése. Általában más panasza nincs a betegnek.

A bakteriális vaginosist azért nagyon fontos kezelni, mert - bár nem nemi úton terjedő betegségről van szó - a fertőzés felfelé terjedhet, méhnyálkahártya-gyulladást, illetve kismedence-gyulladást okozhat. Ha a hüvelyfertőzés terhesség alatt alakul ki, az azért jelent nagy problémát, mert a burok idő előtti megrepedését okozhatja, így fokozódik a koraszülés kockázata.

A fertőzés kezelésére metronidazol tartalmú gyógyszert kell szednie a betegnek, valamint hüvelykrémet is kell alkalmaznia.

Részletesen Bakteriális hüvelyfertőzés (vaginózis)

Szintén bakteriális eredetű a méhszáj gyulladását okozó, nemi úton terjedő Chlamydia-fertőzés is.

Női nemi szervek, megváltozott hüvelyváladék
Megváltozott hüvelyváladék

2. Gombás hüvelyfertőzés (candida)

A Candida-fertőzés olyan gyakori, hogy minden nyolcadik nőt legalább egyszer érint élete folyamán (gyakran már gyermekkorban jelentkezik).

A tünetek általában figyelemfelkeltőek, kellemetlenek. A hüvelyváladék mennyisége jelentősen fokozódik, fehéres-sárgás színű, "túrós" jellegű. Ha a fertőzés hosszabb ideig fennáll, akkor a folyás még bővebb, hígabb, "tejszerű", és a szeméremtesten erős viszketést, égő érzést okoz.

A hüvely gombás fertőzése arra fogékony egyénekben többször visszatérhet, ha azonban egy éven belül több, mint 5-6 alkalommal fellép, az fel kell, hogy keltse az orvosban a páciens immunrendszer-elégtelenségének a gyanúját.

A hüvelygomba kezelésére számos hüvelybe helyezhető kúp, krém, tabletta áll rendelkezésre (econazol, ketoconazol, clotrimazol hatóanyagú) melyek használatát általában ki kell egészíteni szájon át szedett gombaellenes szerekkel is. Ha a fertőzés újból visszatér, akkor a gyógyszeres kezelést hosszabb időn (heteken) keresztül kell folytatni az orvos előírásainak megfelelően.

Bár a Candida gomba elsősorban nem nemi úton terjed, mégis gyakran előfordul, hogy a partner is fertőződik, de neki általában nincsenek tünetei, ugyanis férfiaknál a gombás fertőzés nem szokott panaszokat okozni. A férfipartner krémekkel való kezelése azonban még tünetmentes esetben is azért nagyon fontos, hogy ne fertőzhesse újra és újra vissza a társát (akinek viszont lesznek kellemetlen tünetei).

Részletesen A hüvelygomba tünetei, kezelése

Dr. Soltész Annamária, általános orvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Soltész Annamária, általános orvos

Cikkajánló

Agyrázkódás
Agyrázkódás

Súlyos következményekkel járhat a gyermekeknél.

Lábgombára gyanakszik?
Lábgombára gyanakszik?

Ezek a tünetek.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.