Terhesség téma

A terhesség tünetei

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2019-12-21 11:36
Terhesség
A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

Hőemelkedés, láz és csillapításuk terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász; Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023-01-25 12:30
A terhesség alatt előfordulhatnak kisebb hőemelkedések, de ezek még nem jelentenek gondot, csillapításuk nem szükséges. Magasabb, 38 Celsius-fok feletti lázat legtöbbször valamilyen fertőzés okoz, vírusos nátha vagy vírusos gyomor-bélfertőzés.

Látásváltozások a terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna - 2023-01-11 17:03
Úgy érzi, mintha a terhessége óta nem látna élesen, esetleg homályosan lát? Valóban, a terhesség alatti látásváltozások gyakoriak. Becslések szerint az összes nő 14 százaléka számol be arról, hogy a terhesség alatt rövidlátóvá válik, vagy homályos látása alakul ki.
A terhesség ideje alatt tapasztalt gyomorproblémák nagyon gyakoriak, gyomorégést a várandósok több mint fele tapasztal. A savas emésztési zavar a legtöbb esetben a második, illetve harmadik trimeszterben jelentkezik.

A terhességi vércsoport-összeférhetetlenség

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2022-11-28 17:33
Terhesség
Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet. Szerencsére a terhesgondozás kiemelt figyelmet fordít a vércsoportok vizsgálatára és a szükséges kezelések is elérhetőek.

A hem vas megoldást nyújthat a problémádra!

Szponzorált tartalom - 2022-11-25 09:33
Tudtad, hogy ha a terhesség előtt vagy az elején nem töltöd fel a tested vasraktárait, akkor a terhesség végére krónikus vashiány is kialakulhat? Hogy miért? Mert a magzat növekedése során a normál napi vasszükséglet sokszorosát használja fel a szervezet. (x)

Orrdugulás terhesség idején - Mit lehet tenni?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-11-03 21:03
A várandósság során jelentkező orrdugulás és orrfolyás oka lehet allergia, nem allergiás nátha vagy orrmelléküreg-gyulladás. Sőt, megeshet, hogy ezek közül egyik sem áll fenn, mégis a kínzó panaszokkal küzd a kismama. Mi ez? Az úgynevezett terhességi rhinitis.

Hogyan ismerhető fel a terhességi magas vérnyomás?

Budai Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-specialista - 2022-10-31 09:33
A terhesség alatt olyan nőknél is jelentkezhet a magas vérnyomás, akiknek korábban nem voltak ilyen problémáik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy a jól beállított gyógyszeres kezelés és helyes életmód megőrizheti a kismama és a baba egészségét.

Súlyos terhességi szövődmények a COVID-19 miatt

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-10-18 14:39
A koronavírus okozta járvány alatt riasztóan megszaporodtak a terhességi komplikációk szerte a világon – aminek pontos okát még ma is keresik a kutatók. A halva születés nagyon kis mértékben emelkedett, ám a terhességi preeklampszia nevű szövődmény ijesztő mértékben gyakoribbá vált a fertőzöttek körében.

Vérzés a terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2022-10-17 14:39
Terhesség
A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a háttérben, de sohasem szabad elhanyagolni vagy figyelmen kívül hagyni, mert komoly probléma is okozhat vérzést vagy barnás pecsételést.

A magzat fejlődése a kilencedik hónapban

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2022-10-15 09:33
A baba mérete jelentősen nőtt az utóbbi időszakban, azonban a kismama mégis könnyebben érezheti magát, mert a magzat feje lejjebb ereszkedik a kismedencébe, a has is lejjebb száll.

A terhességi cukorbetegség okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-10-08 21:42
Diabétesz
A várandósság időszaka néhány anyukánál nem problémamentes. Az előírt vizsgálatokon magasabb vércukorszinteket találva, terhességi cukorbetegség vagy csökkent glükóztolerancia (cukortűrő képesség) derülhet ki.

A nők zöme tart attól, ha negyven év felett szüli első gyermekét

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-10-06 13:33
A szülész-nőgyógyász szakorvosok állásfoglalása pár esztendeje még az volt, hogy a nőknek ajánlatos első gyermeküket 30 éves korukig világra hozni. Nem egységes álláspont, de már ez az életkor 35 évre tolódott ki.

Útmutató a szüléssel, születéssel kapcsolatos segítők útvesztőjében

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus - 2022-09-15 13:03
Sokan úgy képzelik, hogy a szüléshez elegendő egy anya, egy pocakban lévő baba, meg mondjuk egy orvos vagy bába, aztán a többi megy magától. Részben ez persze igaz lehet, de ma már sokkal több segítő szakember bevonható a folyamatba, ami nem biztos, hogy ördögtől való. Ki kicsoda, és kire mikor lehet szükség?

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász - 2022-09-04 18:03
Terhesség
A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus - 2022-09-03 04:03
Kontaktlencse
Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

A terhességi akut zsírmáj

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2022-08-30 14:33
Terhesség
A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez is vezethet.

Terhesség meleg időben - Hogyan birkózzon meg vele?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-08-29 19:33
A nyári hőség sokakat megvisel, ám várandósan sokkal melegebbnek tűnik, mint amilyen az valójában. Amennyiben Ön is azon gondolkodik, hogyan birkózhat meg a nyári meleggel a terhesség alatt, cikkünk Önnek szól. Kövesse tippjeinket, segítünk lehűlni!

Mit használhatok allergiás tünetek ellen, ha várandós vagyok?

Budai Allergiaközpont - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - 2022-08-29 04:36
Várandósság alatt, ha csak lehet, inkább nem szedünk gyógyszereket, ám vannak olyan állapotok, amikor mérlegelni kell, hogy a gyógyszer szedése vagy mellőzése jelent-e nagyobb kockázatot. Arról, hogy mivel enyhíthetik biztonságosan a kismamák az allergiás panaszaikat, dr. Augusztinovicz Monika, allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Félelem a szüléstől: a tokofóbia kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-08-25 14:33
Terhesség
A tokofóbiában szenvedő nők kórosan félnek a szüléstől, és emiatt gyakran szélsőséges fogamzásgátlási módszereket is alkalmazhatnak, hogy elkerüljék a teherbe esést, vagy magát a szülést, még akkor is, ha egyébként szeretnének gyermeket.

Hasznos tanácsok kismamáknak a nyári hőség idejére

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-07-20 11:42
Terhesség
A várandósság egyes szakaszai ideális körülmények között sem egyszerűek, főként nem, ha hetekig tartó hőséggel társulnak, vagy épp ha a hőséget hirtelen nagy lehűlés váltja fel. Választási lehetőség nincs, muszáj kibírni.

A-vitamin és terhesség - A hiánya és a túladagolása is veszélyes!

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-07-07 21:33
Terhesség
A kismamáknak kiemelten fontos odafigyelniük, milyen vitaminokat és ásványi anyagokat juttatnak be a szervezetükbe, hiszen a baba fejlődése és növekedése során a várandós anya testéből jut hozzá a számára nélkülözhetetlen tápanyagokhoz. Az A-vitamin egy olyan kulcsfontosságú vitamin, amelynek mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

Nyáron romlik a visszerek állapota

Oxygen Medical - Dr. Kósa Éva, belgyógyász, angiológus - 2022-06-18 18:29
A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

Természetes szülés és császármetszés

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus - 2022-06-18 04:33
„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy nem sikerült természetes úton életet adni a gyermeküknek. Ez az olykor ambivalens érzés független a gyermek iránt érzett szeretettől és hálától, hogy az valóban egészséges.

Mi a mikrokimérizmus?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-06-14 17:26
Mikrokimérizmus
A mikrokimérizmus az egyik egyedtől származó sejtek jelenléte egy másik genetikailag különálló egyedben. A természetes mikrokimérizmus fő oka a várandósság, annak révén, hogy az anya és a magzat között kétirányú sejtvándorlás történik a placentán keresztül.