• Mennyi a vetélés esélye a terhesség során? Áttekintés hétről hétre

    Dr. Farkas Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

    A vetélés esélye hétről hétre változik a terhesség során. Azt általánosságban megállapíthatjuk, hogy minél több hét telik el, minél fejlettebb és életképesebb a terhesség, annál kisebb az esélye a terhesség elvesztésének.

    Az alábbi százalékos értékek természetesen csak nagy átlagokat jelentenek, minden nőnek egyénileg lehet kisebb vagy nagyobb az esélye a vetélésre az egyéni kockázati tényezők, alapbetegségek ismeretében.

    A vetélés akkor is bekövetkezhet, amikor egy nő még nem is tudja, hogy terhes. Azután, hogy orvosi vizsgálat során, az ultrahangon megállapítják az embrió szívműködését, jóval ritkábban fordul elő vetélés, mint előtte. Amikor egy nő már tudja, hogy terhes, a terhesség elvesztésének az esélye 10-15%.

    Hirdetés

    Vetélés hétről hétre

    A vetélés leggyakoribb okait a nők sajnos nem tudják befolyásolni, hiszen például a korai terhesség során a vetélés leggyakoribb oka valamilyen genetikai rendellenesség. A vetélések mintegy 80 %-a az első trimeszterben következik be, a betöltött 12. terhességi hétig.

    A vetélések sokszor nagy pszichés teherrel járnak, de fontos megjegyeznünk, hogy ezek a genetikai rendellenességek az élettel össze nem egyeztethető betegségeket okoztak volna, a legtöbb esetben a következő terhesség során nem kell az eltérés ismétlődésétől tartani, és jó eséllyel a következő terhesség egészséges lesz.

    Az embriók fejlődésük során nagyon érzékenyek a károsító külső hatásokra. Ilyen pl. az alkoholfogyasztás is. Ahogy erősödik, fejlődik a magzat, annál kevésbé lesz kitéve a környezete káros hatásainak. Ezért is fontos, hogy amikor egy nő megtudja, hogy terhes, mihamarabb változtasson a potenciálisan terhességre ártalmas szokásain.

    Átlagos vetélési kockázat

    3-4. terhességi hét

    A beágyazódás időszaka kb. egy héttel az ovulációt követően kezdődik. Az utolsó menstruációtól számolt 4. héten már a terhességi teszt pozitív is lehet. A terhességek 50-75 %-a szakad meg, mielőtt egy nő a terhességi tesztet elvégezhetné, és csak ritkán sejtik a tünetekből, hogy terhesek lehettek.

    5. terhességi hét

    Egy 2013-as tanulmány szerint a vetélés esélye ebben a terhességi korban igen változó lehet, átlagosan 21,3 %.

    6-7. terhességi hét

    A fent említett tanulmány szerint a 6. terhességi hét után mindössze 5 %-ban következik be vetélés. Általában 6 hetes terhesen már látható a szívműködés is az embriónál.

    8-13. terhességi hét

    Az első trimeszter második felében a vetélések száma tovább csökken, 2-4 %-ban következik be.

    14-20. terhességi hét

    A 13. hét után a 20. terhességi hétig a terhesség elvesztésének az esélye kevesebb, mint 1 %.

    A 20. terhességi hét után több országban már szülésről, nem élő magzat esetén halvaszülésről beszélnek. Van, ahol ezt a 22. héttől számítják, Magyarországon a betöltött 24. terhességi héttől számít szülésnek a magzat világrahozatala. A 22-23. terhességi héten született magzatok túlélési esélyei a legfejlettebb technikák mellett is sajnos nagyon csekély, de a 24. héttől a túlélésük hétről hétre javul, és a szövődmények kockázata szintén hétről hétre csökken. A fejlett országokban a betöltött 26. héten született újszülöttek kb. 77 %-a, míg a 30. hét után születettek közül szinte az összes újszülött életben marad.

    A vetélés fentebb felsorolt százalékos kockázata természetesen nagyon sok egyéb tényezőtől is függ, és az életkor, egyéb betegségek és egyéb környezeti tényezők, vagy jellegzetes fertőző betegségek nagymértékben megváltoztathatják a számokat.

    Bővebben Bekövetkezhet a vetélés vérzés nélkül is?

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2019.03.27 11:36, Megjelenés: 2019.01.16 09:45
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    Befolyásolható-e a baba neme a fogantatásnál?

    Fiú lesz, vagy lány? Ki ne ismerné a kérdést? Vagy rengetegszer hallotta az, aki már várt babát, vagy mi magunk tettük fel a kérdést, amikor a környezetünkben volt egy kismama. Mindegy, csak egészséges legyen! - hangzik el a válasz. És valóban sokszor így gondolják a szülők, mégis mindenki izgalommal várja a napot, amikor megtudhatja, hogy a születendő gyermeke fiú vagy lány lesz.

    Teherbe esést segítő tanácsok

    Ha egyszer úgy gondoljuk, készen állunk a családalapításra, akkor az utolsó dolog, amire vágyunk, az a várakozás. Bár az időzítés az anyatermészeten múlik, van néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy növeljük a mielőbbi teherbe esés esélyét.

    Bekövetkezhet a vetélés vérzés nélkül is?

    A vetélések döntő többségében az első tünet a vérzés és az alhasi görcs szokott lenni. Azonban nem mindig jelentkeznek panaszok, vagy egészen más jellegű tünetek miatt fordulnak orvoshoz a kismamák.

    Mit kell tudni a vetélésről?

    A hivatalos orvosi megnevezése a spontán vetélés. Magyarországon vetélésnek hívjuk a terhesség betöltött 24. hete előtti megszakadását, amikor 500 gramm súly alatti, életjelenséget nem mutató magzat születik.

    Vetélés utáni komplikációk

    Minden nő életében nagyon nehéz időszak a vetélés utáni néhány hét, néhány hónap. Visszarázódni a mindennapi életbe, miközben igyekszik mindenki feldolgozni a történteket, nagy feladat lehet, mivel egy ilyen eseményre nem sokan vannak felkészülve.

    A fenyegető vetélés

    Ahogyan egy korábbi cikkünkben is említettük, a vetélés egyik fő típusa a fenyegető vetélés, amikor hüvelyi vérzés és alhasi görcsök jelentkeznek, de a méhszáj nem nyílik ki, és a terhesség tovább fejlődik.

    A vetélés okai, hajlamosító tényezői

    Az esetek döntő többségében nem derül ki, mi is volt egy vetélés pontos oka. Különösen igaz ez a korai terhességben bekövetkező első vetélés esetén. Ilyenkor kivizsgálás nem szükséges, a korai vetélések gyakorisága miatt.

    A vetélések típusai

    A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora, akkor az 500 g alatti vagy 30 cm-nél hosszabb, életjelenséget nem mutató magzat esetében beszélünk vetélésről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA