Amit a magzatvédő vitaminokról tudni érdemes

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Mikor és miért érdemes magzatvédő vitamint (terhesvitamint) szedni? Mit tartalmaznak ezek a készítmények? Miért érdemes szedésük előtt orvossal konzultálni? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a magzatvédő vitaminokról.

Mik a magzatvédő vitaminok?

A magzatvédő vitaminok vagy ahogy a köznyelvben elterjedtek, a terhesvitaminok olyan komplex multivitamin-készítmények, melyek a várandósság során a kismama állapotának és a magzat fejlődésének igényei alapján összeállított vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek összességét tartalmazzák. A terhesvitaminok segítenek abban, hogy a várandós nők könnyebben viseljék a terhességet és gyorsabban regenerálódjanak szülés után, ugyanakkor olyan létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek a magzat megfelelő fejlődéséhez.

A magzatvédő vitaminok összetétele

Abban minden magzatvédő vitamin, trimesztertől függetlenül, megegyezik, hogy tartalmaznak olyan alapvető vitaminokat, mint az A-, C-, D3-, E- és különböző B-vitaminok, illetve olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint például a vas, réz, cink, kalcium, magnézium. Ezeknél főként az egy tablettában/kapszulában található mennyiségben lehet eltérés. Szintén közös tulajdonsága ezen vitaminoknak az, hogy nagyobb mennyiségű folsavat tartalmaznak. A megfelelő mennyiségű és időben megkezdett folsavbevitel feltétlenül szükséges ahhoz, hogy csökkentsük a magzatnál esetlegesen fellépő velőcsőzáródási rendellenesség kockázatát. Éppen ezért fontos, hogy már a babatervezés időszakában megfelelő mennyiségű folsavat vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen mire észleljük a terhességet, a baba már jócskán a fejlődés útjára lépett.

Ez a cikk is érdekelheti Velőcsőzáródási rendellenességek, nyitott gerinc

A legtöbb terhesvitamin vitamin már tartalmaz jódot, amely a központi idegrendszer fejlődéséhez szükséges. A baba csak az anya szervezetéből juthat hozzá, hazánkban azonban a nők jelentős része bizonyos mértékű jódhiányban szenved, ezért fontos az ilyen készítmények jódtartalma. Azok számára azonban, akik pajzsmirigyproblémákkal küzdenek, természetesen jódmentes készítmények is vannak forgalomban.

A második trimesztertől, vagyis a terhesség 13. hetétől ajánlott készítmények jelentős része a már említett vitaminok és ásványi anyagok mellett már tartalmaz telítetlen omega-3-zsírsavakat is. Ezek az anya megfelelő keringéséhez szükségesek, emellett pedig jelentősen hozzájárulnak a magzat agyának és szemének megfelelő fejlődéséhez. Egyes, harmadik trimesztertől ajánlott készítmények emellett luteint is tartalmaznak, melynek szintén a baba látásának fejlődésében van szerepe.

A magzatvédő vitaminoknál is figyelnünk kell!

A magzatvédő vitaminokat hajlamosak vagyunk ártalmatlan készítményeknek vélni, hiszen „csak„ vitaminok. De fontos, hogy ezeket a készítményeket is kellő gondossággal kell kezelnünk. Amennyiben a kismamának van valamilyen krónikus alapbetegsége, mindenképpen érdemes a kezelőorvossal átbeszélni, hogy melyik vitaminkészítmény összetétele lenne a legideálisabb számára a várandósság során. Máj- vagy veseelégtelenség, illetve bármilyen típusú anyagcserezavar esetén szintén kérjük ki orvosunk véleményét az elérhető készítményekről. Fontos szem előtt tartani, hogy nem minden készítmény összetétele egyforma. Elérhető például olyan készítmény is, amely K1-vitamint tartalmaz. Mivel a K-vitaminoknak szerepük van a véralvadásban, azok a kismamák, akik valamilyen vérzéses vagy véralvadási problémával küzdenek, feltétlen kérjék ki kezelőorvosuk véleményét a magzatvédő vitaminok szedése előtt.

Szükséges-e terhesség alatt más készítmény szedése kiegészítésként?

Kiegyensúlyozott, változatos étrend és magzatvédő vitamin együttes alkalmazása esetén elvileg kellő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és nyomelem kerül a szervezetünkbe ahhoz, hogy a magzat megfelelően tudjon fejlődni. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek, amikor szükség lehet egy kis rásegítésre. A nők jelentős része valamilyen mértékben vérszegénynek mondható. A vérben található hemoglobin (mely vasat tartalmaz) szállítja az oxigént szervezetünkben, ezáltal a babához is, és a vérkeringés segítségével jut el a babához minden fontos tápanyag, amelyre szüksége van a zavartalan növekedéshez, így, főként a várandósság idején, fontos a megfelelő mennyiségű vasbevitel. Amennyiben a vérkép alapján úgy ítéli meg kezelőorvosunk, hogy a magzatvédő vitaminkészítményből és az étrendből sem elegendő a szervezetben található vas, kiegészítő vastartalmú készítmény szedését javasolhatja.

Szintén gyakori jelenség a babvárás során, hogy megemelkedik a szervezet magnéziumigénye. A magnéziumnak főként az idegek és izmok működésében van szerepe. Alkalmazásuk indokolt lehet például a terhesség során fellépő fáradékonyság, ingerlékenység, lábikragörcsök vagy a hasfal keményedése esetén. Mivel oldja a simaizomgörcsöket, ezért segítséget jelenthet a korai méhösszehúzódások és a koraszülés megelőzésében. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy gyakorlatilag minden terhesvitamin önmagában is tartalmaz bizonyos mennyiségű magnéziumot, így extra magnéziumtartalmú készítményt csak indokolt esetben alkalmazzunk (lehetőleg orvos ajánlására), és ilyen esetekben is mindig figyelembe kell venni, hogy ne lépjük túl a megengedett napi magnéziummennyiséget.

Ez csak két kiemelt példa, amely óvatosságra int, de várandósság során bármilyen készítményt kellő gondossággal és odafigyeléssel kell alkalmazni, hiszen gondoskodnunk kell a babánk biztonságáról is. Bármit is alkalmazunk, igyekezzünk megismerni a készítmény összetételét, betartani az adagolást, és minden esetben kellő körültekintéssel eljárni. Éppen ezért bármilyen készítmény használata előtt érdemes kikérni kezelőorvosunk vagy egy gyógyszerész segítségét mind magunk, mind a babánk védelme érdekében.

Ezt olvasta már? A-vitamin és terhesség - A hiánya és a túladagolása is veszélyes!

Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.