Miért fontos a lutein és a zeaxantin?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A jó látás, a szem egészsége minden ember számára fontos. Ahhoz, hogy szemünk sokáig megfelelően működjön, érdemes odafigyelni arra, hogy bizonyos vegyületekből elegendő mennyiséggel lássuk el szervezetünket.

Mi a szerepük a szervezetben?

A látásban kiemelt jelentőséggel bír két vegyület: a lutein és a zeaxantin, amelyek az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkező karotinoidok, azon belül is a xantofillek csoportjába tartoznak. Antioxidánsként védenek az oxidatív stresszel szemben, és megkötik a káros szabad gyököket. Fényszűrőként működve a szembe jutó kék fényt és káros ultraviola (UV) sugarakat szűrik és elnyelik, így megakadályozzák a látásfunkció romlását.

A lutein és a zeaxantin sárga színű pigmentanyagként a sárgafoltban, más néven a makulában található meg a legnagyobb mennyiségben a szemfenéken, valamint a szemlencsében. A sárgafoltnak köszönhetjük, hogy élesen és színesen látunk. Kis mennyiségben megtalálhatóak még az agyban, a mellékvesékben, a bőrben, a tüdőkben, valamint a herékben is. Zsírban oldódó vegyületek. Jól ellenállnak a hőkezelésnek, így emésztőrendszerből való felszívódásuk fokozható az ételek főzésével, aprításával.

Mi tartalmaz nagyobb mennyiségű luteint és zeaxantint?

Az emberi szervezet nem képes előállítani a luteint és a zeaxantint, ezért bizonyos táplálékok megfelelő mennyiségű elfogyasztásával tudjuk bejuttatni ezeket az értékes anyagokat. A lutein és a zeaxantin növényi pigmentek alkotórészeként található meg a természetben, különösen a zöldségekben és a gyümölcsökben, emellett a gabonafélékben és a tojássárgájában is jelen van. A sötétzöld, a narancssárga és a citromsárga színű növényekben magas a lutein koncentrációja, ezért érdemes az alábbiakat rendszeresen fogyasztani: kelkáposzta, spenót, brokkoli, kelbimbó, petrezselyem, cukkini, saláta, sárgarépa, kaliforniai paprika, sütőtök. A zeaxantin pedig a kukoricában fordul elő a legnagyobb mennyiségben.

Miért fontos a lutein és a zeaxantin?

A szem védelmében töltik be a legnagyobb szerepet: megelőzhetik, vagy javíthatják az időskorban gyakrabban előforduló homályos látást, azaz makuladegenerációt, így védve a látásromlás, valamint a vakság ellen.

Több tanulmányban is beszámoltak olyan kutatási eredményekről, melyek szerint a megfelelő lutein- és zeaxantinellátottság javíthatja a gondolkodást, illetve a szív- és érrendszer egészségét, csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát.

Krónikus megbetegedések (pl. cukorbetegség) során jelentkező szembetegségek kialakulásának megelőzésében is fontosak lehetnek.

Hiánybetegségek

A szervezet elégtelen lutein- és zeaxantinellátottsága esetén fokozódhat a látásproblémák kialakulásának kockázata. Hiányuk során a kor előrehaladtával könnyebben alakulhat ki homályos látás, látáscsökkenés, esetleg vakság.

Milyen napi beviteli mennyiség javasolt?

A cikk írásának időpontjáig nincs egyértelmű adat arra vonatkozóan, hogy milyen napi beviteli mennyiség javasolt a kedvező hatás elérése érdekében. A napi maximális beviteli mennyiség, tehát a pótlás felső biztonsági határa nincs konkrétan meghatározva, csak javaslatokkal találkozhatunk, ugyanis nagy dózisú kísérletek során nem találtak toxicitásra utaló eredményeket. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság óvatos javaslata szerint luteinből naponta legfeljebb 1 mg/ttkg a biztonságos beviteli mennyiség felnőttek esetében.

Szükséges a táplálékkiegészítők szedése?

Egészséges emberek számára a kiegyensúlyozott, vegyes étrend megfelelő mennyiségű lutein- és zeaxantinbevitelt jelent, amely mellett nincs szükség külsőleges pótlásra. Amennyiben valamilyen felszívódási rendellenesség, vagy krónikus betegség fennáll, abban az esetben megfontolandó lehet valamilyen étrend-kiegészítő tabletta szedése. Feltétlenül beszélni kell erről a kezelőorvossal, hiszen egyidejűleg szedve más gyógyszerek felszívódását befolyásolhatják a különböző étrend-kiegészítő tabletták.

A lutein étrend-kiegészítők más betegség (pl. daganatos megbetegedések, szívbetegség, cukorbetegség) megelőzésében, gyógyításában kifejtett hatása nem bizonyított, emiatt ilyen okból történő szedése nem javasolt.

Tovább

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.