15 meglepő dolog, ami szívbetegséget okozhat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna megjelent:

Noha már mindenki hallott róla, hogy a szívbetegségekért leginkább az olyan állapotok felelősek, mint a magas vérnyomás, magas koleszterinszint vagy a dohányzás, azt kevesen tudják, hogy vannak más, meglepő tényezők is, melyek nagy hatással lehetnek a szív egészségére. Íme, 15 olyan kockázati tényező, amiről nem is gondolná, hogy szívbetegséget okozhat.

Lakóhely

Nem is gondolnánk, hogy az, hol élünk, mennyire befolyásolja azt, milyen az életminőségünk és meddig fogunk élni. A környezetünk meghatározza, milyen könnyen jutunk hozzá a friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, milyen lehetőségeink vannak a rendszeres testmozgásra, és milyen a levegő minősége. Mindez pedig nagymértékben befolyásolhatja a szív egészségét is.

Ez is érdekelheti A légszennyezettség veszélyei

Magány

A York Egyetem kutatása szerint azoknál, akiknek kevés közösségi kapcsolatuk van, vagy magányosnak érzik magukat, 29%-kal magasabb a szívbetegségek és 32%-kal magasabb a stroke kockázata, mint azoknál, akik nagyobb kapcsolati hálóval rendelkeznek. A párkapcsolatban élők körében 28%-kal kisebb az ischaemiás szívbetegség kockázata, mint az egyedül élők között.

A magány vagy az egyedüllét okozta stressz gyulladást okoz a szervezetben, olyan körülményeket teremtve, melyek szívbetegséghez vagy a szintén rizikófaktornak számító depresszióhoz vezethetnek.

Fogselymezés hiánya

A fogak és a fogíny állapota összefügg a szív egészségével. Ennek oka, hogy a fogínyvérzés vagy a gyulladt fogíny lehetővé teszi a baktériumoknak a szájból a véráramba való bejutást, ahol gyulladást okozva olyan körülményeket hoznak létre, melyek szívbetegségekhez vezethetnek. A helyes fogápolás, mely magába foglalja a fogselyem rendszeres használatát is, a szív- és érrendszeri megbetegedések alacsonyabb kockázatával jár.

Ez is érdekelheti Szív- és cukorbetegség fogkőtől?

Terhességi szövődmények

Noha a terhesség alatt bekövetkező események látszólag nem befolyásolják a szív egészségét, kutatások szerint a terhességi hipertónia, a preeclampsia, az eclampsia, a spontán koraszülés és a terhességi diabétesz mind növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Noha az összefüggés oka még nem teljesen ismert, ha ezek bármelyike előfordult Önnél vagy bármilyen ilyen jellegű szövődményt észlelt, tájékoztassa orvosát a terhességi előzményeiről és rendszeresen ellenőriztesse vércukorszintjét és vérnyomását!

Traumatikus esemény

Az olyan hirtelen traumatikus események, mint egy családtag halála vagy autóbaleset, okozhat szívproblémát. Ilyenkor a nagy stressz az adrenalinszint akut emelkedését okozza, ami tartósan növelheti a pulzust és a vérnyomást is.

Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik életük során három vagy annál több traumatikus eseményt tapasztaltak, a vérerek „belső bélése” nem működött olyan jól, mint azoknál, akik kevesebb traumán estek át. Ezek a traumás események hozzájárulhatnak a koszorúér-betegségek, magas vérnyomás és ateroszklerózis (érelmeszesedés) kialakulásához.

Amennyiben ilyen stresszes eseményeket tapasztal, tájékoztassa orvosát, hogy figyelemmel kísérhesse a szíve egészségét!

Rossz főnök

Nemcsak a hirtelen traumatikus események stressze vezethet szívproblémákhoz, hanem például egy toxikus munkakörnyezet is. Egy negatív, manipulatív főnök kizsákmányolása, és az ebből adódó mindennapi stressz is vezethet szívproblémákhoz.

Egy 10 éven át tartó svéd tanulmány megállapította, hogy azok körében, akiknek rossz főnökük van, 40%-kal magasabb a szívroham kockázata. Ha a mindennapi feszültség rossz alvással vagy étrenddel párosul, az folyamatos adrenalin hormonnak való kitettséget jelent, ami súlyosbítja a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát.

Alváshiány

A 7-8 órás éjszakai alvás segít megőrizni a szív egészségét. Az alváshiány és az éjszakai ébredés növeli a vérnyomást, a pulzusszámot, ami pihenés helyett éber állapotba helyezi a testet. Ráadásul, ha már fáradt, sokkal nehezebb az egészséges szokásokat betartani.

A szervezetnek kell a megfelelő mennyiségű alvás a regenerálódáshoz. Az immunrendszer is éjszaka lép működésbe, valamint a pulzusszám is legalább 20-szal alacsonyabb, így újra fel tudunk töltődni.

Ez is érdekelheti Az egészséges, pihentető alvás záloga

Magas vérnyomás

Egy másik krónikus betegséggel való együttélés növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Ennek oka, hogy sok kóros állapotnak ugyanazok a kockázati tényezői, mint a szívbetegségeknek. Ilyen a magas vérnyomás, magas vércukorszint, hasi zsír, magas trigliceridszint és alacsony HDL-koleszterin-szint.

Azt mindenki tudja, hogy a cukorbetegség és magas vérnyomás növelik a szívbetegségek kockázatát, ám egyes autoimmun állapotok is érzékenyebbekké tehetnek a betegségre. Egy közelmúltbeli vizsgálat eredményei szerint a szisztémás lupus erythematosus, a reumatoid arthritis, a psoriasis és a Sjögren-szindróma is növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Olajban sült ételek

Az olajban sült ételek (függetlenül attól, hogy krumpli, csirke vagy hal) növelik a szívbetegségek kockázatát, különösen az 50 év feletti, posztmenopauzában lévő nőknél. Egy kutatás szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább egyszer ettek olajban sült csirkét, 12%-kal nőtt a szív- és érrendszeri megbetegedés okozta halálozások száma, míg a hetente vagy annál többször olajban sült halat vagy más hasonlóan elkészített élelmiszert fogyasztóknál ez az arány 13% volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen le kellene mondania róla, de figyeljen arra, hogy étrendjébe ne kerüljön rendszeresen ily módon elkészített a fogás!

E-cigaretta

Noha az e-cigaretta a dohányzás enyhébb alternatívájának tűnik, nem sokkal jobb a szív egészségét tekintve. Egy 2019-es amerikai tanulmány megállapította, hogy az e-cigarettát rendszeresen használók körében 71%-kal magasabb a stroke, 59%-kal magasabb a szívroham vagy angina, és 40%-kal magasabb a szívkoszorúér-betegségek kockázata, mint azoknál, akik soha nem használták.

Szívbeteg a családban

A szívbetegségre való hajlam öröklődik. Amennyiben valamelyik elsőfokú (szülő vagy testvér) férfirokonának 55, női rokonának 65 éves kora előtt valamilyen szívproblémája volt, akkor jelentősen nagyobb a szívbetegség kockázata Önnél is. Sajnos ez esetben akkor is alakulhat ki probléma, ha alacsony a koleszterinszintje, megfelelő a testsúlya és egészséges életet él, mindazonáltal természetesen érdemes egészséges életmódot folytatnia, hogy ne növelje még inkább a kockázatot.

Amennyiben van szívbeteg a családjában, vizsgáltassa ki magát 23-30 és 40-50 éves kora között is, és vegyen részt rendszeresen szűrővizsgálatokon!

Depresszió

Tanulmányok bizonyítják, hogy a depresszióval diagnosztizált emberek körében magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Többek között valószínűleg kevésbé figyelnek oda magukra, az étkezésükre és a rendszeres testmozgásra. Emellett, ha már volt szívrohama vagy egyéb szívbetegsége, a depressziós betegek felépülése lassabb is.

Ez is érdekelheti A depresszió kezelése - Pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés

Bizonyos rákkezelések

Bár manapság a rákkezelés egyre hatékonyabb, azok némelyikének mellékhatásaként szívproblémák jelentkezhetnek.

Egyes rákgyógyszerek és kemoterápiás készítmények kardiotoxikusak és kardiomiopátiához vezethetnek, ahol a szívizom egyre nagyobbá és merevebbé válik. Ez szívrohamhoz, szívelégtelenséghez, szívmegnagyobbodáshoz és szívritmuszavarhoz vezethet. De nem minden rák, rákgyógyszer vagy -kezelés károsítja a szívet, ezért beszéljen orvosával a kezelés kockázatairól!

Rendszeres alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás emeli a vérnyomást és növeli a szívbetegségek kockázatát. A megengedett napi alkoholbevitel nők számára egy, férfiaknak két egység.

Menopauza

Az életkor előrehaladtával nő a szívbetegségek kockázata, különösen igaz ez a változókor, a menopauza után. Noha sokan úgy vélik, csak az ösztrogénszint csökkenése okozza a megnövekedett kockázatot, valószínűleg szerepet játszik benne még az is, hogy a vérerek már kevésbé ruganyosak, ami magasabb vérnyomást okoz, következményesen növelve a kardiovaszkuláris események kockázatát. Emellett menopauza után a koleszterin- és trigliceridszint is jelentősen emelkedhet, ami szintén növeli a szívbetegség előfordulását.

Ez is érdekelheti Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: 15 Surprising Heart Disease Risk Factors You Didn't Know (Prevention)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.