Szívbetegség téma

9 gyakori tévhit a szívbetegségekről

KardioKözpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta - 2022-10-24 08:51
Világszerte vezető haláloknak számítanak a szív-érrendszeri betegségek, mégsem beszélünk róluk eleget, illetve nem pontosak az ismereteink. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta fontos eloszlatni a témával kapcsolatos tévhiteket is.

Diabétesz és szívbetegség

WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-10-08 09:33
Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre.
A szív a keringési rendszerünk központja, fő feladata, hogy tápanyagban gazdag vérrel és oxigénnel lássa el szervezetünk összes létfontosságú szervét. A szív négy üregből épül fel – két pitvarból és két kamrából.

Pulmonális szívbetegség (cor pulmonale)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász - 2022-09-14 15:03
A tüdő és a szív keringése, működése egy szorosan összekapcsolt rendszer, így az egyik szerv kóros eltérése jelentősen befolyásolja a másik szerv működését is. Pulmonális szívbetegségről (latin terminológia szerint ’cor pulmonale’) akkor beszélünk, ha a tüdő ereiben kóros mértékben megnő a nyomás, ami a jobb szívfél fokozott terheléséhez vezet.

Betegségek, amelyekben listavezetők vagyunk

Magyar Kardiológusok Társasága - 2022-08-23 11:42
A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető okok szinte mindegyikében vezetjük a világranglistákat. Európában csak az Egyesült Királyság és Málta lakói kövérebbek nálunk.

Hogyan függnek össze a szívpanaszok a pajzsmirigy működésével?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-04-15 12:30
A pajzsmirigy a tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3) hormonokat termeli, amelyek nélkülözhetetlenek a szív-, izom- és emésztőrendszer-működés szabályozásához, az agy fejlődéséhez és a csontok fenntartásához.

Szívbetegséghez vezethet az öröklötten magas koleszterinszint

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus - 2022-04-12 05:04
Azoknak az embereknek, akiknek genetikailag magasabb a koleszterinszintjük, fiatalon is nagyobb az esélyük a szívbetegségekre, mint a normál értékkel rendelkezőknek. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggésekről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Szívbetegséget is jelezhet a merevedési zavar

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - 2022-03-31 20:33
A szív nemcsak a szimbolikában kapcsolódik szorosan a szerelemhez, szenvedélyhez, szexuális együttléthez, hanem a valóságban is. A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a boldog együttlét örömét tehetik tönkre. Mindenki számára fontos információ, hogy a korán észlelt esetek 90 százalékában a probléma kezelhető, vagy a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők.

Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - 2022-03-20 17:03
Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

Mennyit aludjanak a szívbetegek?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-03-16 05:21
A szívbetegségen átesett betegeknek hetente kétszer intenzíven mozogniuk kell, megfelelő légzésszám-emelkedés eléréséig (állapotfüggő, hogy ez a mozgás hányadik percében következik be).

Virág mellé prevenció! Nőnapon

SZÍVSN Országos Betegegyesület - 2022-03-04 14:14
Rendhagyó nőnapot hirdet a SZÍVSN Országos Betegegyesület, a Magyar Kardiológusok Társaságának hivatalos betegszervezete és a Budapesti Szent Ferenc Kórház: ezen az egy napon március 8-án lehetőséget ad, hogy regisztráljanak egy rendkívüli, csak nőknek szóló kardiológiai szűrővizsgálatra.

Miben különböznek a nők szívbántalmai a férfiakéitól?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-03-03 20:33
A szívbetegség a vezető halálok a nők körében az Egyesült Államokban. Ennek - bármilyen furcsa - részint az az oka, hogy a nők több mint 30 százalékkal tovább várnak, mint a férfiak, hogy kórházba kerüljenek, miután először észlelték a szívroham tüneteit. Sőt, a nőknél 50 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy a szívrohamot követően rosszul diagnosztizálják őket.

Szív- és cukorbetegség fogkőtől?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - 2022-01-28 11:33
A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségügyi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkő szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos beszélt.

Cukorbetegség és pitvarfibrilláció

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-01-08 04:03
Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció, mint nem diabéteszesekben, és ez az összefüggés különösen erős nők esetében.

Mi történjen, amikor a szívbeteg gyermekek felnőtté válnak?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-01-05 07:33
A gyermekkori szívbetegségek egyik része veleszületett, másik részük szerzett. A veleszületett szívbetegségek még magzati korban alakulnak ki. A kialakulásuknak lehetnek genetikai okai, vagy akár az anya gyógyszer-, alkohol-, drogfogyasztása a terhesség ideje alatt.

Ártalmasak a szívre az energiaitalok? - Az energiaitalok hatása szervezetünkre

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-01-03 07:33
Hazánkban nagyon elterjedt az energiaitalok fogyasztása, elsősorban a fiatal felnőttek vásárolják gyakran ezeket az italokat, remélve, hogy energikusabbak lesznek tőle, növelhetik a teljesítményüket, és jobban bírják a munkát és a tanulást. Miért egészségtelen ezek fogyasztása?

A reuma szívbetegségre is hajlamosít?

Oxygen Fájdalomcentrum - Dr. Pál Mónika, reumatológus - 2022-01-02 19:36
Az ősszel és télen felerősödő reumás panaszokat nemcsak a fájdalom miatt nem szabad félvállról venni, de a kutatások szerint a fokozott szívbetegség-kockázat miatt sem. Dr. Pál Mónika, reumatológus az okokat és a megoldási lehetőségeket vette számba.

Amit egy szülőnek tudnia kell a gyermekek szívbántalmairól

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2021-12-27 06:00
A szívbetegséget még a felnőttek is megszenvedik, de különösen tragikus lehet a gyermekek esetében. A szülőknek érdemes ismerniük több különböző szívproblémát, hogy felismerhessék azokat. Ilyenek a veleszületett szívhibák, a szívműködést is érintő vírusfertőzések, vagy az anyák különböző betegségei, esetleg genetikai eredetű problémák.

Szívbeteg vagy? Vigyázz: a téli szmog veszélyes

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2021-12-12 20:36
Nem csak a tiszta víz, hanem a tiszta levegő is egyre nagyobb értékké válik napjainkban. Láttunk már elrettentő példákat egyes kínai nagyvárosokból, sőt a napokban az indiai Mumbayban (korábban: Bombay) egy élelmes vállalkozótól 15 percnyi „tiszta levegőt” 5 dollárért lehetett megvásárolni, amelyet egy tartályból egy maszkon keresztül szívhatott be az utca fuldokló embere.

A stressz, düh és depresszió hatásai

Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, diabetológus, pszichoterapeuta - 2021-11-29 22:03
A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nemcsak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.