A szájüregi gyulladások következményei

szerző: Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - WEBBeteg/Oxygen Medical
frissítve:

A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségügyi problémák közti összefüggéseket. Hová vezethet, ha elhanyagoljuk a fogápolást?

A fogkő és a szájüregi gyulladások szájüregi és azon kívüli veszélyeiről orvoshat összeállításunkban.

Hogyan vezethet a rossz szájhigiénia szájüregen kívüli betegségekhez is?

Fogaink és ínyünk egészségének, épségének alapvető feltétele a rendszeres fogmosás, szájápolás, illetve a fogkő szakszerű eltávolítása. Ha valaki ezeket elhanyagolja, annak rövid időn belül fogyínygyulladás, hosszabb távon pedig fogágygyulladás, fogágybetegség lesz a következménye. Ezek pedig nemcsak helyben okoznak nagy gondot és komoly problémát, hanem a szervezet más pontjaira is kihatással és súlyos következményekkel lehetnek. Fontos tudni, hogy szájüregi gyulladások nemcsak fogkőtől, hanem egyéb okokból (pl. hormonális változások) is jelentkezhetnek, de a leggyakoribb és legkönnyebben (megfelelő szájhigiéniával és rendszeres fogkő-eltávolítással) kiküszöbölhető rizikófaktor a fogkő.

A fogkő döntően hat a szájhigiéniára

A fogkövet, vagyis a dentális plakkot a fogak felszínén megtapadó baktériumok hozzák létre, amelyekből normális esetben is több millió tartózkodik a szájban. Normális esetben a szájüregi baktériumok a nyálkahártyát és az immunrendszert is védhetik, viszont nem szabad engednünk, hogy túlburjánzzanak, mert akkor már ártalmasak. A plakk megkeményedéséhez ugyanis elég csupán néhány fogmosás nélküli nap, mialatt az ételmaradék keveredik a nyállal és a rengeteg baktériummal. A plakk megtapadását elősegítik a torlódott fogak, a rosszul záró vagy helytelenül készített tömések, koronák, hidak, fogsorok, a csökkent nyálmennyiség és a dohányzás.

A gondozatlan, barnás fogak látványa és az ezt kísérő szájszag már önmagában is nyomós érv a fogkövek eltávolítására. A fogkő és az ínygyulladás fogínyvérzést is okozhat, sőt a fogkő legfőbb veszélye a további baktériumok megtelepedése, amelyek végső soron fogágygyulladáshoz, -pusztuláshoz és ezért a fogak kilazulásához és elvesztéséhez vezetnek.

A periodontális betegségek messze vezethetnek

A fogágy és a fog körüli betegségek (periodontális betegségek) összefüggenek néhány súlyosabb problémával, mint például szívbetegségek, a cukorbetegség, a demencia és a rheumatoid arthritis. Mindezek háttere még nem teljesen tisztázott, de a szakértők szerint a szájban lévő baktériumok bekerülhetnek a véráramba és megtámadhatják a szerveket is. Mindenesetre a gyakori és elhúzódó gyulladások esetén mindenképpen érdemes a fogorvost is felkeresni.

Szívbetegség

Kardiológiai és fogászati oldalról is egyre elfogadottabb az összefüggés a periodontális és a szívbetegségek közt. Éppen ezért az amerikai kardiológusoknak már ajánlják, hogy kérdezzenek rá a fogínybetegségekre, a fogorvosoknak pedig ajánlatos érdeklődni a szívproblémák esetleges családi halmozódása felől.

Cukorbetegség

A diabétesz és az ínybetegségek közti közös pont a gyulladás, és az, hogy a cukorbetegek hajlamosabbak elkapni a fertőzéseket, többek közt az ínyt érintőeket is. Éppen ezért is fontos kontroll alatt tartani a cukorbetegséget, illetve a felismert betegeknek rendszeresen ellenőriztetni a szájüregüket, fogaikat is.

Az elhanyagolt fogak, az ínygyulladás megnehezítheti a betegség kontrollálását, a vércukorszint megfelelő beállítását.

Demencia

A legújabb kutatások szerint azok, akiknek komoly fogínyproblémáik vannak, rosszabb eredményt érnek el a memória- és a számolási teszteken. Így feltételezhető, hogy a periodontális betegségek gyengébb agyi tevékenységhez, végső soron demenciához is vezethetnek.

Rheumatoid arthritis

Ez a gyulladással és ízületi fájdalommal járó autoimmun betegség szintén összefüggésbe hozható a fogínyproblémákkal, már csak a krónikus gyulladás miatt is. Bár a tudósok még nem bizonyították egyértelműen, hogy egyik betegség okozná a másikat, egy 2009-es kutatásban úgy találták, hogy azok az arthritis-es betegek, akiknek kezelték a periodontális problémáikat, kevesebb fájdalmat, duzzadást és reggeli fájdalmat éltek át.

Tüdőgyulladás

Az elhanyagolt szájhigiénia jelentősen növeli a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát is.

Koraszülés

Az anya súlyos ínybetegségei növelhetik a koraszülés kockázatát, illetve annak a veszélyét, hogy az újszülött alacsony súllyal születik. Kutatási adatok szerint a szájban lévő baktériumok ugyanis olyan méreganyagokat bocsátanak ki, melyek az anya véráramán keresztül a méhlepénybe jutva befolyásolják a magzat fejlődését. Ezzel egy időben pedig a fertőzés hozzájárul a szülés idő előtti megindulásához is.

Ez is érdekelheti Várandósság és fogápolás

A fogmosás nem elég

A rendszeres fogmosás elengedhetetlen, a fogközök és a nyelv tisztításával együtt.

A már kialakult fogkőre a megoldás csakis szakértő fogorvosi eljárás lehet, amelynek keretében egy úgynevezett ultrahangos depurátorral eltávolítják a fogköveket. Ezután a fogfelszínek esetleges egyenetlenségei is eltüntethetők speciális paszták és kefék segítségével, sőt a legapróbb elszíneződések is felszámolhatók az intraorális homokfúvás alkalmazásával.

A komolyabb ínygyulladás vagy már fennálló fogágybetegség kezelése pedig szintén szakorvosi közreműködéssel lehetséges.

Tovább A fogkő miatt is kaphat szívinfarktust

(WEBBeteg/Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos)

Cikkajánló

Testmozgás
Testmozgás

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai.

Haspuffadás
Haspuffadás

Segíthetnek a probiotikumok?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, Dr. Bajusz Örs, Dr. Strémen Zsófia, Dr. Marton Anna
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.