A 2-es típusú cukorbetegségről és a vércukorszint ellenőrzésének fontosságáról

Szerző: WEBBeteg

A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.

Lehet, hogy a betegség korai szakaszában a beteg nem érzi a betegség tüneteit, de a kezeletlen diabétesz miatt a későbbiekben nagyon súlyos szövődmények léphetnek fel. Az érelmeszesedés okozta vérellátási zavarok miatt látásromlás (súlyosabb esetben akár vakság), veseelégtelenség alakulhat ki, a végtagi érelmeszesedés következtében pedig akár végtag-amputációra is sor kerülhet.

Ön tudta?

A magas vércukorszint kezdetben még nem okoz tüneteket, ám a későbbi szövődmények elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy az orvosa által előírt életmódot (diéta, mozgás) és gyógyszeres terápiát ekkor is maradéktalanul betartsa!

Mi az a 2-es típusú diabétesz?

A szervezetnek szüksége van glükózra (alapvető cukorfajta), ez biztosítja az élethez szükséges legfőbb energiát. A vér glükózszintjét két hormon szabályozza nagy gondossággal: az inzulin a glükóz raktározását biztosítja, úgy csökkenti a vércukorszintet, a glukagon pedig az elraktározott glükóz felszabadításáért felelős alacsony vércukorszint esetén – így növeli a vércukorszintet. Az inzulin és a glukagon egyaránt a hasnyálmirigyben termelődik.

A diabétesz krónikus betegség, amely akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elég inzulint előállítani, és/vagy arra megfelelően reagálni. Az 1-es típusú diabétesz általában fiatal korban, a hasnyálmirigy inzulin előállító képességének hiánya miatt alakul ki. A 2-es típusú diabétesz ezzel szemben elsősorban a felnőtteket érinti. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők szervezete nem megfelelően reagál az inzulinra. A szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani vagy elraktározni a glükózt, amely kezelés nélkül felhalmozódik a vérben, ami magas vércukorszintet (hiperglikémiát) eredményez, amely a diabétesz egyik jellemző tünete.

Az egészséges étrend, a testmozgás és a gyógyszerek segíthetnek a vércukorszint beállításában.

Mennyire gyakori a 2-es típusú cukorbetegség?

  • Nagyon gyakori…

2013-ban mintegy 56 millió ember szenvedett diabéteszben Európában, ami a felnőtt népesség 8,5 %-át jelenti. A páciensek 90 %-ának 2-es típusú diabétesze volt, ez több mint 50 millió embert jelent.

  • ...és egyre gyakoribbá válik

2035-re ez a szám várhatóan 69 millióra emelkedik, ami a felnőtt népesség több mint 10 %-át jelenti

  • Ma Magyarországon minden 4. embert veszélyeztet a diabétesz. Naponta 2 cukorbeteg veszti el a látását és 7 amputációt végeznek a betegség következtében.

Miért lesz magas a vércukorszintem a 2-es típusú diabétesz miatt?

Az inzulin nevű hormon a hasnyálmirigyben termelődik, és lehetővé teszi a sejtek számára, hogy felvehessék és energiává alakíthassák a cukrot. A 2-es típusú diabétesz miatt az Ön szervezete nem tud megfelelően reagálni az inzulinra és hasnyálmirigye kimerül.

Az alábbi cikkek is érdekelhetik Önt

2. Cukorbetegen is egészségesen: lábápolás és szerveink védelme

3. Mozgástippek cukorbetegek számára

4. Mi kerüljön a tányérra? Tippek egészséges étkezéshez 2-es típusú cukorbetegek számára

5. Étkezési tippek és diabetikus receptek 2-es típusú cukorbetegek számára

Miért ártalmas a magas vércukorszint?

Lehet, hogy a diabétesz korai szakaszában még nem érzi rosszul magát, de idővel a túlzott mennyiségű cukor a vérében az ereket is károsítja, és olyan szövődményekhez vezethet, mint a vakság, a vesebetegség, az alsó végtagok keringési elégtelensége, a szívbetegség és az agyvérzés. Ezért fontos, hogy a vércukorszintjét egészséges étrenddel, testmozgással és gyógyszerekkel kontroll alatt tartsa.

Mit tehetek, hogy 2-es típusú cukorbetegségemet kontroll alatt tartsam?

Számos kiterjedt vizsgálat igazolta, hogy az egészséges táplálkozás és a napi testmozgás segít a 2-es típusú diabéteszt kontroll alatt tartani.

  • A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél az aerob edzés (például séta) és/vagy az erősítő edzés (például nehéz tárgyak emelgetése) bizonyítottan javítja a szervezet inzulinra adott reakcióját
  • A fogyás - még ha csak a teljes testsúly 5-10 %-áról is van szó - támogatja a szervezet inzulintermelésének hatékonyságát és -felhasználását, ami javítja a vércukorértéket.
  • Az is segít a vércukorszintet egy állandó szinten tartani, ha minden étkezésnél ugyanolyan mennyiségű szénhidrátot fogyaszt. A magas rosttartalmú étrend (25-30 g rost naponta) szintén segít a vércukorszint állandó szinten tartásában. Az egészséges táplálkozás hatására súlycsökkenés következhet be, ami szintén segíti a diabétesz kontroll alatt tartását
  • Kezelőorvosa olyan gyógyszereket fog javasolni, amelyek – az életmódváltás mellett – segítik a kívánt vércukorszint elérését.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

A 2-es típusú cukorbetegség...

A 2-es típusú cukorbetegséget nehéz felismerni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti, és megfelelő kezelés...

Ezek a cukorbetegség tünetei...

Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a...

Inzulinpumpa - pro és kontra

Az egyre szélesebb körben terjedő legújabb technológiák (inzulinpumpa és szöveti glukózmonito-rozás) alkalmazása segíti a vércukor...

A diabéteszes neuropathia fájdalmas...

A cukorbetegség leggyakoribb súlyos szövődménye a diabéteszes neuropathia. Nagyon sok cukorbetegnél alakul ki valamiféle idegrendszeri károsodás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.