• Pszichés betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2019-05-17 20:33
    Személyiségzavar
    A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százalékának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
    2019-03-21 09:36
    Magyarországon ötezer új szervvel élő embert tartanak nyilván az orvosszakmai szervezetek, azaz e statisztika szerint napjainkban a népességben minden kétezredik személy transzplantált. A hazai szervátültetési program 45 évvel ezelőtt indult, tavaly került sor a tízezredik transzplantációra. Jelenleg ötezren tehát életben vagyunk - mondja Berente Judit, maga is érintett, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc
    2019-03-20 17:05
    A hétköznapi életben a szülész-nőgyógyászt gyakran keresik fel olyan testi panaszokkal, melyek kialakulásának érzelmi és pszichés háttere van (pl. szexuális zavarok), vagy épp fordítva: a nőgyógyászati betegség miatt a szexuális élet szenved zavart.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
    2019-03-18 20:35
    A transzvesztitának a másik nem ruházatának viselése okoz örömöt, míg a transzszexuális személy ellentétes neműnek érzi magát. A transzveszticizmus enyhébb, játékos formáiban nem tekinthető perverziónak, sőt meglepően gyakori is.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
    2019-03-16 11:36
    Az első gyermek születése gyakran igazi próbatétele a párkapcsolatnak is. Ennél már csak az a nehezebb, ha a meglévő kicsi mellé megérkezik a még kisebb, az új családtag, aki felforgatja a kialakított rendet és szokásokat, valamint a család szerkezetét is.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2019-03-13 13:03
    Egy az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a viszketésről beszámoló személyek körében kétszer akkora az esélye egyes pszichiátriai megbetegedések jelenlétének, mint más bőrgyógyászati kórképben szenvedő betegek esetében.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2019-03-12 09:36
    A mai világ a rohanó és felfokozott élet, a pénz és megélhetés utáni hajsza mintha azt sugallná: pótolhatóak, kicserélhetőek vagy lecserélhetőek vagyunk. Bármikor. Ez kishitűvé, bizalmatlanná tesz sok embert.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2019-03-07 16:09
    Bármilyen betegséggel, legyen az a legenyhébb is, nem könnyű dolog szembesülni, hát még akkor, ha egy olyan súlyos pszichiátriai betegségről beszélünk, mint a skizofrénia. Ez a mentális betegség teljesen nem gyógyítható, ugyanakkor ma már korszerű gyógyszerekkel kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
    2019-03-07 09:36
    Hogyan történik a funkcionális emésztőszervi betegek kezelése komplex orvosi-pszichológiai módszerrel?
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
    2019-03-06 14:36
    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
    2019-03-05 09:36
    Az emberi hang egy mindenki számára hozzáférhető hangszer. A saját hangunk és szüleink hangjának élménye a legkorábbi tapasztalataink közé tartozik. Mielőtt egy kisgyermek megtanul beszélni, már az úgynevezett nyelv előtti ábécé rendszerében képes kommunikálni az édesanyjával. Ez a fajta nonverbális kommunikáció, a játék a hangszínnel, hangmagasággal, hanglejtéssel, hangerővel és tempóval, megegyezik a zene kifejezőeszközeivel.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!