• Pszichés betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
    2020-10-06 17:03
    Skizofrénia
    A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2020-09-09 17:05
    Nem szívesen beszélnek róla, nem ismerik be, de a felmérések azt igazolják, hogy a férfiak több mint egyharmada időről időre magányosnak érzi magát. Többségük elvált, özvegy, agglegény vagy egyszerűen az elköteleződéstől tartó férfi, aki nehezen nyit a párkapcsolat vagy új barátok felé, ha régen él magányos farkasként.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2020-09-07 16:03
    A kissé rejtelmes kifejezés egy viselkedésterápiás módszert jelent, főként borderline személyiségzavarok kezelésére, bár más jellegű esetekben is alkalmazható. A módszer kidolgozója Marsha Linehan amerikai pszichológus, aki betegként maga is súlyosan érintett volt a problémában, sőt hosszabb időket töltött pszichiátrián. Az általa kidolgozott módszer épp ezért hiteles tapasztalatokon alapult.
    Betegségek megértése
    Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, pszichoterapeuta
    2020-09-06 20:36
    Megközelítőleg 40 millió amerikairól mondható el, hogy szorongási rendellenességgel küzd. Nagy valószínűséggel Magyarországon sem jobbak az arányok, különös tekintettel arra, hogy magyarként híresek vagyunk pesszimizmusunkról. Hogyan kezelhető a szorongás?
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2020-09-05 04:03
    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2020-09-01 17:03
    Mindannyiunk életében felfedezhetők azok a félelmek, ellehetetlenült sorsok, rosszul végződött párkapcsolatok, betegségek, olykor megmagyarázhatatlan érzések, kétségek, egy korábbi családtagra vagy időszakra emlékeztető viselkedésminták, melyeket tudtunkon kívül vettünk át generációról generációra. Ránk ragadt és cipeljük a nehéz családi örökség mintáit, anélkül, hogy igényt tartottunk volna ezekre.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg, otvenentul.hu
    2020-08-30 15:06
    Az egészségstatisztikai adatok szerint a felnőttek kétharmada kerül hetente legalább egy-két alkalommal intenzív stresszhelyzetbe. Száz felnőttből tizenöt szenved olyan betegségektől, amelyek a krónikus stressz következtében alakultak ki.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
    2020-08-27 05:07
    A grafománia íráskényszert jelent. Azt az erős - sokszor leküzdhetetlen - késztetést, hogy valaki gondolatait írásban fogalmazza meg.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2020-08-26 11:03
    A kiégés (burnout) szindróma sokat vizsgált jelenség, amely azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű empátiára van szükségük (orvosok, ápolónők, szociális munkások, pedagógusok stb.). A burnout syndrome kifejezést - még ha sokan magukra is ismernek - orvosi értelemben csak az így jellemezhető munkakörökkel kapcsolatban használják.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
    2020-08-24 17:05
    Legfontosabb a megelőzés. A családtervezés, terhesgondozás nem titkolt célja, hogy segítsen megelőzni a hiánybetegségek, drogok, alkohol okozta károsodásokat, még időben kiszűrni genetikai rendellenességeket.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
    2020-08-24 11:03
    Feleségem 2006-ban összeomlott, és paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála. Azóta gyógyszerek, problémák és minden évben visszaesés... Félek, hogy 8 éves kislányunk örökölte a betegségre való hajlamot. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!