Mennyi alvás szükséges? - Kutatás

Medipress
megjelent:

Az éjszakánként átlagosan hat-nyolc óráig tartó alvás jobb életminőséget eredményez. A megközelítőleg ennyit alvó emberek életminősége jobb, és kisebb valószínűséggel süllyednek depresszióba, mint azok, akik kevesebbet alszanak - olvasható egy aktuális tanulmányban. A kutatók ugyanakkor a kilenc óránál hosszabb alvást sem javasolják.

A tanulmány során 10 654 ötvenkét éves átlagéletkorú páciens adatait vizsgálták két éven keresztül. Az életkor, a nem, a rassz és a családi állapot tényezőinek beszámítása mellett információt gyűjtöttek az életminőségükről, depressziós érzéseikről és alvási időtartamukról.

Az Associated Professional Sleep Societies minneapolisi konferenciáján közzétett eredmények azt mutatták, hogy a hat-kilenc óra normális alvási időtartammal rendelkezők magasabb pontszámot értek el az életminőség skálán, és alacsonyabb pontokat a depresszió súlyosságát mérő táblázatban, mint a hat óránál kevesebbet, illetve kilenc óránál többet alvók.

A tanulmányt vezető Dr. Charles Bae, az ohiói Cleveland Clinic alváskutatója elmondta, az eredmények azért jelentősek, mert újabb információkat szolgáltatnak a megfelelő mennyiségű, átlagosan hat-kilenc órányi alvás szükségességéről.

Valószínűleg sokan tudják, hogy életminőségük romlik, ha nem alszanak eleget, de azt nem ismerik fel, hogy a túl sok alvás is negatív hatást gyakorolhat.

A kutató szerint az alvásigény személyenként változhat, a legtöbb embernek hét-nyolc óra alvásra van szüksége éjszakánként ahhoz, hogy éber és kipihent legyen napközben.

A depresszió tünetei
Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Mi utalhat arra, hogy Ön depresszióban szenved?>>

(Medipress)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.