Miben segíthet a családterápia?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
frissítve:

Milyen problémák esetén segíthet az embereknek a családterápia? Milyen előnyei vannak? Mennyire hatékony? Hogyan vágjon bele a családterápiába?

Családterápia - A téma cikkei

2/1 Mi az a családterápia, és hogyan zajlik?
2/2 Miben segíthet a családterápia?

A családterápia sokféle probléma esetén segíthet az embereknek. Ezek közül néhány:

  • Viselkedési problémák gyermekeknél vagy tizenéveseknél
  • Változások a családon belül
  • Kommunikációs problémák
  • Egy szeretett személy halála, megküzdés a gyásszal és a veszteséggel
  • Válás, különélés vagy házassági problémák
  • Szülő-gyermek konfliktusok
  • Problémák a testvérek között
  • Szülői szereppel kapcsolatos problémák
  • Stresszes események vagy jelentős életváltások
  • Trauma

A családterápia azokat az egyéni mentális egészségügyi problémákat is kezelheti a család szintjén – kiegészítő terápiaként –, amelyek az egész családot érintik, beleértve például a szorongást, a krónikus betegségeket, a depressziót, a schizophreniát, és a szerhasználatot is.

A családterápia előnyei

Mivel ez a kezelési forma a kommunikációt célozza meg, a családtagok megtanulhatják, hogyan oszthatják meg jobban gondolataikat és szükségleteiket, és hogyan oldják meg a konfliktusokat oly módon, hogy az legkevésbé károsítsa a kapcsolataikat.

Ez a fajta terápia arra is összpontosít, hogy a családtagok hogyan tudják kezelni az egyes családtagok nehézségeit. Például, ha az egyik családtagnak mentális egészségügyi problémája van, a családterápia segíthet megváltoztatni bizonyos családi állapotokat, felállásokat, amelyek néha addig hozzájárultak a probléma elmélyüléséhez.

Amikor az egyéneket mentális betegség érinti, előfordulhat, hogy a családtagok nem tudják, hogyan segíthetnek. Ennek eredményeként olyan magatartásokat is folytathatnak, amelyek fenntartják vagy akár rontják a betegség egyes aspektusait. A családterápia segíthet a családtagoknak abban, hogy többet megtudjanak arról, mit tehetnek mentális zavarral küzdő családtagjaik támogatása érdekében, miközben megőrzik saját pszichés jóllétüket is.

A családon belüli problémák kezelésének ez a holisztikusabb megközelítése sok esetben rendkívül hatékonynak bizonyult, mivel a családterápia során a családok megfelelően képzett családterapeuta szakember irányításával, biztonságos és ellenőrzött környezetben dolgozhatnak problémáikon.

A családterápia további előnyei a következők:

  • Az egészséges határok, valamint a családi minták és dinamika jobb megértése;
  • Továbbfejlesztett kommunikáció;
  • Továbbfejlesztett problémamegoldás;
  • Mélyebb empátia;
  • Csökkentett konfliktusok és jobb haragkezelési készségek.

Mindezek mellett a családterápia javíthatja a családi kapcsolatokat az alábbiak kialakításával:

  • A család összehozása válság után;
  • Őszinteség kialakítása a családtagok között;
  • A bizalom fokozása, elmélyítése a családtagokban;
  • Támogató családi környezet létrehozása;
  • A családon belüli feszültség- és stresszforrások csökkentése;
  • A családtagok segítése abban, hogy megbocsássanak egymásnak;
  • Konfliktuskezelés családtagok számára;
  • Az elszigetelt családtagok visszahozása a családi rendszerbe

A családterápia fejleszti az egészséges családi működéshez szükséges készségeket, beleértve a kommunikációt, a konfliktusmegoldást és a problémamegoldást. Ezen készségek fejlesztése növeli a siker lehetőségét a családi problémák leküzdésében és kezelésében. A családterápia során a hangsúly azon van, hogy minden családtag rendelkezésére álljanak a gyógyulás elősegítéséhez szükséges eszközök.

Hatékonyság

A kutatások azt sugallják, hogy a családterápia számos célra hatékony lehet. Ezt több bizonyíték is alátámasztja.

Egy 2018-as áttekintés megállapította, hogy a családterápia hasznos lehet a felnőttekre összpontosító problémák kezelésében, beleértve a párkapcsolati szorongást, a hangulati zavarokat, a szorongásos zavarokat, a pszichózist, az alkoholproblémákat és a krónikus testi betegségekhez való alkalmazkodást.

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a családterápia segített javítani a család működésének különböző területeit, hogy segítsen a mentális egészségügyi problémákkal küzdő tizenéveseknek.

Egy 2019-es áttekintés megállapította, hogy a családterápia hatékonynak bizonyult a magatartási problémák, érzelmi problémák, étkezési zavarok, szomatikus problémák kezelésében, valamint a bántalmazásból vagy elhanyagolásból való felépülésben. A tanulmány azt is megállapította, hogy hasznos volt akár önállóan, akár multimodális kezelési program részeként.

Az étkezési zavarok kezelésére javasolt elsődleges és leghatékonyabb kezelési forma a családterápia. Ez is érdekelheti Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

Megfontolandó szempontok, mielőtt belevágna a családterápiába

Mivel a családterápia magában foglalja az érzelmi problémák és konfliktusok megbeszélését, ezért az üléseken részt venni nehéz és felkavaró lehet. Egyes esetekben az emberek kezdetben rosszabbul érezhetik magukat, mielőtt javulni kezdenek. Fontos emlékezni arra, hogy egy professzionális és képzett terapeuta segít a családtagoknak átvészelni ezeket a konfliktusokat, és kezelni az emberek által átélt heves érzelmeket.

Kik a családterapueták?

Magyarországon a család- és párterápiás képzést a Magyar Családterápiás Egyesület kiképző családpszichoterapeutái végzik. A képzés több szakaszból álló posztgraduális képzés. A két év elméleti alapképzést és 150 órás önismereti fázist követően 240 óra csoportos szupervízió következik, mely mellett számos elméleti és gyakorlati kurzust kell még a képzésben részt vevő családterapeutáknak abszolválniuk a záróvizsga előtt, melyet legkorábban a kezdéstől számított négy éven belül lehet letenni.

Bár a családterápia hasznos lehet különféle problémák esetén, ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek vagy minden helyzetben megfelelő. Bizonyos esetekben egyes problémák esetén néhány más típusú kezelés is hasznos lehet, mint például a szülőkonzultációval egybekötött gyermekpszichoterápia, vagy a kognitív viselkedésterápia (CBT).

Párterápia vagy családterápia?

Ha otthoni problémái vannak, fontolóra veheti a családterápia helyett a párterápiás kezelési formát is. Bár mindkét lehetőség segíthet a konfliktusok megoldásában és kommunikációs készségeinek fejlesztésében, nehéz lehet eldönteni, hogy melyik a megfelelő az Ön számára. Az alábbiakban röviden összehasonlítjuk a párterápiát és a családterápiát, hogy jobban megismerhesse a lehetőségeit.

A legnagyobb különbség a párterápia és a családterápia között az érintett személyekben rejlik. A párterápia kifejezetten csak a pár szükségleteire összpontosít. A családterápia emellett tetszőleges számú személyt érinthet a családban – szülők, gyerekek, nagyszülők, társszülők stb., így akár csak egy szülőt és egy gyermeket, vagy akár egy egész háztartást is érinthet.

Bármelyik terápiás szetting felhasználható aggályai megoldására. Ha nehézségei vannak a kapcsolatában, jobb lehet, ha együtt, csak kettesben dolgoznak ezen. Ha nehézségek adódnak a családban, dolgozhat családterápiában, hogy feloldja a nézeteltéréseit és megerősítse a családi kötelékeit. Érdemes megfontolnia, hogy a házasságában felmerülő problémák a családjában is problémákat okozhattak. Ezért egyes esetekben a terápia indulhat párterápiásan, melynek során kezelheti az alapvető problémákat, majd a családterápiában dolgozhat az ebből adódó problémákon. Például: ha gyermekénél szorongás alakult ki a háztartásban zajló viták miatt, a párterápia során lezárhatja a vitákat, míg a családi tanácsadás segíthet gyermekének a szorongások kezelésében vagy leküzdésében.

Beszéljen házastársával/párjával a céljairól, és válassza ki a családja számára megfelelő terápiás módot. Ha bizonytalan, mindehhez terapeuta segítségét is kérheti, aki a hozott probléma jellegétől függően fog terápiás formát javasolni.

Bővebben a párterápiáról Mikor érdemes párterápiára menni?

Hogyan vágjon bele a családterápiába?

A családterápia gyakran jóval rövidebb távú (10-16 alkalom) és dinamikusabb kezelés, mint az egyéni terápia – mivel jellemzően a családtagok közötti interakciókkal, kapcsolatisággal dolgozik –, de a család helyzetétől és szükségleteitől függően akár egy évig is tarthat. Noha gyakran a család minden tagját érinti, azokra is összpontosíthat, akik hajlandóak vagy képesek részt venni a kezelésben, például anya-lánya páros stb. Rendszerint kétheti gyakoriságú ülésekre kell számítani, egy ülés 60-90 percig tarthat.

A terápiás foglalkozások során a terapeuta kérdéseket tesz fel, hogy többet tudjon meg azokról a problémákról, amelyek a családot a terápiába hozták. Ezenkívül megvizsgálják a problémákhoz hozzájáruló egyéb tényezőket is, mint például a mentális egészségi állapotokat és a környezeti stresszt.

Ha szeretné kipróbálni a családterápiát, hasznos lehet, ha olyan szakembert keres a környékén – vagy akár online –, aki kifejezetten erre a fajta pszichoterápiára specializálódott. Például akár a Magyar Családterápiás Egyesület honlapján is kereshet.

A családterápia nem oldja meg automatikusan a családi konfliktusokat, és nem szünteti meg a kellemetlen helyzeteket. De segíthet Önnek és családtagjainak jobban megérteni egymást, és készségeket biztosíthat a kihívásokkal teli helyzetekkel való hatékonyabb megbirkózásban. Ez pedig segíthet a családnak az összetartozás, és az egymáshoz való elkötelezettség érzéseinek elmélyítésében.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.