Depressziós beteg a családban - Hogyan segíthetnek a hozzátartozók?

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

A depresszió számos, sokszor komoly változással jár mind a páciens, mind a hozzátartozók életében. Előfordulhat, hogy a korábban aktív, életvidám ember hirtelen levert lesz, bűntudatot érez és reményvesztetté válik. Ekkor nagy szükség van a család támogató szerepére.

A téma cikkei

Áttekintés
7/1 A depresszió - Bevezető
7/2 A depresszió okai
7/3 A depresszió tünetei
7/4 A depresszió típusai

Élet depresszióval
7/5 Mik a kezelési lehetőségek?
7/6 Hogyan érezhetném jobban magam?
7/7 A család szerepe a gyógyulásban

Ha ezeket a jeleket észleli egy családtagján vagy barátján, ismerősén, ne hagyja magát elbizonytalanítani! Ilyenkor sokan segítő szándékból azt mondják a betegnek, hogy nincs oka elkeseredni vagy "jó tanácsokkal" látják el, hogy kiragadják depressziójából. Pedig ez nem jó megoldás!

Sok hozzátartozó bűntudatot érez, mások pedig haragszanak a depresszióban szenvedő családtagra, mert tehetetlennek érzik magukat. Ha a depresszió sokáig fennáll, a hozzátartozók túlterheltnek, kimerültnek érezhetik magukat, mivel sok feladatot átvesznek a betegtől.

Mi utalhat arra, hogy ismerőse depresszióban szenved?

  • Gyakori hangulatváltozások, örömtelenség, zaklatott viselkedés.
  • Alvásképtelenség több éjszakán keresztül.
  • A halálról, illetve öngyilkosságról való beszéd, illetve fenyegetőzés, pl. ilyen kijelentések: Engem ez már többet nem érdekel.
  • Visszavonulás, elfordulás a tevékenységektől és a kapcsolatoktól.
  • Szokatlanul kockázatvállaló viselkedés, pl. fegyver vásárlása vagy gondatlan, gyors vezetés.
  • A folyamatban levő ügyek elrendezése, a barátoktól való búcsúzás, értékes tulajdonok elajándékozása, illetve végrendelet megírása.

Ezt olvasta már? Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?

Jó tanácsok a családtagok számára

A következő tippek a súlyos depresszióban szenvedő páciensek hozzátartozóinak szólnak.

Fogadja el, hogy a depresszió betegség!

A depresszió többnyire egy súlyos betegség, ami a hangulatra, az alvásra, az öröm és lelkesedés képességére és az élet számos más területére is kihatással van. A depressziós emberek semmi estre sem gyengék, épp ellenkezőleg, sokszor erős jellemek, ami olykor megnehezíti, egyben meg is könnyíti a gyógyulást. Ám függetlenül attól, hogy milyen a beteg jelleme, a depresszió egy betegség, ami jó eséllyel gyógyítható.

Kérjen orvosi segítséget!

Ahogy más súlyos betegségek esetében is, a depresszióból való kigyógyulás esélyeit jelentősen növeli, ha mihamarabb orvosi segítséget kér, amennyiben egy hozzátartozóján úgy látja, hogy depressziós. Ön mint hozzátartozó is kérhet időpontot pszichiátertől, ha a depressziós páciens nincs abban a helyzetben, hogy ezt maga elintézhesse. Tovább nehezíti a terápia megkezdését, hogy gyakran a betegek maguk nem tekintik betegségnek az állapotukat, hibásnak, sőt előfordulhat, hogy bűnösnek érzik magukat miatta. Ezért igenis jogos a beteggel szemben is, ha a hozzátartozó kér segítséget.

Legyen türelmes!

Sok depressziós beteg elkeseredett és kétségbeesett, visszahúzódó és elutasító. Nem képes örömet érezni, legalábbis nem olyan formában, ahogy korábban, éppen ezért a partner szexuális közeledését sem úgy fogadja, ahogy azelőtt. Ilyen helyzetekben legyen nagyon türelmes! Értesse meg a beteggel, hogy a depresszió egy betegség, amit nagyon eredményesen lehet kezelni. Semmi esetre se próbálja meg arról győzködni a beteget, hogy a bűntudata túlzás vagy nincs oka azt érezni, amit érez.

Legfőképp ne veszekedjen és semmiképp se erőltessen rá semmit, mert azzal visszafordíthatatlan károkat okozhat! Próbáljon meg nem törődni azzal, hogy partnere elutasítása jogos-e vagy sem, mert csak így segíthet. Ne becsülje alá partnere esetleges félelmeit a testi betegségektől vagy a kellemetlen érzésektől. Attól, hogy valaki depressziós, nem túloz. Viszont akkor se fordítson hátat partnerének a szó semelyik értelmében sem, ha ő elutasító, fontos, hogy érezze, nem hibáztatja. Legyen vele megértő, de semmit se erőltessen! Ha nehéz is, türelmesnek kell lennie partneréért és Önmagáért is.

Ne követeljen túl sokat magától sem!

Ha egy családtag vagy barát hónapokon keresztül depresszióval küzd, az érthető módon megviseli a hozzátartozókat, barátokat is. Figyeljen oda saját határaira, korlátaira is, és legyen elnéző Önmagával szemben. Továbbra is ápolja baráti kapcsolatait és ismerőseivel is tartsa a kapcsolatot! Vegye körül magát olyan emberekkel, akikben megbízik, akiknek megértésére, támogatására bátran számíthat. Az alaptalan bűntudat csak még több bajt szül, ne essen ebbe a hibába! Tegye meg, ami Öntől telik, de ne követeljen túl sokat magától, mert azzal csak ront a saját és a családtagja helyzetén is.

Legyen óvatos a jól ismert vigasztaló sablonokkal!

Ne ajánljon olyat egy depressziós betegnek, hogy kapcsolódjon ki, utazzon el, menjen szórakozni, az majd feldobja. Ebből csak azt érezné, hogy egyáltalán nem érti meg őt, és csak még fájdalmasabb lenne számára az állapota.

Soha ne mondja azt egy depresszióban szenvedő embernek, hogy szedje össze magát vagy hasonlókat. Ezt a beteg - Ön bármilyen jó szándékkal is mondja - olyan követelésnek érzi, aminek nem tud eleget tenni, és fokozza a bűntudatát. Ha viszont a betegnek bármihez kedve van, támogassa!

Segítsen jó döntést hozni!

Vegye figyelembe, hogy a depresszióban szenvedő betegek sok dolgot eltorzítva látnak, és más döntéseket hoznának, ha teljesen egészségesek lennének. Kövesse figyelemmel a beteg minden olyan döntéshozását, ami a magánéletével vagy munkájával kapcsolatosan befolyásolhatja jövőjét. A depressziós beteg sokszor önértékelési zavarral is küzd a bűntudat mellett. Ne a saját elképzeléseit erőltesse a rá, hanem maradjon objektív és gondolja meg, hogy döntene, mit szeretne hozzátartozója, ha nem lenne beteg!

További cikket a témában Itt találja cikkeinket a depresszióról

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (6)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Közönséges orbáncfű - a...

A Hypericum perforatum, magyarul közönséges orbáncfű latin neve is „beszédes”. Jellegzetes aranysárga virágai mellett, keresztben átellenesen...

Az időskori depresszió

Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is...

A depresszió típusai

A depresszió egy tünettani fogalom, mely több, egymástól jelentősen eltérő betegséget foglal magába. Milyen módon különböztethetjük meg...

Visszatérő depresszió - Mit...

A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi...

A depresszióról részletesen

A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő...

Téli depresszió - Amikor minden...

Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok...

Depresszióra gyanakszik? Ezek a...

Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.