• Pszichés betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
    2020-05-18 05:06
    Személyiségzavar
    A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százalékának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.
    Panaszok
    Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém
    2020-04-03 22:03
    Fejlődés, megtorpanás, krízis nemcsak az egyén, de a pár, a család szintjén is történik, történhet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2020-04-03 20:35
    Egyre többen és többször használják a hétköznapi beszédük során a kényszeres kifejezést anélkül, hogy ismernék a valódi jelentését, s hogy mivel is jár ezzel a betegséggel együtt élni és megküzdeni. Manapság is hatalmas kérdés, hogy mikortól tekinthető valaki kényszeresnek, s főként betegnek a kényszeres cselekedetei, gondolatai miatt.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
    2020-04-03 17:05
    Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatjuk.
    Panaszok
    WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
    2020-04-03 10:03
    Emberek millióit tartja fogságban, kényszerhelyzetben a több hete eluralkodott koronavírus-világjárvány. Ez az állapot mindenki számára nagyon megterhelő, mentálisan, lelkileg és fizikailag is.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichológus
    2020-04-03 05:06
    A hipochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hipochondria komoly betegség is lehet.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
    2020-03-27 09:36
    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus
    2020-03-26 17:05
    Ha lesznek szimbólumai a koronavírus-járványnak, a WC-papír minden bizonnyal köztük lesz. Noha senki nem értette, miért éppen ez lett a legkelendőbb cikk a boltokban, mégis mindenki sietett készletezni belőle. Pánikhelyzetben kortól, nemtől és iskolai végzettségtől függetlenül mindannyian hajlamosak vagyunk az irracionális viselkedésre. A WC-papír-felvásárlási láz ennek a furának tűnő reakciónak a legjobb példája.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter
    2020-03-23 05:06
    A beszédzavarok egyik leggyakrabban jelentkező formája a dadogás, melyre jellemző egyes hangok, szótagok, szavak akaratlan ismételgetése, hangok elnyújtott ejtése, illetve a beszéd folyamatosságának váratlan megszakadása.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
    2020-03-16 20:36
    Az első gyermek születése gyakran igazi próbatétele a párkapcsolatnak is. Ennél már csak az a nehezebb, ha a meglévő kicsi mellé megérkezik a még kisebb, az új családtag, aki felforgatja a kialakított rendet és szokásokat, valamint a család szerkezetét is.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
    2020-03-10 17:05
    Az emberi hang egy mindenki számára hozzáférhető hangszer. A saját hangunk és szüleink hangjának élménye a legkorábbi tapasztalataink közé tartozik. Mielőtt egy kisgyermek megtanul beszélni, már az úgynevezett nyelv előtti ábécé rendszerében képes kommunikálni az édesanyjával. Ez a fajta nonverbális kommunikáció, a játék a hangszínnel, hangmagasággal, hanglejtéssel, hangerővel és tempóval, megegyezik a zene kifejezőeszközeivel.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!