Az álterhesség tünetei és okai

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Az álterhesség, vagyis Pseudocyesis olyan állapot, amelyben egy nem várandós nő úgy véli, hogy terhes, még akkor is, ha nincs fizikai bizonyítéka a terhességnek.

Az álterhesség ritka jelenség, mely 22 000 terhességből 1-6 –ot érint. Bár a tudósok számára továbbra is jórészt érthetetlen, hogy mi okozza a jelenséget, a legutóbbi esettanulmányok és vizsgálatok egyre nagyobb betekintést engednek a betegség és a hormonok, valamint a pszichológia kapcsolatába.

Álterhesség és a tünetek

Azok, akik a betegségben szenvednek, olyan tüneteket produkálnak, melyek még a tapasztalt szakembereket is megtévesztik. Nem csak meg vannak győződve arról, hogy gyermeket várnak, de az olyan terhességi tüneteket is jóhiszeműen másolják és produkálják, mint a menstruáció megszűnése, hasi növekedés, hányinger és hányás, a mell megnagyobbodása és az egyes élelmiszerek utáni sóvárgás.
Az álterhesség leggyakoribb tünetei a következők:

Az Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang a 70-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban igen gyakran használt vizsgálati módszer, hiszen semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára...
Tudjon meg többet a Diagnosztikai módszerekről a WEBBetegen!
  • Menstruáció megszűnése
  • Reggeli rosszullét
  • Bizonyos ételek utáni sóvárgás
  • A has megnövekedése
  • A mellek megnagyobbodása

Néhány álterhes beteg még arra is képes, hogy pozitív terhességi tesztet produkáljon, állítja Dr. Paul Paulman, a University of Nebraska Medical Center családorvosa.

"A terhesség minden jele és tünete tapasztalható ezeknél a betegeknél, három kivételével: nem hallható magzati szívhang, a magzat ultrahang vizsgálattal nem látható, és nincs szülés” - mondja Dr. Paulman.
Az álterhesség gyakran a beteg valamely barátjának vagy ismerősnek valós terhességével egyidőben jelentkezik.

Már Hippokratész is ismerte a jelenséget

Bár a betegség szokatlan, álterhességről már ősidők óta számolnak be, amely bizonyítja, hogy a jelenség nem köthető időhöz vagy kultúrához. I. e. 300-ban Hippokratész 12 nőről írt, akik "úgy vélték, terhesek," és Tudor Máriáról, az angol királynőről is széles körben úgy vélik, hogy pseudocyesisben szenvedett. (Egyes elemzők szerint azok az erőszakos cselekményei, melyek miatt a Bloody Mary gúnynevet adták neki, annak következményei, hogy rájött, mégsem vár trónörököst.)

Több száz évig az álterhesség nagyrészt a pszichiáterek asztala volt, akik számos elméletet gyártottak az állapotról. Sigmund Freud emlékiratai szerint a leghíresebb betege, "Anna O," úgy vélte, terhes volt előző pszichoanalitikusa, Josef Breuer gyermekével. Freud ezt a fejleményt, úgymond átvitelnek tulajdonította, a pszichoanalitikushoz való szoros kötődésnek vélte – mely egy olyan fogalom, ami később sarokkövét képezi a freudi elméletnek.

Milyen okai vannak az álterhességnek?

Más pszichiáterek úgy vélik, hogy álterhesség az olyan betegeknél fordul elő, akik kétségbeesetten akarnak teherbe esni - vagy akik erős vágyat éreznek, hogy a terhesség által családi köteléket alakítsanak ki valakivel. Egy közelmúltban a Psychosomatics című folyóiratban megjelent cikkben, Dr. Biju Basil, a Drexel Egyetem pszichiátere egy olyan ügyről számolt be, melyben a beteg nő a fia barátnőjének szülésével egyidejűleg lett álterhes.

Milyen tünetek utalhatnak a terhességi mérgezésre?

Az alaptünetek: a vizenyő (ödéma),a magasvérnyomás (hypertonia), és a fehérjevizelés (proteinuria).
Ezek mellet egyéb tünetek is megjelenhetnek: fejfájás, rossz közérzet, fülzúgás, szikralátás, kettős látás, látótérkiesés, májtáji, gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás. A legsúlyosabb formában a fő tünetekhez görcsroham társul, ami azonnali, halaszthatatlan orvosi beavatkozást igényel.
Tudjon meg többet a terhességi toxaemiaról!

"Szülési fájdalmai lettek. Mivel korábban már volt terhes, azt mondta, hogy úgy érezi, pontosan ugyanazt a fájdalmat érzi "- mondta Dr. Basil. "Még végső tolófájásai, nyomásai is voltak, mint az igazi szülésnél."

Dr. Basil szerint a jelenség hátterében az a mélyen gyökerező vágy állhatott, hogy nagyobb mértékben vehessen részt első unokája szülésében. Mivel a fia barátnője nem igazán jött ki jól a beteggel, nem volt szívesen látott vendég a lakásukban, ám ő aktívabb szerepet szeretett volna játszani az új élet világrajövetelében.

Noha a legtöbb elmélet az álterhességet a tudatalattiból eredezteti, biológiai vizsgálatok arra utalnak, hogy lehet részben hormonális eredete is. Mivel a betegség csak kevés embert érint, nincs széleskörű vizsgálat az álterhesek tipikus hormonális profiljáról. A University of Michigan esettanulmányai azonban azt mutatják, hogy sok álterhes betegnél emelkedett az ösztrogén és a prolaktin szint- mely vegyületek okozhatnak olyan testi tüneteket, mint a haspuffadás, tejelválasztását, valamint olyan pszichológiai tüneteket, mint a babával való kapcsolat kialakításának erős vágya.

A terhesség jelei

A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén). A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek.
A terhesség jelei>>

Ez felveti annak lehetőségét, hogy pseudocyesis egy finom elme-test visszacsatolás eredménye: a kezdeti érzelmi állapot indukálja a kóros hormonszintet, ami viszont testi és lelki tüneteket eredményez. Dr. Mary Erskine, a Bostoni Egyetem biológusa szerint, aki a szaporító szervek neurológiáját tanulmányozza, a szorongás lehet az egyik érzelmi állapot, amely segít ezt a visszacsatolást mozgásban tartani. "A stressz nagymértékben befolyásolhatja a petefészek-ciklus szabályosságát" - mondja Dr. Erskine.

A kutyáknál - akiknél sokkal magasabb az álterhesség aránya, mint az embereknél - a betegség összefügg bizonyos reprodukciós hormonok, különösen a prolaktin magas szintjével. Kísérletek során az álterhes kutyák a kitömött állatokkal úgy viselkedtek, mint az igazi kölykökkel. Mindez azt is bizonyítja, milyen hihetetlen erős érzelmi hatásokat tudnak kiváltani ezek a hormonok.

Mely nők a leginkább veszélyeztetettek?

Az álterhességtől a leginkább veszélyeztetettek nők a következők:

  • Azok, akik a harmincas éveik végén, negyvenes elején járnak
  • Akik már évek óta próbálnak teherbe esni, és termékenységi problémával küzdenek
  • Akik érzelmileg általában nem labilisak, ám a terhességgel kapcsolatban túlérzékenyek
  • Akik elvetéltek, vagy elvesztették gyermeküket

Kezelés

Az álterhességben szenvedő nők esetében a pszichológiai tanácsadás ajánlott annak érdekében, hogy kezelni tudják a pseudocyesis mögött meghúzódó érzelmi és pszichológiai okokat,beleértve a stresszt, a szorongást és a depressziót is.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A terhességi cukorbetegség...

Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos...

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Terhességi toxémia

A terhességi toxémián (preeclampsia) az anya olyan megbetegedését értjük, mely kizárólag terhesség kapcsán jelentkezhet, a várandósság második...

Terhességek rendellenességei:...

A terhesség során számos nem várt, gyakran tragédiával végződő esemény is bekövetkezhet. Az üszögterhesség, vagy más néven molaterhesség...

Mióma terhesség alatt

A mióma jóindulatú, rendszerint ártalmatlan izomtumor, amely a méh izomszövetéből indul ki. Ha a méh belsejében alakul ki, fájdalmat és...

Hüvelyi fertőzések terhesség...

A terhességi hormonhatásoknak - emelkedő hormonszinteknek - köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a...

Hogyan előzhető meg a terhességi...

A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.