Csökkent libidó nőknél - az alacsony nemi vágy pszichológiai és élettani okai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A csökkent libidó sok nő számára elkeserítő élmény, amely frusztrációt és bűntudatot kelt egy olyan állapot miatt, amelynek nem feltétlenül van nyilvánvaló magyarázata. Jelentősen csökkentheti a női önbecsülést, és nemcsak a szexuális kapcsolatára, hanem a nem szexuális jellegűekre is negatív hatással lehet.

Szakemberek szerint minden tizedik nőt érint a hipoaktív szexuális vágy rendellenesség (HSDD).

Ebben a libidó csökkenését gyakran bizonyos fiziológiai változások is kísérik, többek között bizonyos hormonok (pl. dopamin) jelentős emelkedése és mások (pl. szerotonin) csökkenése.

A HSDD nem csupán pszichológiai zavar, hanem olyan rendellenesség, amely a beteg egészségét és társadalmi interakcióit is szervesen érinti.

Szakértők szerint HSDD-ről akkor beszélhetünk, ha a spontán szexuális vágy elvesztése, a szexuális jelekre való válaszképtelenség és szex közben az érdeklődés fenntartásának képtelensége legalább fél éve fennálló jelenség.

A HSDD előfordulási gyakorisága

A Chicagói Egyetem kutatóinak 2015-ben végzett felmérésének célja a szexuális diszfunkció okainak és típusainak azonosítása volt a 18 és 59 év közötti nők körében. Azt találták, hogy bizonyos szexuális zavarok életkortól vagy etnikai hovatartozástól függetlenül jelentkeztek.

A megkérdezett nők 33,4 százaléka számolt be a HSDD-vel összhangban lévő tünetekről. Ezek a vártnál nagyobb számok azt sugallják, hogy a HSDD sokkal nagyobb probléma lehet, mint azt korábban vélték.

Ráadásul a felmérés megerősítette azt a régóta gyanított feltevést is, hogy a HSDD nemcsak az érintett nő pszichológiai, hanem fiziológiai állapotával is kapcsolatban van.

A HSDD pszichológiai jellemzői

Bár egyértelmű, hogy egy nő pszichológiai állapota hozzájárulhat a HSDD-hez, az állapottal kapcsolatban gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon az érzelmi stressz váltja ki az alacsony libidót vagy az alacsony libidó okozza a stresszt és a szorongást? Napjainkban a legtöbb tudós úgy véli, hogy valamilyen szinten mindkét megközelítés igaz, ami még inkább elhomályosítja a tényleges ok és okozat közötti vonalat.

A legtöbb szakértő azonban egyetért abban, hogy a HSDD szorosan kapcsolódik bizonyos pszichoszociális tényezőkhöz, amelyek mind a női önértékelésre, mind pedig a szexualitáshoz való viszonyra hatnak.

Amikor egy nő a libidó hiányát tapasztalja, gyakori a frusztráció, a reménytelenség, a harag, a negatív önbecsülés és a nőiesség elvesztésének érzése, egyidejűleg pedig a szexuális életével, partnerével vagy házasságával is elégedetlenné válhat.

Az életkor szintén fontos tényező. Míg az állapotban az öregedés önmagában nem játszik szerepet, a nők életkorral kapcsolatos kulturális viszonya igen. Az ausztráliai Melbourne-i Egyetem egyik tanulmánya szerint sokkal több amerikai nő (19 százalék) tapasztal HSDD-t idősebb korban, mint európai (13 százalék). Ez azt sugallja, hogy a társadalmi és kulturális stressz ugyanúgy hozzájárulhat a HSDD kialakulásának kockázatához, mint az egyéni pszichológiai sérülékenység.

A HSDD fiziológiai okai

Orvosi szempontból egyértelmű kapcsolat áll fenn a szexuális vágy hiánya és a női általános egészség között. Az olyan állapotok, mint a pajzsmirigybetegség és bizonyos autoimmun betegségek szorosan kapcsolódnak a HSDD-hez. Ilyen esetekben a hormonális/immunrendszeri rendellenességek jelentősen befolyásolhatják az agy szexuális ingerekért felelős területeit. Ráadásul az említett rendellenességek kezelésére alkalmazott gyógyszerek zavarhatják a szexuális vágyat moduláló különböző neurotranszmittereket.

Ez a cikk is érdekelheti A cukorbetegség és a szexuális élet zavarai

Mindezek hatása több, mint elméleti. Az agy pozitronemissziós tomográfiás (PET) vizsgálatai ezt egy 2016-ban, az ausztráliai Queensland Egyetem által végzett tanulmányban mutatták ki. A kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál a HSDD-ben szenvedő nőknél, akiknek erotikus videókat mutattak, gyengébb volt az agy jobb oldalának aktivitása (amely a kreativitással és a képzelettel kapcsolatos feladatokat látja el), valamint a bal oldali kevésbé deaktiválódott (ami a logikát és érvelést felügyeli). Ez a hatás nemcsak konzisztens volt, hanem jellegzetes "profillal" rendelkezett a vizsgált nők körében.

Mindez nem azt jelenti, hogy a HSDD csak a hormonok és a neurotranszmitterek által meghatározott állapot, de arra utal, hogy egy olyan kezelési terv, amely kizárólag az alacsony libidó pszichológiai aspektusaira összpontosít, nem elég.

Ezt olvasta már? Frigiditás - Testi baj vagy lelki zavar?

A HSDD diagnózisa és kezelése

Ahhoz, hogy hatékonyan kezeljék a HSDD-t, átfogó értékelés szükséges az összes lehetséges biológiai és pszichológiai okról. Emiatt a kezelési terv egyéntől függően nagymértékben változhat.

Általában elmondható, hogy az orvos először az állapot legaggasztóbb aspektusait kezeli, miközben megvizsgálja az esetlegesen fennálló egyéb állapotokat vagy gyógyszeralkalmazásokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve hozzájárulhatnak a HSDD-hez.

Ha pszichoterápia szükséges, a pácienst valószínűleg egy szexuálterapeutához irányítják, aki megfelelő egyéni vagy akár a partnerrel együtt történő kezelést javasol.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
verywellhealth.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.