Pszichés betegségek

Pszichés betegségek

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2021-02-28 07:53

A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.

Ön hogy kezeli a stresszt?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2021-04-14 22:03

A mindennapok során mindenkit ér kisebb-nagyobb stressz a munkahelyén vagy családi életében. Nem mindegy azonban, hogy hogyan viszonyulunk hozzá, hagyjuk, hogy legyőzzön, vagy megtanuljuk kezelni és felülemelkedünk rajta.

TIC: akaratlan izomrángások - Mi okozza és hogyan kezeljük?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2021-04-12 22:05

Leggyakoribb tünetek: izomrángás a szem körül, bizarr mozgások az arc, a váll és a kar izmaiban. Oka ma még ismeretlen, leginkább különböző méhen belüli ártalmakat feltételeznek a háttérben.

Éjszakai felriadás felnőttkorban

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-04-12 20:33

Az éjszakai felriadás (pavor nocturnus) felnőttek körében csak ritkán fordul elő: becslések szerint a kezelésre szoruló éjszakai felriadás százból kevesebb mint egy felnőttet érint.

Közlekedési baleset - Nem csak a test sérül

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
2021-04-11 19:35

Napjainkban egyre több közlekedési balesetről hallunk, azonban ezek kapcsán mindig csak a halálos áldozatokról emlékezünk meg, a túlélőkről senki sem beszél. Vajon hogy élik meg és hogyan dolgozzák fel a balesetet? Vajon túl lehet lépni a történteken tartós lelki károsodás nélkül?

Hol kezdődik a munkamánia? - Tünetek és teszt

Oxygen Medical - Dr. Kocsi Anikó, pszichoterapeuta
2021-04-10 07:03

Mai értelemben a munkamánia leírása: olyan függőségi állapot, amelyben a munka drogként funkcionál, az élet egyetlen értelmévé válik, ezáltal háttérbe szorítva a társas, szociális és családi kapcsolatokat.

A gyermekkori zaklatás megélése életre szóló lelki sérülés

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2021-04-09 11:03

Hazánkban közel hat esztendeje hirdették ki a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni védelemről szóló Lanzarote-i Egyezményt. Gyermekprostitúciónak számít az Egyezmény szerint, ha a 18 év alatti kiskorúnak vagy fiatalkorúnak a kikényszerített szexuális tevékenységért fizetségként pénzt, javadalmazást vagy bármilyen más juttatást ad a zaklató, vagy azt harmadik fél segítségével közvetítik.

Válságban a házassága?

Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém
2021-04-07 18:33

Fejlődés, megtorpanás, krízis nemcsak az egyén, de a pár, a család szintjén is történik, történhet.

Út a külvilágba - Az autizmus kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
2021-04-07 17:03

Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatjuk.

A pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás pszichés gondokat is okozhat

Budai Fájdalomközpont - Dermatica
2021-04-03 15:06

Az arthritis psoriatica a pikkelysömör ízületi gyulladással együtt járó formája, ami az esetek kb. 10-20 százalékában alakul ki. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza és dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr a tünetekről és a betegek szakszerű, empatikus ellátásáról beszélt.

Az alvás kóros állapotai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2021-03-30 05:05

Az ember életében az alvás rendkívül fontos szerepet kap, hiszen életünk csaknem egyharmadát töltjük alvással. Azonban ha nem tudjuk magunkat kellően kipihenni, annak a másnapi fáradtságon és mérgelődésen kívül más következményei is lehetnek.