Mozgásszervek - Betegségek megértése: terápia cikkek

Mozgásszervek - Betegségek megértése: terápia cikkek

Ízületi porckopás (artrózis) - Tünetek és okok

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-05-15 04:33

Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája, és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.

A ganglion - Dudor kialakulása az ízületeknél

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
2022-05-13 07:33

A ganglionok leggyakrabban a csuklóízületben, az ujjak tövénél, az ujjak végpercein, lábtőízületek körül, valamint a térd- és bokatájékon fordulnak elő.

A csontok, porcok és ízületek daganatai

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
2022-05-06 20:33

A csonttumorok inkább gyermek- és fiatal felnőttkorban fordulnak elő. Az egyetlen gyógyulást hozó kezelési módja a sebészi beavatkozás, amely gyakran végtag-amputációval is végződhet. Éppen ezért fontos a betegség korai stádiumában való diagnosztizálása.

A nemszteroid gyulladáscsökkentőkről

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
2022-05-06 03:03

A nemszteroid gyulladáscsökkentők csillapítják a fájdalmat, alkalmazhatók gyulladásos enyhe vagy közepesen erős fájdalommal járó ízületi gyulladásokban. Hatásosak fejfájások, fogfájások és szülés utáni fájdalmak enyhítésénél is, ám használatukra oda kell figyelni!

A Perthes-kór

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-05-02 05:03

Magyarországon egy százalék a Perthes-kórral veszélyeztetett gyerekek száma, a 3-13 éves korosztályban. Ezzel az aránnyal ez a második leggyakoribb gyermekkori csípőízületi betegség.

Csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

Tóth Réka gyógytornász-fizioterapeuta, manuálterapeuta
2022-04-29 11:03

Csípőprotézissel élőknek rendkívül fontos a jól felépített rehabilitáció. Fel kell készülni arra, hogy bizonyos életmódbeli változtatásokra lehet szükség a protézis beültetését követően, azonban megfelelő rehabilitációval, az orvosi utasítások követésével (esetlegesen tiltott mozgások elkerülésével) a páciens visszatérhet a fájdalommentes teljes értékű élethez.

Reuma vagy köszvény? Mi a különbség?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit
2022-04-13 15:17

A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik, érdemes odafigyelni a különbségekre. Melyek ezek?

Piriformis szindróma

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
2022-04-11 18:33

A piriformis szindrómát először 1947-ben Robinson írta le. A piriformis szindróma tüneteinek hátterében az ülőideg (nervus ischiadicus) nyomás alá kerülése áll a foramen infrapiriforme területén.