Hirdetés
   • Hogyan előzhető meg a lúdtalp terhesség alatt?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A terhesség különféle lábfájdalmakat okozhat, melyek közül az egyik leggyakoribb probléma a terhességi lúdtalp. Noha a lúdtalp a terhesség során normális lehet, az azzal járó fájdalom sosem.

    Azoknál a nőknél, akik már a terhesség előtt is lúdtalpasok voltak, nagyobb a kockázata, hogy a terhesség során fájdalmas lúdtalp deformitás alakuljon ki.

    A normális lábszerkezet fenntartásában számos szalag és ín segít, ám ezek némelyike a terhesség során károsodhat.

    Hirdetés

    Miért alakul ki a terhességi lúdtalp?

    Egyes terhességgel összefüggő hormonok mennyisége a terhesség során nő. Ezek egyike a relaxin, melyet a hüvelyi szülés megkönnyítésére termel a szervezet. A hüvelyi szüléshez elengedhetetlen, hogy a kismedencei csontokat összetartó szalagok elernyedjenek. Ez teszi lehetővé, hogy a csontok kismértékben elmozdulhassanak annak érdekében, hogy a magzat végighaladhasson a szülőcsatornán.

    A lúdtalp


    A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülött korban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A lúdtalpas állapot kezelésének célja tehát a megelőzés.
    A lúdtalp>>

    Sajnos ez a hormon a láb ínszalagjait is befolyásolja, ami megsüllyedt lábboltozatot eredményezhet. Azonban nem csak az ínszalagok lazulása vezethet bokasüllyedéshez. Nagymértékben hozzájárul a terhességhez kapcsolódó súlygyarapodás is, ami növeli a lábra és a lábboltozatot támogató struktúrákra nehezedő stresszt.

    Mikor a lábboltozat megsüllyed, a lábfej is meghosszabbodik. Sok nő tapasztalja, hogy a terhesség során vagy közvetlenül azután, fél-egy számmal nő a cipőmérete. A lábfej eme megnyúlása, és a lábboltozat megsüllyedése talpi íngyulladáshoz, a sarok fájdalmához vezethet. Ez a fajta fájdalom általában az ágyból kilépve, vagy tartós állás, illetve lépcsőzés hatására rosszabbodik.

    A terhességi lúdtalp megelőzése

    A terhességi lúdtalp megakadályozásához viseljen olyan cipőt, mely megfelelő támogatást nyújt. Kerülje el a hosszú ideig tartó egyhelyben állást, illetve a mezítláb járást. Tartson szünetet, ahányszor csak úgy érzi, a lába kezd elfáradni. A lábak felemelésével csökkentheti a láb- és bokaduzzanatot, ez segít abban, hogy jobban érezze magát.

    Az ortopédiai talpbetétek rendkívül hasznosak a lábboltozat stabilizálásában. Amennyiben a láb jobb pozícióban van, a munka nagy részét a csontok veszik át, így csökken az inakra és szalagokra nehezedő nyomás. Ha bármilyen ilyen típusú változást érez a lábában, keressen fel egy szakorvost, annak érdekében, hogy elkerülje a maradandó károsodást.

    Mivel terhesség alatt bőven van miért aggódni, nem muszáj, hogy a lúdtalp miatt is aggódnia kelljen. Megelőzéssel és korai felismeréssel, kezeléssel elérheti, hogy lába egészséges legyen a terhesség alatt is.

    (WEBBeteg - Cs. K.)

    Módosítva: 2013.11.21 07:38, Megjelenés: 2013.11.21 07:38
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Ultrahangkezelés a fizioterápiában

    Milyen panaszok, betegségek esetén hasznos, hogyan történik a kezelés, van-e ellenjavallata? Hogyan vehető igénybe?

    Így üljön az autóban, hogy elkerülje a gerincműtétet

    Ha nem helyesen ül az autóban, az akár porckorongsérv kialakulásához is vezethet. Milyen a helyes testtartás autóvezetés közben?

    Korunk egyik népbetegsége a lúdtalp

    A lúdtalp szó hallatán általában egy gyermekkorban előforduló betegség jut először eszünkbe. A talp hosszanti irányú boltozatának megsüllyedése azonban nemcsak a legkisebbeket érinti, bármely életkorban kialakulhat.

    A lúdtalp

    A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülöttkorban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A legfontosabb feladat tehát a megelőzés

    Mezítláb a lakásban - Egészséges? - Az orvos válaszol

    A láb egészsége szempontjából, Ön javasolja, illetve ellenzi-e cipő viselését lakásban a gyerekeknek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Alattomos betegség: lassan alakul ki a lúdtalp

    Krónikus gyulladásokat, ín-, izombetegségeket, erős fájdalmat okozhat a lúdtalp, amely miatt nagyon sokan szenvednek, de a többség már csak akkor megy el orvoshoz, amikor jelentős, rendszeresen visszatérő fájdalmai vannak. A mozgásszervi specialista azonban figyelmeztet, vannak jelek, amelyeket érzékelve még időben orvosolni lehet a problémát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.