Hogyan előzhető meg a lúdtalp terhesség alatt?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A terhesség különféle lábfájdalmakat okozhat, melyek közül az egyik leggyakoribb probléma a terhességi lúdtalp. Noha a lúdtalp a terhesség során normális lehet, az azzal járó fájdalom sosem.

Azoknál a nőknél, akik már a terhesség előtt is lúdtalpasok voltak, nagyobb a kockázata, hogy a terhesség során fájdalmas lúdtalp deformitás alakuljon ki.

A normális lábszerkezet fenntartásában számos szalag és ín segít, ám ezek némelyike a terhesség során károsodhat.

Miért alakul ki a terhességi lúdtalp?

Egyes terhességgel összefüggő hormonok mennyisége a terhesség során nő. Ezek egyike a relaxin, melyet a hüvelyi szülés megkönnyítésére termel a szervezet. A hüvelyi szüléshez elengedhetetlen, hogy a kismedencei csontokat összetartó szalagok elernyedjenek. Ez teszi lehetővé, hogy a csontok kismértékben elmozdulhassanak annak érdekében, hogy a magzat végighaladhasson a szülőcsatornán.

A lúdtalp

A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülött korban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A lúdtalpas állapot kezelésének célja tehát a megelőzés.
A lúdtalp>>

Sajnos ez a hormon a láb ínszalagjait is befolyásolja, ami megsüllyedt lábboltozatot eredményezhet. Azonban nem csak az ínszalagok lazulása vezethet bokasüllyedéshez. Nagymértékben hozzájárul a terhességhez kapcsolódó súlygyarapodás is, ami növeli a lábra és a lábboltozatot támogató struktúrákra nehezedő stresszt.

Mikor a lábboltozat megsüllyed, a lábfej is meghosszabbodik. Sok nő tapasztalja, hogy a terhesség során vagy közvetlenül azután, fél-egy számmal nő a cipőmérete. A lábfej eme megnyúlása, és a lábboltozat megsüllyedése talpi íngyulladáshoz, a sarok fájdalmához vezethet. Ez a fajta fájdalom általában az ágyból kilépve, vagy tartós állás, illetve lépcsőzés hatására rosszabbodik.

A terhességi lúdtalp megelőzése

A terhességi lúdtalp megakadályozásához viseljen olyan cipőt, mely megfelelő támogatást nyújt. Kerülje el a hosszú ideig tartó egyhelyben állást, illetve a mezítláb járást. Tartson szünetet, ahányszor csak úgy érzi, a lába kezd elfáradni. A lábak felemelésével csökkentheti a láb- és bokaduzzanatot, ez segít abban, hogy jobban érezze magát.

Az ortopédiai talpbetétek rendkívül hasznosak a lábboltozat stabilizálásában. Amennyiben a láb jobb pozícióban van, a munka nagy részét a csontok veszik át, így csökken az inakra és szalagokra nehezedő nyomás. Ha bármilyen ilyen típusú változást érez a lábában, keressen fel egy szakorvost, annak érdekében, hogy elkerülje a maradandó károsodást.

Mivel terhesség alatt bőven van miért aggódni, nem muszáj, hogy a lúdtalp miatt is aggódnia kelljen. Megelőzéssel és korai felismeréssel, kezeléssel elérheti, hogy lába egészséges legyen a terhesség alatt is.

(WEBBeteg - Cs. K.)

Módosítva: 2013.11.21 07:38, Megjelenés: 2013.11.21 07:38
Címkék: Lúdtalp, Terhesség
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Orrdugulás? Orrdugulás?

Egy speciális hatóanyagú orrspray, mely mérsékli a megfázás kellemetlen orrtüneteit. (x)

A lúdtalp

A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülöttkorban még nincs, az csak a későbbi...

Ülni vagy állni? Melyik...

Azzal a kijelentéssel, hogy az ülőmunka káros az egészségre, ma már talán senki sem vitatkozik (csak én! Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy...

Korunk egyik népbetegsége a lúdtalp

A lúdtalp szó hallatán általában egy gyermekkorban előforduló betegség jut először eszünkbe. A talp hosszanti irányú boltozatának megsüllyedése...

Gyermekkori lúdtalp kezelése és...

Visszatérő vagy elhúzódó alsó végtagi enyhe izomfájdalmat, ízületi fájdalmat okozhatnak a láb statikai egyensúlyának megbomlásával járó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.