• Hogyan előzhető meg a lúdtalp terhesség alatt?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A terhesség különféle lábfájdalmakat okozhat, melyek közül az egyik leggyakoribb probléma a terhességi lúdtalp. Noha a lúdtalp a terhesség során normális lehet, az azzal járó fájdalom sosem.

    Azoknál a nőknél, akik már a terhesség előtt is lúdtalpasak voltak, nagyobb a kockázata, hogy a terhesség során fájdalmas lúdtalp deformitás alakuljon ki.

    A normális lábszerkezet fenntartásában számos szalag és ín segít, ám ezek némelyike a terhesség során károsodhat.

    Hirdetés

    Miért alakul ki a terhességi lúdtalp?

    Egyes terhességgel összefüggő hormonok mennyisége a terhesség során nő. Ezek egyike a relaxin, melyet a hüvelyi szülés megkönnyítésére termel a szervezet. A hüvelyi szüléshez elengedhetetlen, hogy a kismedencei csontokat összetartó szalagok elernyedjenek. Ez teszi lehetővé, hogy a csontok kismértékben elmozdulhassanak annak érdekében, hogy a magzat végighaladhasson a szülőcsatornán.

    A lúdtalp


    A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülött korban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A lúdtalpas állapot kezelésének célja tehát a megelőzés.
    A lúdtalp>>

    Sajnos ez a hormon a láb ínszalagjait is befolyásolja, ami megsüllyedt lábboltozatot eredményezhet. Azonban nem csak az ínszalagok lazulása vezethet bokasüllyedéshez. Nagymértékben hozzájárul a terhességhez kapcsolódó súlygyarapodás is, ami növeli a lábra és a lábboltozatot támogató struktúrákra nehezedő stresszt.

    Mikor a lábboltozat megsüllyed, a lábfej is meghosszabbodik. Sok nő tapasztalja, hogy a terhesség során vagy közvetlenül azután, fél-egy számmal nő a cipőmérete. A lábfej eme megnyúlása, és a lábboltozat megsüllyedése talpi íngyulladáshoz, a sarok fájdalmához vezethet. Ez a fajta fájdalom általában az ágyból kilépve, vagy tartós állás, illetve lépcsőzés hatására rosszabbodik.

    A terhességi lúdtalp megelőzése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A terhességi lúdtalp megakadályozásához viseljen olyan cipőt, mely megfelelő támogatást nyújt. Kerülje el a hosszú ideig tartó egyhelyben állást, illetve a mezítláb járást. Tartson szünetet, ahányszor csak úgy érzi, a lába kezd elfáradni. A lábak felemelésével csökkentheti a láb- és bokaduzzanatot, ez segít abban, hogy jobban érezze magát.

    Az ortopédiai talpbetétek rendkívül hasznosak a lábboltozat stabilizálásában. Amennyiben a láb jobb pozícióban van, a munka nagy részét a csontok veszik át, így csökken az inakra és szalagokra nehezedő nyomás. Ha bármilyen ilyen típusú változást érez a lábában, keressen fel egy szakorvost, annak érdekében, hogy elkerülje a maradandó károsodást.

    Mivel terhesség alatt bőven van miért aggódni, nem muszáj, hogy a lúdtalp miatt is aggódnia kelljen. Megelőzéssel és korai felismeréssel, kezeléssel elérheti, hogy lába egészséges legyen a terhesség alatt is.

    (WEBBeteg - Cs. K.)

    Legutóbb frissült: 2013.11.21 07:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

    Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, a reumás ízületi gyulladás kapcsán is kérdések sora vetődik fel a gyermekvállalás előtt. Veszélyesek-e a szedett gyógyszerek a magzat egészségére?

    A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?

    A terhes nők kb. 80%-ában fordul elő úgy nevezett refluxbetegség, mely a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe történő időnkénti visszajutását jelenti. Ez enyhébb, vagy súlyosabb tüneteket okoz, az anyai életminőséget jelentősen ronthatja. Sokáig gyógyszeres kezelést nem ajánlottak a savcsökkentőkkel kapcsolatos kellő tapasztalat hiányában.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.