Védelem a változó korban

Diagnoscan Magyarország
megjelent: 2012.10.05.

Nincsen nő a földön, akinek ne szorulna össze a gyomra a rettegett mellrák diagnózis hallatán, amely a nőknél előforduló, rosszindulatú megbetegedések legjelentősebb hányadát képezi.(x)

Tapinthatóságuk időpontjában általában már elérik azt a nagyságot és kiterjedést, amikor a sebészeti beavatkozás mellett, kombinált kemo-, sugár- és egyéb kezelést igényelnek, jelentősen megterhelve ezzel a páciens szervezetét. Ráadásul, a későn észlelt elváltozások gyógyulási aránya is lényegesen rosszabb az idejekorán észrevett, alig kezdődő folyamatokéhoz képest.

Szerencsére hazánkban is rendelkezésre áll egy egyszerű, fájdalommentes, mindenki számára elérhető szűrő módszer a kezdődő elváltozások idejekorán történő észlelésére, ez a mammográfia.

A női mellett érintő elváltozások lehetnek jó- és rosszindulatúak. A köznyelv a rosszindulatú elváltozásokat együttesen emlőráknak nevezi. Kialakulásukban genetikai hajlam mellett, az ösztrogénhatás (hormonpótlás!), ill. egyéni tényezők (korai első, kései utolsó menzesz; tartósan szedett fogamzásgátló; túlzott alkoholfogyasztás, stb.) is szerepet játszhatnak.

Előfordulását tekintve, már 40 éves kor felett magasabb rizikóról beszélhetünk (1:250), de az igazi csúcsot 60 év felett éri el (1:35). Mindemellett sajnos megfigyelhető bizonyos formák egyre korábbi életkorban (30 év felett) történő, egyre gyakoribbá válása is.

A szűrővizsgálatok jelentősége

Bár évek óta létezik hatékony szűrőprogram a betegség felfedezésére, a nem megfelelő információáramlás és a kooperáció hiánya miatt a rák nagyon sokszor relatíve kései stádiumban kerül észlelésre, nevezetesen fájdalmatlan, tapintható göb formájában. Ritkábban bőrpír, helyi duzzanat, a bőr behúzódása, ill. egyéb tünetek is társulhatnak, valamint áttétképződés esetén (csont, tüdő, máj), azok lokalizációjának megfelelő panaszok jelentkezhetnek.

A diagnózisalkotás során az alapos kórtörténet felvételét követően tapintásos vizsgálat, labor, mammográfia, UH és szövettani vizsgálatok következnek, melyek során megtörténik a tumor típusának, kiterjedésének meghatározása, majd az annak megfelelő protokoll alapján a kombinált kezelés.

Diagnoscan Magyarország - elérhetőségek
  • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
  • Budapest – Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Volt MÁV Kórház, Dózsa György út): 06-30-944-68-60
  • Debrecen: 06-30-944-69-20
  • Győr: 06-30-944-68-55
  • Szeged: 06-30-944-69-50

Mindez a mammográfiás szűrővizsgálattal elkerülhető lehetne. Ma Magyarországon minden, 45 és 65 év közti hölgy részére kétévente személyre szabott behívót küldenek ki, mellyel a megadott időpontban ingyenesen részt vehetnek a területileg illetékes szűrőközpont szűrőprogramján.

Jelenleg is készülnek tanulmányok, melyek a fiatalabb kori (30 év felett) emlőelváltozások szűrőmódszerének hatékonyságát kutatják, de tekintve az egyre gyakoribb előfordulást, mindenképpen javasolható már ezen korosztály hölgytagjai számára is az évenként elvégzett vizsgálat. Mivel ezt a TB jelenleg még csak indokolt esetben támogatja, ennek céljából

Mammográfiás Központot célszerű felkeresni, ahol némi ellenszolgáltatás fejében a teljes körű vizsgálatot elvégzik.

Mivel egy egyszeri vizsgálat negatív eredménye nem szól hosszú távra, érdemes a vizsgálatot rendszeresen (egyes kutatások szerint évi egy alkalommal) ismételtetni.

A mammográfiás vizsgálat során ún. lágy röntgenfelvétel készül, minimális sugárterheléssel. Segítségével már alig néhány mm-es elváltozások is felismerhetők, igen magas diagnosztikus pontossággal.

Maga a szűrés rövid időt vesz igénybe: a mell tapintásos vizsgálatát követően a készülék elé állva mindkét emlőt két lap közé helyezik, és nagyon picit összenyomják, majd elkészítik a felvételeket. Mindez fájdalommal nem, maximum enyhe kellemetlenséggel járhat. A lelet kb. 1-2 hét múlva készül el, a páciens minden esetben erről írásos értesítést kap, pozitív esetben a megfelelő helyre való betegirányítás is megtörténik.

Ez a szűrővizsgálat természetesen minden esetben elvégezhető térítéses (privát rendelés) formában is, kellemesebb környezetben, kevesebb várakozási idővel, ahol a klinikusokkal való szoros együttműködés következtében az esetlegesen szükségessé váló további kivizsgálás is nem egyszer hatékonyabban zajlik.

Érdemes tehát magunk és családunk védelme érdekében évente ezt a néhány percet erre az egyszerű vizsgálatra áldozni, melynek segítségével a nagy baj még idejekorán felismerhető, nagyon jól kezelhető, hosszú, boldog éveket nyújtva ezáltal, amit szeretteink körében tölthetünk el.

diagnoscan

(Diagnoscan Magyarország - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

Nők függőségben: Hamupipőke-komplexus?

A Hamupipőke-komplexust általában a nők függetlenségtől való félelmének leírására használják.

Tények és tévhitek a hüvelyszárazságról

A hormonális és vérkeringési változásokat közvetítő hüvely szöveti felépítése is rendkívüli. Szentágothai professzor fogalmazásában: a...

A leginkább titkolt változókori tünet: a hüvelyszárazság

A női szervezet több évtizeden át ciklusosan bekövetkező hormonális változások alatt áll. A petefészkek által termelt hormonok közül az...

Hüvelyszárazság termékeny korban - Mi okozhatja, és mit tehet ellene?

A téma fontos, felmérések szerint a nők harmada, fele, tartósabban vagy időnként küzd a problémával.

Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében...

A mellrák rizikófaktorai

A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza. Bár megéri egészséges életmódot folytatni, hogy csökkentsük a kockázatot, azonban sajnos...

Problémás testtájak edzése nőknél

A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a...

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a menopauza tüneteinek csökkentésében

A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával tulajdonképpen a nők...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.