Miért fontos az emlők ultrahangos vizsgálata?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Minden nőnek fontos az emlők tapintásos vizsgálata, emellett orvosi vizsgálatként az emlő-ultrahangvizsgálat 30 éves kor alatt önmagában is alkalmazható, 30-35 éves kor felett pedig a mammográfiát szükség esetén kiegészítő eljárás.

Az emlőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a nők körében, Magyarországon minden nyolcadik nő érintett. Odafigyeléssel, a szűrővizsgálatokon való részvétellel nagyon sokat tehetnek a hölgyek egészségük érdekében.

Már 18-20 éves kortól javasolja az általunk megkérdezett szakorvos az évenkénti nőgyógyászati rákszűrést (citológia, kismedencei ultrahang, emlő fizikális és ultrahangvizsgálata). 35 éves kortól az ultrahang önmagában már nem elegendő a jelenlegi szakmai ajánlás szerint emlőrák szűrésére. Mammográfiás szűrővizsgálatra Magyarországon a nők 45 és 65 év között kétévente névre szóló behívót kapnak. 65 éves kortól a vizsgálatot évente ajánlott elvégeztetni, ekkortól saját kezdeményezésre a háziorvostól kért beutalóval lehet idénybe venni.

Panasz esetén, vagy ha veszélyeztetettnek érzi magát, e korcsoportok tagjai, illetve bármilyen életkorú nő azonnal forduljon orvoshoz, és az ultrahangvizsgálat elvégezhető, illetve szükség esetén életkortól függően egyéb vizsgálatokkal egészíthető ki.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatos kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza a WEBBeteg.hu portálnak elmondta, hogy az emlődaganat kezelése annál hatékonyabb, minél korábban felismerik a betegséget. A cél a rákmegelőző állapotok időben történő felkutatása, felfedezése. Amennyiben a családjában előfordult már hasonló megbetegedés vagy hormonkezelést kapott, akkor még inkább fontos a rendszeres ellenőrzés! Hangsúlyozandó a minden életkorban elvégezhető rendszeres, menszesz utáni emlőönvizsgálat.

Korai stádiumban diagnosztizálva az emlődaganatot 80-95 százalék az esélye a sikeres gyógyulásnak.

Ez is érdekelheti Emlőrákszűrés - Önvizsgálat, mammográfia, ultrahang

Komplex vizsgálat!

Az ultrahangos emlővizsgálat alkalmas az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásainak észlelésére, ezáltal a daganat, ciszta, tályog és a mirigyállomány gyulladásának kimutatására. A vizsgálat tartalmazza az emlők, a hónalj és a környező területek – főként a nyirokcsomók – teljes vizsgálatát. Szükség esetén az emlők fizikális vizsgálatát is elvégzik.

Mit kell tudnia a vizsgálatról?

  • Az ultrahang előkészítést nem igényel.
  • Sugárterheléstől mentes, így nem káros az egészségre.
  • Fájdalommentes és bármilyen életkorban és állapotban elvégezhető és megismételhető.
  • Az emlők ultrahangos vizsgálata gyors és megbízható diagnózist ad.

Amennyiben az eredmények indokolják, megfelelő szakorvoshoz küldik a pácienst.

Mitől félnek leginkább a nők?

A nők körében a mellrák miatt aggódtak a legtöbben egy 2016-os egészségfelmérés eredményei alapján. 65 százalékukat nyomasztotta az emlődaganatos megbetegedés gondolata. A félelem mégsem elég ösztönző, hiszen az egészségügyi szakértők szerint a daganatos megbetegedés részben azért népbetegség hazánkban, mert a magyarok nem járnak kellő számban rákszűrésekre.

A méhnyakrák, noha lényegesen ritkább az emlőráknál, védőoltással és szűréssel megelőzhető lenne, mégis a magyar nők csupán 40-45 százaléka jelenik meg a szűréseken.

Forrás: NN Biztosító

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Tóth András újságíró
Orvos szakértő: Dr. Hernádi Balázs, nőgyógyász
További forrás: A képalkotó vizsgálómódszerek alkalmazása az emlődaganatok korszerű szűrésében, diagnosztikájában és ellátásában – Szakmai útmutató

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.