A Dukan diéta veszélyes is lehet

MTI
megjelent:

Nem hallott még a Dukan diétáról? Nyugodjon meg, hamarosan biztosan fog. Európa legújabb fogyókúrás őrülete már franciák millióinak segített megszabadulni feleslegesnek ítélt kilóiktól.

A ’Dukkanisták’ esküsznek a magas fehérje és alacsony szénhidráttartalmú étrendre, ami gyors, hosszú távú fogyást eredményez. A módszernek olyan híres hívei is vannak, mint Kate Middleton és édesanyja, akik állítólag a diéta segítségével hozzák formába magukat a nyári királyi esküvőre. Továbbá Jennifer Lopez, Gisele Blündchen és Nicole Kidman is esküsznek a Dukan diétára.

Dr. Pierre Dukan, a módszer szülőatyja összesen 3.5 millió könyvet adott el Franciaországban, amit már 14 nyelvre le is fordítottak. Bár egyesek szerint a módszer csak az Atkins diéta egy korszerűsített változata, a Dukan diéta már az Egyesült Államokban is rendkívül népszerű.

A diétás módszer négy szintből áll: roham, cirkálás, megszilárdítás és fenntartás. Az első szinten az étrend csak alacsony zsírtartalmú, proteinben gazdag ételeket, valamint zabkorpát és vizet engedélyez. A második fázisban már zöldségeket is fogyaszthatunk minden második nap. Ha leadtuk a kívánt súlyt, következik a hosszabb, harmadik fázis, ami alatt két hétig bort és édességet is fogyaszthatunk, valamint a kis mennyiségben a kenyér, a gyümölcs és a sajt sem tiltott.

Diéta egy életen át

Az utolsó szinten (ami egy életen át tart) a diétázók hat napon keresztül bármit ehetnek, a hetedik napon azonban zsírmentes, fehérjében gazdag ételeket kell fogyasztaniuk. Ehhez jön hozzá a napi kötelező 20 perc séta és lift helyett a lépcső használata.

Ez mind szépen hangzik, azonban egyes szakértők szerint az étrend veszélyes is lehet, főleg alacsony gyümölcs- és zöldségtartalma miatt. "Szív- és érrendszeri szempontból a Dukan diéta, egyáltalán nem tűnik egészségesnek - nyilatkozta Dr. Bradley Bale, a texasi Grace Klinika Szívegészségügyi Programjának igazgatója - Szívünk egészsége szempontjából a legelőnyösebb a mediterrán étrend, ami napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást ír elő, ez pedig a Dukan diétában kifejezetten meg van tiltva."

Mi a baj a fogyókúrákkal?

A fogyókúrák 95 százaléka azért nem sikeres, mert a diéta lassítja az anyagcserét. Az emberek úgy tekintenek rá, mint átmeneti önsanyargatásra, ami hetekig, esetleg hónapokig tart, majd az elért eredmény után folytatják korábbi életvitelüket. Aztán jön a meglepetés: rövid idő alatt eredeti súlyuknál is több kilóval bírnak. Ezt hívják jojóhatásnak. Ennek oka, hogy a szigorú diéta miatt a szervezet védekezni kezd, csökkenti az alapanyagcserét, így kevesebb energia bevitele is elegendő lesz. A diéta abbahagyása után a továbbra is lassú anyagcsere mellett a zsír raktározása még hatékonyabb lesz. Mi a baj a fogyókúrával?

Mégsem a legjobb választás?

A Dukan diétát a francia kormány Országos Élelmiszeripari, Környezeti és Munkavédelmi Ügynöksége is támadta, szerintük ugyanis a Dukan módszer egyike a 15 legrosszabb és potenciálisan veszélyes étrendnek.

Dr. Dukan saját bevallása szerint húsz évet töltött módszere tökéletesítésével és páciensek ezrei igazolhatják étrendjének jótékony hatásait.

(MTI)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.