• A foglepedék kialakulása és a szájüregi mikroorganizmusok

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A fogakon, a nyelven, a szájüregben rengeteg baktérium található. A megfelelő szájhigiénia hiányában a mikroorganizmusok akadálytalanul elszaporodhatnak. Először lepedék rakódik le, majd fogkő keletkezik, ami nem egyszerűen csúnya látvány, hanem fogszuvasodás és parodontitisz kialakulásához vezet.

    A szájüreg a mikroorganizmusok több száz fajának ad otthont. Egy grammnyi lepedékben körülbelül egy billió baktérium található, egy milliliter nyálban pedig a számuk akár egy milliárd is lehet. Az összes baktériumot alapos fogmosással sem tudjuk elpusztítani, és ez így van jól, hiszen legtöbbjük fontos feladatot lát el; erősítik az immunrendszert és védik a nyálkahártyát.

    Ezek a parányi élőlények csak akkor válnak károssá, ha alkalmat adunk nekik, hogy elszaporodjanak. A megfelelő szájhigiénia hiányában ez be is következik. A nyál enzimei ilyenkor már nem elegendőek ahhoz, hogy megakadályozzák a baktériumok igencsak gyors elszaporodását. A baktériumok lepedéket képeznek, ami veszélyezteti a fogakat. Az apró mikroorganizmusok savakat termelnek, amelyek feloldják a fogzománcot. Közben kellemetlen szagú gázok keletkeznek: kén-hidrogén és ammónia.

    Hirdetés

    Minél vastagabb lepedéket képeznek a mikrobák, annál kellemetlenebb szájszag alakul ki. Ha a folyamat odáig is eljut, hogy a baktériumok bizonyos fehérjéket is elkezdenek lebontani, édes szagú cadaverin szabadul fel, ami a rothadás folyamatában is keletkezik.

    A baktériumok a fognyak irányába vándorolnak, ami a fog foggyökér és a fogkorona közötti része, bejutnak a fogak és fogíny közt keletkező fogínytasakokba. Az ínyszövetek fájdalmasan megduzzadnak, elválnak a fognyaktól, ami így fokozatosan szabaddá válik, és érzékeny lesz.

    Plakk-képződés

    Rendszeres fogápolás híján a fogak között ételmaradékok rakódnak le, ami kiváló táptalajt jelent a baktériumoknak. Az ételmaradékok, a mikrobák és a mikrobák által kiválasztott anyagok képezik a plakkot, azaz a lepedéket, ami főleg a fogíny szélein, a fogközökben, a fogakon lévő barázdákban és a fogínytasakokban telepszik meg.

     A leggyakoribb fogápolási tévhitek


    "Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
    Fogápolási tévhitek >>

    Ha a lepedék hosszabb ideig a fogakon marad, idővel fogkővé alakul. Néhány fogmosás nélküli nap elegendő ahhoz, hogy a plakk megkeményedjen. A baktériumok összekeverednek az ételmaradékokkal és a fogzománcból kioldott ásványokkal és a nyállal, együtt sűrű lepedéket képeznek, ami megkeményedik és elmeszesedik. A fogkő főleg a felső fogsorban lévő őrlőfogak külső oldalán és a metszőfogak belső felületén alakul ki. A fogkőtől fogkefe segítségével már nem lehet megszabadulni, csak fogorvos tudja eltávolítani.

    A lepedék és a fogkő egy sor további fogászati problémát von maga után:

    A legtöbb szájüregben megtalálható baktérium a Lactobacillusok közé tartozik. Önmagukban nem veszélyesek, ám ha el vannak látva táplálékkal, tejsavat termelnek, ami megtámadja a fogzománcot.

      Ön tudta?


    A fogkő kezdetben világos, sárgás színű, és viszonylag puha, majd idővel barnássá válik, és keménysége is fokozódik. A fogkő hajlamos a növekedésre, és - a lepedékkel ellentétben - már nem távolítható el a fogmosás során egyszerű fogkefével. Kialakulásában fontos szerepe van a hajlamnak, az örökletes tényezőknek és a dohányzásnak is. Van, akinél az eltávolítás után azonnal újraképződik, és van, akinél csak hosszú idő után jön létre.

    A fogszuvasodást okozó baktériumok közül a legveszélyesebb a Streptococcus mutans. Amíg a lepedék egyre vastagszik, a baktériumok látszólag békésen várakoznak, ám amikor a plakk fogkővé kezd alakulni, hirtelen szaporodni kezdenek, megtapadnak a fogzománcon, megbújnak a barázdákban és a fogközökben, és ott az ételmaradékban lévő cukrokat savakká alakítják. A sok édesség fogyasztása még több savtermeléssel jár. A sav először a fogzománcot támadja meg, majd ezt követően a fog szuvasodni kezd.

    Ha a fogíny vérzik is, az azt jelzi, hogy az Actinobacillus actinomycetem comitans nevű baktériumok is megtelepedtek a fogínytasakokban, a fognyak körül. A rendszeres fogápolás sakkban tartja ezeket a baktériumokat, és nem kell tartani az elszaporodásuktól. A megfelelő szájhigiénia hiányában azonban elszaporodnak, és kialakulhat a parodontitisz. Ennek velejárója a fogínyvérzés, a fájdalom, legrosszabb esetben a fogíny visszahúzódása, így a fognyak szabaddá válik és a fogak akár ki is hullhatnak.

    Egyéb mikoorganizmusok a szájüregben

    A szájüregben nem csak baktériumok élnek. Ostoros egysejtűek, amőbák és gombák is. Az amőbák közé tartozik az Entamoeba gingivalis, ami a fogínyen tapad meg, és néha bejut a mandulákba. Baktériumokkal táplálkozik.

    A Candida albicans nevű élesztőgomba fonalszerűen növekszik és bevonja a szájnyálkahártyát. Egészséges szájban a gombák alkotta szövedék nem ártalmas. A szájhigiénia hiányában azonban gyorsan elszaporodnak. A következmény pedig a szájpenész, ami fehéres tapadós lepedéket képez a nyelven és a nyálkahártyán.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: Stern.de , Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2014.09.03 18:37, Megjelenés: 2014.09.03 18:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    A fluorid szerepe a fogak egészségében

    A fluorid egy nyomelem, az emberi szervezet egyik fontos építőköve. Jelentős szerepe van a csontképződében és a növekedésben.

    A fémes szájíz okai és megszüntetése

    Számos oka lehet annak, ha a szánkban fémes ízt érzünk. A rossz szájhigiéniától kezdve a gyógyszerek mellékhatásán át egészen a terhességig, de ritkább esetben egyes betegségek kisérőtüneteként is megjelenhet. Az esetek döntő többségében a jelenség megszüntetéséhez általában még orvosi segítségre sincs szükség, de vannak bizonyos kórállapotok, melyeknél figyelmeztető tünet lehet a fémes szájíz megléte.

    Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

    A daganatos betegségek kezelésében elsőrendű feladat a tumorszövet elpusztítása. Ez általában kemoterápiával és sugárkezeléssel történik. A kezelések mellékhatást okoznak, melyek enyhítésével szintén foglalkozni kell.

    Fogmosás utáni feladat: miért hasznos a fogköztisztítás?

    Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

    Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

    A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában.

    Fogászati implantátumok - Drága mulatság, megéri?

    A lakosság nagy részének sajnos van hiányzó foga. Fogaink elvesztéséhez számos kiváltó ok vezethet. Ilyen az erősen szuvas fogazat, a fogágybetegség vagy esetleg baleset. A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba.

    Dohányzás okozta szájüregi ártalmak - Jó tudni!

    A dohányzás milyen hatással van a fogaimra? Nem vagyok erős dohányos, de érdekelne, hogy érdemes-e cigi után gyakrabban fogat mosnom, akkor is, ha nem ettem semmit. Vagy nincs fogkárosító hatása a dohányzásnak? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Milyen a jó fogkefe? - A fogorvos válaszol

    Melyek a legfontosabb szempontok fogkefevásárlásnál? Mit tehetünk azért, hogy fogaink a lehető legtovább épek és egészségesek maradjanak?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Egymillió migrénes
    A te életedet mennyiben befolyásolja a migrén? Alábbi tesztünkből kiderül.
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
    Tiszta orrok, nyugodt napok
    A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és táplálási nehézséget is okozhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások