Fehérje téma

A köszvényes rohamok megelőzése és kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-05-26 13:03
Fehérje
A már kialakult köszvényt nem lehet pusztán az életmód megváltoztatásával teljesen meggyógyítani, de a gyógyszeres kezelés mellett számos életmódbeli változtatás szükséges és ezek is enyhíthetnek a tüneteken.

Szója, egy ellentmondásos étel - Együk vagy kerüljük?

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2022-01-10 22:06
Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója. Az egészséggel kapcsolatos hatásaira vonatkozó kutatások egy kisebb könyvtárat töltenének meg. Jó-e a szója vagy rossz? Együk vagy kerüljük? Erre a kérdésre kerestük a választ a szakirodalomban.

Kóros fehérjeürítés és magas vérnyomás

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus - 2021-10-07 20:33
Míg a magas vérnyomás gyakran nem, vagy csak nagyon későn okoz panaszt, számos szerven belül már korán kimutathatók a következtében kialakuló károsodások. Az egyik ilyen jelentős szervünk az ér legbelső rétege, melynek nem megfelelő működése esetén az erek tágulékonysága csökken, könnyebben alakulnak ki meszes plakkok, megváltozik a véralvadás.

Hogyan kellene étkezni egy fitneszedző szerint?

Több mint TestŐr - 2019-06-19 15:42
A szakember szerint a cukrot és a finom lisztet el kellene hagyni. Emellett a háromszori étkezés helyett ötször kellene keveset enni. Fehérjét minden étkezésnek kellene tartalmaznia, de szénhidrátot vagy gyümölcsöt csak reggel vagy délelőtt szabadna enni. Déltől már csak zöldséget és fehérjét kellene fogyasztani.
A Karolinska Intézet Nobel-díj-bizottsága úgy döntött, a 2018. évi élettani vagy orvosi kutatásokért járó Nobel-díjat közösen James P. Allisonnak és Hondzso Taszukunak ítéli a negatív immunszabályozás gátlásával működő rákterápia felfedezéséért. A kutatások hátteréről Tátrai Péter biológus számol be.

Amikor káros a sok folyadék

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2018-08-15 17:25
Folyadék
Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségű folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros működését jelezheti.

Kinek ajánlott a roboráló étrend?

WEBBeteg - Henn Dóra, dietetikus - 2018-05-26 11:25
Energia- és fehérjedús étrendre elsősorban azoknak van szükségük, akik valamilyen okból nem érik el a kívánt vagy ideális testtömeget vagy olyan beavatkozás vár rájuk, ami testtömegvesztést eredményezne.

Tej és tejtermékek: Ön tudta?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2018-04-26 09:41
Tej
A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára ajánlottak, különösen a növekedésben lévő gyerekeknek az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében.
Az öregedés folyamatában szerepet játszó emberi fehérjéket azonosítottak magyar kutatók matematikai elemzéssel. Az ELTE genetika tanszéke és az MTA SZTAKI kutatói gépi tanulásos algoritmussal jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Áttörés a felnőttkori leukémia terápiás lehetőségeiben

Nemzeti Kutatási-Fejlesztési és Innovációs Hivatal - 2018-03-21 16:58
Magyar kutatók részvételével értek el fontos áttörést a felnőttkori leukémia terápiás lehetőségeiben. Egy nemzetközi együttműködésnek sikerült áttörést elérni az egyik leggyakrabban előforduló felnőttkori leukémia, az úgynevezett akut mieloid leukémia terápiás lehetőségeinek kialakításában.
A túlzott foszfátbevitel nemcsak a dializált vesebetegek számára veszélyes, hanem az egészséges emberek szervezetében is növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - ismertette a legújabb kutatási eredményeket a Magyar Nephrológiai Társaság (MNT) klinikai bizottságának vezetője Debrecenben, egy szakmai fórumon.

Magas proteintartalmú diéta - Mennyire egészséges?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2015-11-30 02:51
A legtöbb egészséges ember számára a magas proteintartalmú diéta, általában nem káros abban az esetben, ha csak rövid ideig követjük (3-4 hónapig). A magas proteintartalmú diéta – amely gyakran szénhidrát korlátozással jár együtt – hosszú távú veszélyeit még mindig tanulmányozzák.

A fehérjék szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2015-06-26 05:21
Fehérje
Az élő sejtek legfontosabb alkotórészei a fehérjék, ezért ezeknek a táplálékok között különleges szerepük van. A szerkezetüket tekintve 20 különféle aminosavból állnak.
A Nobel-díjas Aaron Ciechanover professzor laboratóriumában az egyébként gyulladást okozó fehérjék magas koncentrációban jelentősen összezsugorították a rosszindulatú daganatos szöveteket, ez áttörést jelenthet a rákkutatásban – közölte a Háárec című izraeli újság hétfőn.

Megdőlt a fehérjemítosz: a túl sok fehérje sem jó a csecsemőnek

Magyar Gyermekorvosok Társasága - 2015-01-21 14:55
Minél több fehérjét eszik a gyerek, annál jobb, különösen, amíg pici – tartja a legtöbb szülő. A legújabb kutatások szerint ugyanakkor a „minél több, annál jobb” elve tévhit. A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát.

8 étkezési szabály kismamáknak

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-06-04 05:21
A kismama táplálkozása nem csak a saját egészsége és jó közérzete miatt fontos, de a magzat fejlődése szempontjából is döntő jelentőségű.

A húsok, vagy a szója az egészségesebb?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2014-03-23 16:07
A húsok (marha, csirke, hal), vagy a szója az egészségesebb? Tízóraira és uzsonnára egy diétás müzliszelet elegendő? Ha csak reggel eszem szénhidrátot (zabpehely vagy korpás keksz) elegendő egy napra? A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A fehérjék szerepe a sporttáplálkozásban

Sportvitalitás - Kovács Ildikó, dietetikus - 2012-08-13 16:11
Bár nem szabad alapvetően különbséget tennünk a sportolók számára fontos, illetve alapvető tápanyag-csoportokban, ám a különböző versenysportolók többsége számára a legnépszerűbb témát mindenképp a fehérjék szolgáltatják.

7 egyszerű tipp az immunrendszer erősítésére

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011-12-12 17:12
Készüljön a megfázás-és influenzaszezonra helyes táplálkozással, testedzéssel és az alkoholfogyasztás korlátozásával!
A szervezet immunrendszere erősebb, mint hinné. Mégis mennyire?
A gyerekek egészséges fejlődéséhez alapvetően fontos a rendszeres fizikai aktivitás, azonban a növekedéssel kapcsolatos szükségletek különböznek a felnőttek táplálkozási igényeitől.