A fehérjedús diéta hátulütői

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Ha Ön nő, és éppen fogyókúra vagy étkezési szokásain való változtatás elkezdését fontolgatja, óvakodjon a magas proteintartalmú készítményektől! - figyelmeztet a Medbroadcast internetes portál egy új kutatás eredményeire alapozva.

Noha a fehérjedús táplálkozáson alapuló fogyókúrák valóban segítenek a súlycsökkentésben, a fehérjék - különösen az állati eredetűek - savakat tartalmaznak. Ha nagy mennyiségben fogyasztjuk ezeket (megfelelő mennyiségű, a savakat közömbösítő táplálék hiányában), károsítják a csontokat.

A San Francisco Egyetem tudósai azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik több húst fogyasztanak, mint zöldséget, a proteinek nagyobb mértékű csontritkuláshoz vezetnek, mint ami a kiegyensúlyozottan táplálkozóknál megfigyelhető.

WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez

Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

A kutatók azért vizsgáltak nőket, mert náluk magasabb a csontritkulás kockázata, mint a férfiaknál. A nőknél az ösztrogén hormon részt vesz a csontépítő folyamatokban.

A menopauza közeledtével azonban csökken az ösztrogénszint, így a csontritkulás az évi 2-3 százalékot is elérheti.

Az egyetem kutatói hét éven keresztül kísérek figyelemmel 1035 nőt, akik életkora 65 és 80 között volt. Megfigyeléseik során azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik négyszer több állati fehérjét fogyasztanak, mint zöldségekből származót, háromszoros a csontritkulás mértéke, és 3.7-szeres a csonttörések száma, mint azoknál, akik egyenlő mennyiségben fogyasztják mindkét fajtát.

Hogyan befolyásolják a savak a csontokat?

A csontok segítenek a savak közömbösítésében. Mivel szervezetünk nem szereti a túl sok savat, a vesék segítségével, a vizelettel távozik. Ám amint öregszünk, még ha teljesen egészségesek is maradunk, a vesék hatékonysága gyengül. Mindenesetre egy lúgos vegyület, mely a zöldségekben ugyanúgy megtalálható, mint a csontjainkban, közömbösíti a savak hatását.

Amennyiben nem jut be szervezetünkbe a táplálékkal megfelelő mennyiség ebből a vegyületből (azaz nem eszünk elegendő zöldséget és gyümölcsöt), csontjaink veszik át a savközömbösítés szerepét.

Idővel azonban ez a csontsűrűség és kalciumveszteséget okoz. Tehát, ha több zöldséget eszünk húsételeink mellé, az nemcsak megvéd a szervezet túlsavasodásával szemben, hanem javít csontjaink egészségi állapotán is.

Senki nem vitatja a proteinek fontosságát. Kísérletek bizonyították, hogy azok a csonttöréses betegek, akik a törés után fehérjedús diétán voltak, sokkal gyorsabban gyógyultak.

Nem csak női betegség

Noha a nők esetében nagyobb a csontritkulás kockázata, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy férfiak is szenvednek ettől a betegségtől. Noha még folynak a kutatások arról, hogy milyen hatással van a túlzott állati fehérjebevitel a férfiak csontsűrűségére, nekik is ajánlott, hogy egy rész húshoz két rész zöldséget fogyasszanak, ha egészségesek akarnak maradni.

Szükségünk van a fehérjékre, de a bennük lévő savakat közömbösíteni kell. Ennek legjobb módja pedig a zöldségek minél gyakoribb fogyasztása.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Magas vérnyomás hatásai Magas vérnyomás hatásai

A kezeletlen magas vérnyomás milyen elváltozásokat eredményezhet?

Túl sok stressz Túl sok stressz

Hogyan jelezheti testünk, hogy túl sok stressznek vagyunk kitéve?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.01.05. 17:03
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.01.03. 09:33
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2023.02.09. 09:33
Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus - 2022.10.03. 04:36
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2023.01.31. 05:03
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.