A fehérjedús diéta hátulütői

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Ha Ön nő, és éppen fogyókúra vagy étkezési szokásain való változtatás elkezdését fontolgatja, óvakodjon a magas proteintartalmú készítményektől! - figyelmeztet a Medbroadcast internetes portál egy új kutatás eredményeire alapozva.

Noha a fehérjedús táplálkozáson alapuló fogyókúrák valóban segítenek a súlycsökkentésben, a fehérjék - különösen az állati eredetűek - savakat tartalmaznak. Ha nagy mennyiségben fogyasztjuk ezeket (megfelelő mennyiségű, a savakat közömbösítő táplálék hiányában), károsítják a csontokat.

A San Francisco Egyetem tudósai azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik több húst fogyasztanak, mint zöldséget, a proteinek nagyobb mértékű csontritkuláshoz vezetnek, mint ami a kiegyensúlyozottan táplálkozóknál megfigyelhető.

WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez

Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

A kutatók azért vizsgáltak nőket, mert náluk magasabb a csontritkulás kockázata, mint a férfiaknál. A nőknél az ösztrogén hormon részt vesz a csontépítő folyamatokban.

A menopauza közeledtével azonban csökken az ösztrogénszint, így a csontritkulás az évi 2-3 százalékot is elérheti.

Az egyetem kutatói hét éven keresztül kísérek figyelemmel 1035 nőt, akik életkora 65 és 80 között volt. Megfigyeléseik során azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik négyszer több állati fehérjét fogyasztanak, mint zöldségekből származót, háromszoros a csontritkulás mértéke, és 3.7-szeres a csonttörések száma, mint azoknál, akik egyenlő mennyiségben fogyasztják mindkét fajtát.

Hogyan befolyásolják a savak a csontokat?

A csontok segítenek a savak közömbösítésében. Mivel szervezetünk nem szereti a túl sok savat, a vesék segítségével, a vizelettel távozik. Ám amint öregszünk, még ha teljesen egészségesek is maradunk, a vesék hatékonysága gyengül. Mindenesetre egy lúgos vegyület, mely a zöldségekben ugyanúgy megtalálható, mint a csontjainkban, közömbösíti a savak hatását.

Amennyiben nem jut be szervezetünkbe a táplálékkal megfelelő mennyiség ebből a vegyületből (azaz nem eszünk elegendő zöldséget és gyümölcsöt), csontjaink veszik át a savközömbösítés szerepét.

Idővel azonban ez a csontsűrűség és kalciumveszteséget okoz. Tehát, ha több zöldséget eszünk húsételeink mellé, az nemcsak megvéd a szervezet túlsavasodásával szemben, hanem javít csontjaink egészségi állapotán is.

Senki nem vitatja a proteinek fontosságát. Kísérletek bizonyították, hogy azok a csonttöréses betegek, akik a törés után fehérjedús diétán voltak, sokkal gyorsabban gyógyultak.

Nem csak női betegség

Noha a nők esetében nagyobb a csontritkulás kockázata, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy férfiak is szenvednek ettől a betegségtől. Noha még folynak a kutatások arról, hogy milyen hatással van a túlzott állati fehérjebevitel a férfiak csontsűrűségére, nekik is ajánlott, hogy egy rész húshoz két rész zöldséget fogyasszanak, ha egészségesek akarnak maradni.

Szükségünk van a fehérjékre, de a bennük lévő savakat közömbösíteni kell. Ennek legjobb módja pedig a zöldségek minél gyakoribb fogyasztása.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Mi a baj a fogyókúrával?

A fogyókúrák többsége hamis illúziókat kelt, a diéta befejezése után aztán jön a meglepetés: a fogyókúrára vállalkozók rövid idő alatt...

Magas proteintartalmú diéta -...

A legtöbb egészséges ember számára a magas proteintartalmú diéta, általában nem káros abban az esetben, ha csak rövid ideig követjük (3-4...

A fehérjék szerepe az étrendben

Az élő sejtek legfontosabb alkotórészei a fehérjék, ezért ezeknek a táplálékok között különleges szerepük van. A szerkezetüket tekintve 20...

A húsok, vagy a szója az...

A húsok (marha, csirke, hal), vagy a szója az egészségesebb? Tízóraira és uzsonnára egy diétás müzliszelet elegendő? Ha csak reggel eszem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.