Hirdetés
   • A fejfájások okai

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    A fejfájás okának megállapítása nem egyszerű feladat, hiszen nagyon sok betegség jár fejfájással. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a Fejfájás-kórképek Nemzetközi Osztályozása egy több mint 200 oldalas kiadvány (1).

    Kiváltó okuk alapján a fejfájások két fő csoportra oszthatóak: elsődleges (önálló) fejfájások, illetve másodlagos (tüneti) fejfájások. A fejfájást átélő emberek többsége attól fél, hogy panaszait valamilyen súlyos betegség (agydaganat, agyvérzés stb.) okozza. Ezek a súlyos betegségek szerencsére ritkán fordulnak elő: a fejfájásbetegek többségének panaszait önálló fejfájáskórképek okozzák. A legtöbb önálló fejfájástípus hol ritkábban, hol gyakrabban visszatérő rohamok formájában jelentkezik: a rohamok közötti időben a betegek panaszmentesek. Ahogy a későbbiekben látni fogjuk, az önálló fejfájásokért a fájdalomérző rendszer megváltozott működése felelős.

    Hirdetés

    A fejfájások másik nagy csoportjába olyan fejfájások tartoznak, amik valamely alapbetegség következtében, annak egyik tüneteként alakulnak ki. Az agy egyes betegségei mellett szemészeti, fogászati, fül-orr-gégészeti, belgyógyászati és reumatológiai kórképek is okozhatnak fejfájást. Ilyen esetben a fejfájás mellett az alapbetegség egyéb következményei (tünetei) is észlelhetők. Másodlagos fejfájásra, elsősorban koponyaűri vérzésre utal, ha valaki élete első, vagy a korábbiaknál lényegesebb erősebb fejfájását éli át, különösen, ha ez ütésszerű hirtelenséggel kezdődik. Fej-nyaki sérülést követően fellépő fejfájás elsősorban koponyaűri vérzésre utal. Idősebbek és véralvadásgátlót szedők körében kisebb trauma is okozhat vérzést.

    Tarkókötöttség, láz mellett jelentkező fejfájás agyhártyagyulladásra utal. Fejfájás és tudatzavar (aluszékonyság), illetve fejfájás és agyi működészavar (pl. féloldali gyengeség vagy zsibbadás) vérzésre, agyi érbetegségre, vagy daganatra utal. Féloldali, heves, szemkörnyéki fájdalom glaukómás rohamra utalhat, amit a kórosan magas szemnyomás okoz. Mivel a legtöbb önálló fejfájás a serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, szintén más betegségre utal, ha valakinek ötven éves kor felett kezdődik fejfájása. Szintén szervi betegség gyanúját veti fel, ha egy korábbi kezdetű, „bejáratott” fejfájás megváltozik.

    Fájdalomcsillapítók és migrén

    Ugyanakkor a gyakori fájdalomcsillapító-fogyasztás mellett a migrén klinikai képe is megváltozhat: gyakoribb, de kevésbé erős, enyhébb kísérő tünetekkel járó fejfájás alakulhat ki. Fokozatosan egyre gyakoribbá, erősebbé, illetve tartósabbá váló (progresszív) fejfájás elsősorban térszűkítő folyamat (daganat, esetleg koponyaűri vérzés) lehetőségét veti fel, de hátterében a fájdalomcsillapítók túlzott használata is állhat. Nyilvánvaló, hogy ha daganat, tbc, AIDS vagy más, rendszerszintű betegség miatt kezelt embernek alakul ki fejfájása, akkor a fejfájás az alapbetegség vagy szövődményei koponyaűrön belüli megjelenésére utal. 

    Bár a legfontosabb fejfájástípusokat minden orvosnak ismernie kell, a fejfájások rengetegében a neurológusok tudnak legjobban eligazodni. A legmagasabb szintű ellátást a speciális fejfájáscentrumok nyújtják.

    Olvasson tovább! Hogyan kezelhető a migrén?

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    1. Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia 2018;38(1):1-211. doi:

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0196

    Módosítva: 2019.10.11 09:36, Megjelenés: 2019.10.11 09:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Csecsemőgondozás

    Csecsemőgondozás

    B. M., szakfordító

    Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    A migrén kezelése: megelőzés

    Ahogy a korábbiakban láttuk, a migrén kezelésének két fő lehetősége a rohamkezelés, illetve a migrénrohamok számának csökkentése (megelőző kezelés). Míg rohamkezelésre minden migrénesnek szüksége van, megelőző kezelést gyakori és/vagy a rohamoldókra nem reagáló fejfájások esetén javaslunk a migréneseknek.

    A migrén kezelése: fájdalomcsillapítás

    A migrén kezelésének két fő iránya a rohamkezelés (fájdalomcsillapítás), illetve a migrénrohamok ritkítását célzó megelőző kezelés. Általánosságban a fejfájások kezelése kapcsán elmondható, hogy fájdalomcsillapításra minden olyan esetben szükség van, ha a fejfájás már zavaró mértékű, vagy (a korábbi tapasztalatok alapján) a még enyhe, nem zavaró fejfájás beavatkozás nélkül egyértelműen erősödni fog.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA