Fejfájás és hormonok: Mi az összefüggés?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A nőknek egészségügyi szempontból vannak előnyeik a férfiakkal szemben, de nem akkor, mikor a fejfájás – különösen migrén – jön szóba. Szerencsére van segítség.

Egy adott évben 100 nőből, átlagosan 18-22 százalék tapasztal legalább egyszer migrénes rohamot, míg a férfiak csupán 6-7 %-ánál jelentkezik a kínzó fejfájás.

Mi állhat az eltérés hátterében? A válasz mindössze egy szó: hormonok. A magyarázat már kissé hosszabb.

A hormonok szerepe

A nőknél és a férfiaknál is számos tényező járulhat hozzá a fejfájáshoz, beleértve a korukat, vagy a családjuk kórtörténetét. A nők esetében azonban gyakran figyelhető meg a fejfájás, és a hormonális változások közötti összefüggés.

A lányok esetében a fejfájások gyakran a pubertáskor környékén jelentkeznek, és a menstruációs ciklus lefolyása alatt térnek vissza újból.

A fogamzásgátló tabletták, és a hormonkezelés is kiválthatják a fejfájást. A terhesség során a fejfájás kevésbé elviselhetetlenné válik.

Mi az egyszerű magyarázat?

Az ösztrogén és a progeszteron hormonok – melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a menstruációs ciklus és a terhesség szabályozásában –, hatást gyakorolhatnak az agyban található, fejfájáshoz kapcsolódó kémiai anyagokra.

A magasabb ösztrogén-szint enyhítheti a fejfájást, míg az alacsonyabb ösztrogén-szint következtében a fejfájás kínzóbb lehet.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.