Hirdetés
   • Fejfájás és hormonok: Mi az összefüggés?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A nőknek egészségügyi szempontból vannak előnyeik a férfiakkal szemben, de nem akkor, mikor a fejfájás – különösen migrén – jön szóba. Szerencsére van segítség.

    Egy adott évben 100 nőből, átlagosan 18-22 százalék tapasztal legalább egyszer migrénes rohamot, míg a férfiak csupán 6-7 %-ánál jelentkezik a kínzó fejfájás.

    Hirdetés

    Mi állhat az eltérés hátterében? A válasz mindössze egy szó: hormonok. A magyarázat már kissé hosszabb.

    A hormonok szerepe

    A nőknél és a férfiaknál is számos tényező járulhat hozzá a fejfájáshoz, beleértve a korukat, vagy a családjuk kórtörténetét. A nők esetében azonban gyakran figyelhető meg a fejfájás, és a hormonális változások közötti összefüggés.

    A lányok esetében a fejfájások gyakran a pubertáskor környékén jelentkeznek, és a menstruációs ciklus lefolyása alatt térnek vissza újból.

    A fogamzásgátló tabletták, és a hormonkezelés is kiválthatják a fejfájást. A terhesség során a fejfájás kevésbé elviselhetetlenné válik.

    Mi az egyszerű magyarázat?

    Az ösztrogén és a progeszteron hormonok – melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a menstruációs ciklus és a terhesség szabályozásában –, hatást gyakorolhatnak az agyban található, fejfájáshoz kapcsolódó kémiai anyagokra.

    A magasabb ösztrogén-szint enyhítheti a fejfájást, míg az alacsonyabb ösztrogén-szint következtében a fejfájás kínzóbb lehet.

     (WEBBeteg - B.M.)

    Módosítva: 2010.10.05 18:37, Megjelenés: 2010.10.05 18:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Ekcéma

    Ekcéma

    Dr. Vincze Ildikó

    Mi okozhatja, és hogyan kezeljük? Tanácsok a mindennapokra.

    Olvassunk mesét!

    Olvassunk mesét!

    Szponzorált tartalom

    Érdemes mesélni gyermekünknek, mert számos jótékony hatással bír! (x)

    A migrén kezelése: fájdalomcsillapítás

    A migrén kezelésének két fő iránya a rohamkezelés (fájdalomcsillapítás), illetve a migrénrohamok ritkítását célzó megelőző kezelés. Általánosságban a fejfájások kezelése kapcsán elmondható, hogy fájdalomcsillapításra minden olyan esetben szükség van, ha a fejfájás már zavaró mértékű, vagy (a korábbi tapasztalatok alapján) a még enyhe, nem zavaró fejfájás beavatkozás nélkül egyértelműen erősödni fog.

    A migrén egyik formája örökölhető

    Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti korcsoportba tartozik.

    A migrén jellemzői

    Gyakori előfordulása, az egyénre és a társadalomra gyakorolt negatív hatása miatt a migrént tartják a legfontosabb fejfájástípusnak. A migrén egy év alatt a lakosság kb. 13 százalékát, míg élete során kb. 20 százalékát érinti (1). Nőkben lényegesen gyakrabban fordul elő. Legnagyobb mértékben az aktív korosztályokat (20-50 év közötti korcsoport) sújtja: a 40 éves korú nők negyede migrénes (2) Magyarországon hazai (3) és európai adatok alapján 1,2-1,4 millió migrénessel számolunk.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A magas vérnyomás kevesebb fejfájással jár

    Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják kutatók.

    Migrén: Miért gyakoribb a nőknél?

    Kétszer több nő szenved a migréntől, mint férfi, ami leginkább a hormonális faktoroknak tudható be.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

    A migrént provokáló tényezők

    Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.