Hőség és fejfájás

WEBBeteg, Medipress
frissítve:

Tudományos megfigyelések szerint a nyári kánikulában növekszik a fejfájással küzdők száma. A magas hőmérséklet önmagában nem vált ki fejfájást közvetlenül, azonban a hőség szervezetre gyakorolt hatása már igen. A nyári melegben jelentkező fejfájás akár veszélyes állapotok egyik jele is lehet.

A nyári meleg időjárás idején az egyébként fejfájásbetegségben nem szenvedőknél is gyakrabban jelentkezik fejfájás, egy felmérés szerint 5 fokos hőmérsékletemelkedés esetén 7,5 százalékkal nő a heveny fejfájás kialakulásának esélye. A nők gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak A hőségben jelentkező fejfájás az érintettek többségénél kétoldali módon jelentkező fájdalom, amely fizikai aktivitás hatására fokozódik.

Hogyan idéz elő a meleg fejfájást?

A hőség kitágítja a fejben található ereket, melyek így nyomást gyakorolnak a környező idegvégződésekre, és ez fájdalommal jár. A folyamat eredményeként még a normális véráramlás is súlyos fejfájásként érződhet, emiatt még egyébként egészséges emberek, komolyabb egészségi probléma nélkül is gyakrabban tapasztalnak nyáron fejfájást.

Az esetek egy részében a fejfájást csak a nyári időjárásváltozás okozhatja, különösen zivataros időben fordulhat elő, hogy rövid időn belül változik a légnyomás. Ez a fronthatásokhoz hasonló módon fejfájással is járhat az arra érzékenyeknél. Kutatások szerint az alacsonyabb légnyomás hajlamosít a fejfájás fokozódására.

A nyári náthák (allergia, légkondicionáló okozta hideghatás miatt) szintén fokozhatják a fejfájást. Az orrüregben levő nyomás, normál esetben megegyezik a külső légnyomással. Ha már kicsit náthásak vagyunk, az orrüregek már nem tudnak megfelelő gyorsasággal alkalmazkodni a megváltozott nyomáshoz, amikor egy nyári vihar erősen lecsökkenti a légnyomást. Ez is eredményezhet a szokásosnál erősebb homloktájéki fájdalmat.

A fejfájás sok esetben ugyanakkor veszélyesebb állapotok egyik első tünete is lehet. A meleg időjárás stresszt jelent a szervezet számára, a környezeti hatások pedig számos módon befolyásolják annak normál működését. Ezek a megváltozott, az optimálistól eltérő folyamatok jelentkeznek fejfájásként. Amennyiben fáj a fejünk, az arra is utalhat, hogy a hőség szervezetünk működését súlyosan megviseli, olykor veszélyezteti. A legtöbb esetben mielőbb kezelnünk kell a probléma okát, és nem megoldás a fejfájást csillapító gyógyszerek alkalmazása.

Milyen nyári veszélyeket jelezhet a fejfájás?

Dehidratáció - Kiszáradás esetén csökken a szövetekben és az agyban keringő folyadék mennyisége. Amikor ez megtörténik, az agyszövetek térfogata némileg csökken, és eltávolodik a koponyától, fájdalmat okozva. A folyadékok fogyasztása segít a szöveti folyadékok normál szintre való visszaállításában, és gyakran elegendő a fejfájás megszüntetésére is.

Napszúrás - A tűző napon való tartózkodás túlzottan felmelegítheti a testet, elsősorban a központi idegrendszert, azaz az agyat. A napszúrás közvetlen módon fokozza a koponyaűri nyomást, ami már korai fázisban is fejfájást okoz. Amennyiben fokozódik a kiváltó tényező, a szervezet hőszabályozó képessége is romlik, ami tovább fokozza a szervezet egészének működési körülményeit, legsúlyosabb esetben hőguta alakulhat ki.

Fényérzékenység - Az emberek egy része egyéni adottságok függvényében érzékeny az erős napsütésre, és a szemeken keresztül érkező fényinger szúró fájdalomként jelentkezik a szemben és az agyban is. Az idegrendszeri tünet a szem és az agy közötti jelátvitel jellegzetességeiből fakad.

Hőkimerülés - A hőkimerülés szintén a szervezet normál működésének hőség hatására bekövetkező felborulása. Leggyakrabban fokozott izzadást követően alakul ki (például a melegben végzett fizikai aktivitás hatására), amikor nemcsak vizet, hanem fontos asványi sókat (elektrolitokat) veszít a szervezet, a folyadékpótlás pedig sokszor nem fedezi az élettani folyamatokhoz szükséges szükséges ásványi anyagokat. Ez az állapot fejfájással jár, emellett erőtlenség, gyengeség, szédülés, hányinger, szapora pulzus jelentkezhet.

Migrénesek nyáron
A migrénben szenvedők számára ismert, hogy a környezeti hatások és a nagyobb fizikai megterhelés is növeli a rohamok kialakulásának valószínűségét. Éppen ezért a nagy meleg a migrénesek számára is rohamot kiváltó tényező. Esetükben a fejfájás kialakulásának okai mások, így nem feltétlenül kell dehidratációra, napszúrásra vagy hőkimerülésre gondolni. Nyári fejfájás vagy migrén?

Mit tegyünk a fenti tünetek esetén?

Amennyiben a fejfájás valószínűsíthatően a környezeti hatásokkal összefüggésben jelentkezik, mindenképp menjünk mielőbb hűvös helyre, fogyasszunk minél több (ásványi anyagokat is tartalmazó) folyadékot. A fájdalmat lehet csökkenteni fejfájáscsillapító gyógyszerekkel is, azonban fontosabb a hőség jelentette hatások minimalizálása.

Érdemes orvosi segítséget kérni, ha egy órán belül sem enyhül, esetleg tovább fokozódik, zavartság lép fel, vagy más idegrendszerei tünetek jelentkeznek, illetve ha hányás jelentkezik. Ilyen esetekben orvosi ellátásra lehet szükség.

Időjárás és egészség

WEBBeteg - Medipress, VerywellHealth

Cikkajánló

Vénás elégtelenség
Vénás elégtelenség

A visszerek megjelenése előtt felismerhető.

Nyár
Nyár

Óvintézkedések a napon.

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.