Iskolakezdés: migrént okozhat a gyerekeknek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy új tanulmány szerint a kisiskolások és a tinik sokkal érzékenyebbek a migrénes fejfájást jellemző diszkomfortérzetre és fájdalomra, mikor új(ra) iskolába kerülnek.

A gyerekek, több mint egyharmada szenved visszatérő fejfájásoktól, melyek havonta többször jelentkeznek. Ezek többsége tenziós fejfájás, mely nem jelentkezik szédüléssel és hányingerrel.

„Legalább két héttel az iskolaév megkezdése előtt, érdemes a gyermeket az iskolai időszakra jellemző napirendhez hozzászoktatni. Sokat segít, ha fokozatosan korábbi időpontot jelölünk meg a lefekvéshez, hogy biztosan kipihenten kezdje gyermekünk a tanévet”- állítja Dr. Ann Pakalnis, a Nationwide Children’s Hospital neurológusa, aki kollégáival végzett kutatása során megállapította, hogy a fejfájás gyakoriságával, nő az alvászavarok és a krónikus depresszió előfordulása is.

Pakalins szerint, a migrénes betegeknél vizsgálni kéne az alvászavarok, és az érzelmi problémák előfordulását is, mivel ezek szoros összefüggésben állnak a gyakori fejfájással. A koffein fogyasztásának csökkentése segít az alvászavarokon és a beteg hangulatán, ráadásul csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát.

Fontos a megfelelő mennyiségű alvás és az egészséges életmód

A szülők szerepe nemcsak abban áll, hogy biztosítsák gyermekük számára az elegendő alvást és csökkentsék a koffeinfogyasztásukat, hanem arra is oda kell figyelniük, hogy kiegyensúlyozottan és rendszeresen táplálkozzon csemetéjük, s elegendő mennyiségű, koffeinmentes folyadékot fogyasszon.

Noha a vény nélkül kapható gyógyszerek csökkenthetik a fejfájást, ne feledjük, hogy a kisiskolások számára gyakran nehézséget okoz azok lenyelése, különösen, ha hányingerrel jár a migrén. Segítséget nyújthatnak a triptánok, melyek az agy szerotonin szintjére hatnak, és hatékonyan kezelik a migrénes rohamokat.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: TOI; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.