Migrén téma

Az aurás migrén

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus - 2022-11-21 20:03
Migrén
A migrén a leggyakoribb önálló fejfájás kórkép. Az aurás migrén (MA) és az aura nélküli, közönséges migrén (MO) ugyanabban a betegben keveredhet egymással. Egyértelmű genetikai háttér egyikben sem ismert, azonban az aurával járó típus eltérő panaszokkal jellemezhető.

Migrén időskorban

WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító - 2023-01-14 22:03
Migrén
Sok ember véli úgy, hogy migrénjük már nem olyan kellemetlen, amikor idősebbek lesznek, sokak szerint azonban 70-80 éves korban is ugyanolyan kínzó.

A tenziós fejfájás és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2023-01-10 17:03
Szorongás
A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa. Bár nem jár súlyos szövődményekkel, a munkavégző képességre és az életminőségre jelentős befolyással bír.

A fejfájás mint tünet - Mire utalhat?

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2022-12-27 15:33
A mulandó fejfájások hátterében rendszerint valamilyen átmeneti ok található, melynek megszűnésével a panasz is elmúlik. Leggyakoribb okként a fertőzések, a napszúrás, a számítógépezés, a másnaposság, a rossz levegő, a nikotinmérgezés és társaik tehetők felelőssé.

A migrén okai

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-12-03 11:33
Migrén
Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a fejfájástípus egy családnak gyakran több tagját is érinti.

A migrént provokáló tényezők

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna - 2022-11-27 05:21
Migrén
Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-10-02 10:03
Migrén
A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Úgy tűnik, hogy a migrénben szenvedő gyermekek, kamaszok és felnőttek nagy része enyhe D-vitamin-, riboflavin- és a sejtek szaporodásához és fenntartásához szükséges energia termelésében szerepet játszó koenzim Q10-hiányban szenved.

Allodynia - Érintésre való érzékenység

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-09-08 21:03
A migrén intenzív, lüktető fejfájást okoz, mely annyira érzékennyé teheti az idegeket, hogy a fejbőr legkisebb érintése is fájdalmas lehet. Ezt a jelenséget allodyniának nevezzük, ami szó szerint egyéb fájdalmat jelent.

Migrén: már gyermekkorban is

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-08-28 17:42
Migrén
A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

Triptánok a migrénes rohamok kezelésében

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-08-19 19:33
A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi erekben érösszehúzó hatásúak, ugyanakkor csökkentik a steril gyulladásos állapotot, amely a migrén során jelentkezik az agyban.

A migrénes rohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-17 22:03
Migrén
A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

Hogyan kezelhető a migrén?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-08-16 17:30
Migrén
A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2022-08-16 13:00
Fejfájás
Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett fájdalomcsillapító túlhasználathoz társuló fejfájás.

Mi segíthet a krónikus migrén esetében?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-08-09 04:03
Egy tanulmány szerint a lidokain érzéstelenítő szer intravénás beadása segíthet enyhíteni a fájdalmat a nehezen kezelhető krónikus migrénben szenvedő betegek esetében. A kórházi kezelés során intravénás lidokaint kapó krónikus migrénes betegek közel 88 százalékánál csökkent a fájdalom intenzitása az elbocsátáskor.

Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022-07-30 09:03
Fejfájás
A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

WEBBeteg - Magyar Fejfájás Társaság - 2022-07-11 09:04
A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - 2022-06-26 09:33
Fejfájás
A fejfájás diagnosztizálásánál nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy adott életkorban mások a jellemző fejfájásformák, jellemzően más betegségek okoznak az éppen aktuális betegnél fejfájós panaszokat.

Az élet migrénnel

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus - 2022-06-20 04:36
Migrén
A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.
Először figyelték meg reggeli és esti migrénesek agyműködését különböző érzelmek feldolgozása közben. A Semmelweis Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a félelmet másképp dolgozza fel az agy az egyes migrénes csoportokban. A betegség hátterének feltárása azért fontos, mert célzottabb gyógymódok alkalmazását teszi lehetővé és segít meghatározni, mi okozza a rohamokat.

A migrén típusai

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus - 2022-05-20 22:03
Sokféle migréntípust írtak már le, ezek között ismert és kevésbé ismert formák is szerepelnek. Jó tudni, hogy nem mindegyik migrénes fejfájás egyforma: egyeseknek a tünetei térnek el, míg mások teljesen más korosztálynál fordulnak elő.

Mi állhat a fejfájás hátterében?

Budai Egészségközpont - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-05-08 13:33
Érezte már, hogy a fájdalomtól lüktet és hasogat a feje? Legszívesebben eldobna mindent, és egy sötét szobában pihenne egész nap? Ilyen és hasonló tünetekkel rengeteg ember küzd, nap mint nap.